Rudens/Žiemos 2009 must-have sąrašas

Must-have sąrašas kiekvieno sezono pradžioje jau tapo viena iš šio blogo tradicijų. Kodėl jį sudarinėju? Na, galima aklai sekti madą, spintą užpildyti naujausių tendencijų drabužiais, tačiau jie vargu ar derės kartu ir nebus geras papildymas visam bendram garderobui. Tad pabandžiau išrinkti tas detales, kurios į Jūsų spintas šį rudens/žiemos sezoną įneš naujausius mados vėjus, tačiau galės būti dėvimos ir po metų, nes neatrodys it nublankęs praėjusio sezono atgarsis.

Kokia būtų pagrindinė šio sezono taisyklė norint susikurti madingą, tačiau lengvai dėvimą garderobą?

Pagrindinės tendencijos, manau, yra dvi: nepalenkiamoji ir griežta klasika bei devintasis dešimtmetis ir jo siluetai. Turbūt jau spėjote pagalvoti, jog šios dvi tendencijos vienoje spintoje turėtų tarpusavyje susipešti, tačiau jas tikrai galima pamėginti dailiai ir patogiai sujungti. Kaip? Rinkitės juodus/pilkus drabužius ir kasdienes medžiagas. Tokiu atveju prie juodos 80’s mini suknelės su dideliais petukais tiks madingas klasikinis švarkas, o prie pilkos blizgios disco eros palaidinės nebus sunku priderinti pieštuko formos juodą klasikinį sijoną. Svarbu, kad derinyje naudojami drabužiai neatrodytų lyg iš skirtingų pasaulių ir spalviškai derėtų.

Taigi įrodžiau, kad suderinti tendencijas galima, tačiau reikia mokėti jas sau prisitaikyti. Jaunoms merginoms rudenį itin tiks didesnis kiekis 80’s detalių, tačiau jas rinkitės klasikinių spalvų, kad neatrodytumėte it netyčia atradusios spalvingą vintage lobį mamos spintoje. Geriau rinkitės stiprų siluetą, bet ne ryškią ar blizgią medžiagą. Jei šiek tiek bijote, kad net petukai ar mini ilgis Jums jau bus kiek per daug, įdomią formą neutralizuokite paprasta klasikine avalyne (dailūs balerinų bateliai, vyriško stiliaus lygiapadžiai), juodomis pėdkelnėmis ir derančia į akis nekrintančia rankine. Atrodysite kasdieniškai, tačiau aprangos akcentu taps madingo silueto drabužis.

O ką daryti vyresnėms mados mylėtojoms? Tikrai nesiūlau pasinerti į visą disco blizgesį, tad geriau sukite klasikos keliu. Jokiu būdu nesiūlau atrodyti nuobodžiai su griežtos formos kostiumėliais ir rankinėmis, tačiau šį sezoną dizaineriai itin dažnai siūlė prie kasdienės smart casual aprangos priderinti naują madingą detalę – klasikinį švarką suveržiamu liemeniu. Jis derės prie juodų/pilkų džinsų, prie pieštuko formos sijono ir tikrai neatrodys nuobodžiai, nes susidarys žavus kontrastas tarp vapsvos liemens ir po diržu susidariusio elegantiško new look tipo medžiagos pakilimo. Tačiau galite pabandyti ir kelias devintojo dešimtmečio tendencijos detales: metališkos tamsiai pilkos spalvos lakuotus aukštakulnius, panašią griežtos klasikinės formos rankinę, blizgesnės medžiagos šalikėlį. Taip kasdienę ar klasikinę aprangą žaviai pagyvinsite madingu akcentu.

Sąrašas

Šį sezoną aš išskyriau 6 pagrindines detales, kurios Jūsų spintoje puikiai derės prie jau suformuoto garderobo, tačiau šį rudens/žiemos sezoną bus itin madingos ir tinkamos dėvėjimui be per didelės baimės, kad atrodysite it madistė, beviltiškai bandanti kopijuoti podiumo grandus.

Maža juoda blizgi suknelė

Nors daug kas jos ir prisibijo, tokia suknutė yra bene paprasčiausias ir geriausias variantas savo aprangai suteikti reikiamą devintojo dešimtmečio dozę. Derinkite ją su kitomis juodomis klasikinėmis detalėmis ir gausite atnaujintą bei madingą modernią klasiką.

Balmain, Herve Leger


Švarkelis suveržiamu liemeniu

Klasika naujai. Į madą išties grįžta new look siluetai itin pabrėžtu liemeniu, tad šį rudenį toks švarkelis bus ne tik praktiška klasikinė detalė, tačiau ir madingas atributas. Tokį švarkelį patarčiau rinktis standesnės medžiagos (kad forma nesukristų), pilkų, juodų ar tamsiai mėlynų atspalvių ir sujuosti jį plonu juodu dirželiu paprasta sagtimi.

Lanvin, Prada


Kailio detalė

Per vasario-kovo mėnesiais vykusias mados savaites dizaineriai išties supykdė PETA aktyvistus, nes tiek kailio ant podiumų jau seniai nebuvo. Žinoma, nesiūlau Jums iš mamų ar močiučių spintų traukti didžiausius glėbius kailinių paltų ar lėkti į prabangius salonus pirkti dešimtis tūkstančių kainuojančius kailinius, tačiau spintą paįvairinsite ir piniginei nepakenksite madingose parduotuvėse nusipirkdamos dirbtinio kailio paltuką ar ant pečių dailiai segamą kailinę juostą-šalį, kuri aprangai suteiks prabangos įspūdį.

Michael Kors, Lanvin


Baikeriškas švarkelis

Tikra būtinybė madingai miesto merginai. Na, modelių nedaug, tad Jums belieka išsirinkti spalvą. Nepamainomas yra juodas beveik neblizgančios odos (ar dirbtinės odos), tačiau galite išsirinkti ir metališko blizgesio ar šviesių spalvų švarkelius, kad žengtumėte koja kojon su 80’s tendencija.

Jean Paul Gaultier, Balmain


Klasikinė retro formos rankinė

Turbūt pamenate nedidelę žavingą juodą Audrey Hepburn herojės Holly Golightly iš filmo Breakfast at Tiffany’s rankinę. Būtent tokios nedidukės ar vidutinio dydžio griežtų formų juodos rankinės vyrauja šį sezoną. Įkvėpimo galite semtis iš Givenchy ar Lanvin rudens/žiemos aksesuarų linijų ar ieškoti kažko panašaus į YSL Muse ar Hermes Kelly.

Dior, Lanvin


Pilka spalva

Dažnai pamirštama ir nepelnytai nuvertinama spalva šį sezoną bus naudojama itin plačiai. Standžios vilnos pilki švarkeliai suveržiamu liemeniu bus tobulas šaltojo sezono pirkinys, o metališkai pilka mini suknutė padės įsijausti į devintojo dešimtmečio vakarėlių dvasią. Trumpai tariant ši spalva yra bene universaliausias ir madingiausias Jūsų pasirinkimas.

Stella McCartney, Balenciaga


Nuotraukos iš jakandjil.com/blog ir style.com.

Bučkis