Vasaros 2010 sezonas | Top 10 kolekcijų pagal Style.com ir Spintos Guru

Po įtempto mados mėnesio jau praėjo beveik dvi savaitės. Šios dienos leido ramiai apmąstyti visas naujienas, į savo vietas mintyse sudėlioti sezono tendencijas (apie jas – artimiausiu metu), apgalvoti naujausias dizainerių idėjas bei keisčiausius pasiūlymus, labiausiai patikusias bei nuvylusias kolekcijas. Tad šiandien Jums pateikiu mados savaičių veteranų bei profesionalių žurnalistų iš style.com sudėliotą geriausių pavasario/vasaros 2010 sezono kolekcijų dešimtuką, o prie jo – ir Spintos Guru atrinktąjį.

STYLE.COM

Šį sezoną mados aukų antraisiais namais vadinamas profesionalių apžvalgininkų tinklapis į savo geriausių kolekcijų dešimtuką įtraukė tų dizainerių darbus, kurie atsigręžė į mados namų DNR, kurie sugrįžo prie ištakų bei parodė, jog ženklas, ištvėręs net visą šimtmetį, gali išlaikyti savo stilių bei tradicijas. Žinoma, buvo parodytas dėmesys ir tiems, kurie it bebaimiai kovotojai, bėgantys į pirmąsias fronto linijas, atsisakė „saugių“ pasirinkimų bei drąsiais eksperimentais pranašavo finansinio kracho baigtį. Tai nereikia stebėtis, jog karingoji Balmain disco slut bei Versace deivė žengia kartu – blizgesys užgožia net niūriausiomis spalvomis piešiamą ateitį.

1. Balenciaga

Atsisveikinęs su devintuoju dešimtmečiu, dizaineris nusprendė grįžti atgal į ateitį. Ten jo laukė urban warrior praminta moteris, kuri moteriškumą drąsiai aukoja vardan stipraus sportiško įvaizdžio, patogaus moderno.

2. Balmain

Christopher Decarnin išrasta sėkmės bei jaunystės formulė šįkart šiek tiek atsinaujino. Nuo jo podiumo taip pat dingo 80’s dvasia, tačiau pasirodė netikėta naujiena tapęs militarizmas. Atrodo, kad nauju diskotekų hitu greitai taps apiplyšusi karinė kepurė bei antpečiai.

3. Celine

Itin sėkmingas dizainerės Phoebe Philo sugrįžimas reiškia, jog minimalizmas oficialiai grįžta į madą. O jei jis dar praktiškas bei prancūziškai gražus – sėkmė garantuota.

4. Chanel

Su ferma, Lilly Allen bei jaunavedžių trijule šis šou išties tapo hitu. Juo taip pat tapo ir klasikinių kostiumėlių bei kaimo idėją atitikusių įspiriamų klumpių derinys.

5. Givenchy

Šiek tiek gotikos, šiek tiek rock’n’roll ir Jūsų jau nori Rihanna bei Madonna. Nieko keisto, kad šiame sąraše atsidūrė Givenchy – jau ne pirmą sezoną Paryžiaus mados karaliumi vadinamas Riccardo Tisci puikiai padirbėjo ir šį kartą.

6. Lanvin

Jokių saugių mažų juodų suknelių! Mada yra žaidimas ir Alber Elbaz atsisako kuklumo. Dizaineris šį sezoną visoms priminė, jog nereikia bijoti nei spalvų, nei minkštų meilių formų.

7. Marc Jacobs

Stilių bei faktūrų mišinys, buduaro tendencijos apraiškos bei įkvėpimas iš Azijos. Na, toks margas vaizdas išties negalėjo nepatraukti dėmesio.

8. Proenza Schouler

Šį suknelių bei minimalaus kūno uždengimo sezoną Proenza Schouler duetas išties pataikė į patį dešimtuką – jie paįvairino kokteilines sukneles nardytojų aprangos detalėmis, ryškiomis spalvomis, tad jau turime naują Niujorko klubų hitą.

9. Rodarte

Apokalipsės magija, o gal tiesiog sunaikintas grožis? Na, turbūt abu, nes seserys Mulleavy šiam sezonui siūlo pačių įvairiausių audinių derinius, it suniokotus ir iš atplaišų susiūtus drabužius, keistus tamsius atspalvius.

10. Versace

Jei šis sezonas yra kokteilinių suknelių renesanso pradžia, jį valdys Donatella Versace. Moteriškumo bei blizgesio deivės įvaizdį kurianti italė įrodė, kad blizgesys bei pastelinės spalvos dar niekad neatrodė taip gerai.

SPINTOS GURU

Na, jei style.com dešimtukas buvo surašytas tiesiog pagal alfabetą, aš savąjį skelbiu nuo 10 iki 1 vietų. Taigi kaip aš apibūdinčiau šį sezoną? Tenka sutikti su mados mylėtojų nuomone, jog mados mėnesis buvo prastokas ir priminė tą pereinamąjį laikotarpį, kai vieni dizaineriai dar bijo išlįsti iš kuklaus krizės drabužio, o kiti drąsiai peržengia net haute couture ribas. Taigi mano akį patraukė būtent tokios kolekcijos, kurios nepabijojo nesėkmių palikti užmarštyje bei tiesiog toliau tęsė tai, ką darė iki šiol, arba drabužį drąsiai pavertė pasaka, verta ne vieno mados istorijos puslapio.

10. Miu Miu

Vis stiprėjantis Miuccios Prados ženklas šį sezoną švelniai, tačiau efektingai šokiravo Paryžiaus publiką. Iš pažiūros dailūs bei patogių siluetų drabužiai buvo dekoruoti ne tik nekaltais paukščių bei katinų, tačiau ir dėmesį sukaustančiais linksmų nuogų žmogeliukų raštais.

9. Burberry

Tiesiog be priekaištų. Pastaraisiais sezonais Anglijos kaimo temą vystę mados namai šįkart parodė itin gaivią bei vasarišką kolekciją, kuri lietpaltį pavertė ne rudens, o vasaros tendencija. Ir aš vieno šviesiai žalio išties noriu!

8. Dolce and Gabbana

Sicilijos moterys pagaliau grįžo į dueto akiratį. Šį sezoną tikrą itališką moterį vėl atgaivinę dizaineriai sužavėjo puikiu (ir ne tokiu siaubingai erotišku) juodų nėrinių panaudojimu, moteriško/vyriško garderobo kontrastais.

7. Chanel

Ir kaip gi man nemylėti Karlo Lagerfeldo bei Chanel? Turiu pripažinti, jog iš pirmo žvilgsnio kaimo Grand Palais rūmuose idėja bei medinės klumpės visai nesužavėjo, tačiau ši visa Pietų Prancūzijos gamtos tema bei originalus sprendimas elegantišką paryžietę nuvežti atostogų į fermą galų gale įtikino, kad country stilius irgi gali būti madingas.

6. Rodarte

Taip, mados raganos sužavėjo ir mane. Mistika, tamsios spalvos, stilinga blogio pergalė prieš gėrį bei senąsias civilizacijas primenantys ištapyti manekenių kūnai parodė, jog Rodarte kūriniai yra ne drabužiai, bet moderniojo meno šedevrai.

5. BCBG

Turbūt šis mano posūkis į kokteilių sferą Jums bus netikėtas, tačiau šią kolekciją išties galiu vadinti savo vakarėlių kolekcija-favorite. Ryškių žaliai mėlynų spalvų deriniai su juoda, kontrastingų ilgių sluoksniai, šiek tiek dizainerio mėgstamų bintinių elementų.

4. Gucci

Ir vis tik šį sezoną Gucci kolekcijai negaliu skirti nė vieno blogo žodžio. Tobulas Tomo Fordo love-sex-money prabangos formulės išpildymas, tinkamas ir šiandieninei moderniai Gucci moteriai.

3. Givenchy

Esu nepataisoma Riccardo Tisci kūrybos gerbėja, tad kiekvienas jo nukrypimas į Lotynų Ameriką, grafikos pasaulį ar gotišką romantiką man išties patinka. Šį sezoną likau sužavėta nenuobodaus juodos bei baltos spalvų panaudojimo, jo couture kolekciją primenančių laisvų arabiškų siluetų, švelnios raukinių romantikos.

2. Prada

Modernas, grafika, mini ilgis bei sveikas kiekis ironijos šią kolekciją pavertė tikru Milano hitu, nes iš pažiūros itin šalta bei rimta kolekcija sugeba pateikti ne vieną stebinantį siurprizą.

1. Alexander McQueen

Jau ne vieną kartą liaupsintą kolekciją pagerbsiu dar kartą. Ši haute couture dėvinti povandeninio pasaulio gyventoja apsuko mano galvą bei tiesiog neleidžia pamiršti nežemiškų raštų bei siluetų. McQueen did it again.

Nuotraukos coutorture bei style.

Bučkis