Vasaros 2010 mados savaitės | Apžvalga, tendencijos

Po stebuklingos mados savaitės pabaigos Paryžiuje jau praėjo beveik trys savaitės. Mano galvoje vis dar sukasi gausybė minčių, kompiuterio šiukšlinėje neištrintos guli kolekcijų pristatymams tvarkytos nuotraukos, o telefono užrašų knygutėje liko viso mėnesio šou tvarkaraštis. Atrodo, jog taip ilgai lauktas mados mėnesis praėjo per keletą dienų, tačiau kalbama apie jį bus beveik visus metus. Bus aptarinėjamos tendencijos, manekenių sėkmė, populiariausi pirkiniai, dizainerių idėjos, stilingiausios viešnios, gatvės mados pavyzdžiai. Per šį trumpą mėnesį pristatytas kolekcijas masiškai kopijuos fast fashion tinklai, originalusis jaunimas atitikmenų ieškos močiučių spintose (gal ten vis dar guli koks korsetas?), internetinės parduotuvės siūlys kątik nuo podiumo nukeltus pavyzdinius modelius. Taigi pristatau Jums pavasario/vasaros 2010 mados savaitės apžvalgą bei svarbiausias pastebėtas tendencijas.

Ryškiausia persona – Anna Dello Russo

Turbūt nenustebinau. Anna Dello Russo, kaip kartą pasakė Jak And Jil įkūrėjas Tommy Ton, yra atskira mados savaitė ir tikra šventė visiems gatvės stiliaus fotografams. Turbūt nėra tokių mados namų, kurių drabužių Anna nebūtų vilkėjusi. Vien tik šį sezoną ji kasdien rinkosi vis kitus (su keliomis išimtimis Dolce & Gabbana suknelėms). Jos spintoje atsidūrė ir Balenciaga, ir Pucci, ir Givenchy, ir Chloe, ir YSL, ir Chanel… Sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, nes vien tik jos aprangos apžvalgai reikėtų skirti dvigubai daugiau laiko nei visos madų savaitės.

Įsimintiniausi veidai – Alla ir Frida

Štai du veidai, kuriuos patariu įsidėmėti. Šį sezoną iškilusios Alla Kostromicheva bei Frida Gustavsson tapo tikromis sensacijomis, nors ir yra itin skirtingos. Jau kelis sezonus dirbanti, tačiau tik dabar sugebėjusi apsukti galvas daugeliui dizainerių, rusė Alla yra itin griežtų bruožų bei piktų akių, o mielo veido švedė Frida atrodo it smulkutė geroji fėja. Mados pasaulis juk mėgsta įvairovę, ar ne?

Įsimintiniausios lietuvaitės – Julija ir Rasa

O štai dvi naujos lietuvaitės, kurioms prognozuojama ne ką prastesnė karjera nei dabartinėms lyderėms Eglei bei Editai. Rasa Žukauskaitė iškart pateko į Miuccios Prados taikiklį ir sudalyvavo Prada bei Miu Miu pasirodymuose (tiesa, nepraleido ir prestižinio Balenciaga pristatymo), o Niujorke bei Milane itin sėkmingai dirbusi Julija Steponavičiūtė savo klasikiniais bruožais bei podiumui tobulai tinkančia figūra sužavėjo visus mados namus nuo Max Azria iki Bottega Veneta.

Jubiliejus – Londono mados savaitei suėjo 25

Galima pagirti Londono mados savaitės organizatorius – šiemet padirbėta tiesiog puikiai. Vienam pristatymui į Londoną grįžo net 4 mados namai (tarp jų ir itin daug dėmesio sulaukę Burberry), atvyko garsioji Anna Wintour, kiti Londono mados savaitę dažnai praleidžiantys redaktoriai, fotografai bei įžymybės. Šiai progai buvo paskirtas visas spalio mėnesio britiškojo Vogue numeris, o šventę globojo modelis Erin O’Connor.

Išsiskyrimas – Style.com ir The Sartorialist

Mados pasauliui reikia pastovių pokyčių bei šviežio kraujo. Tą puikiai įrodė ir kultinis mados bei stiliaus tinklapis style.com, iš savo komandos išmetęs populiarųjį The Sartorialist įkūrėją Scott Schuman bei naujuoju mados savaičių gatvės stiliaus fotografu paskyręs madingąjį Tommy Ton iš Jak and Jil. Šiek tiek gaila, nes Scotto nuotraukos man atrodė jaukesnės, asmeniškesnės ir patiko labiau…

Atsisveikinimai

Jų šį sezoną buvo išties daug. Nina Ricci mados namai dėl per daug meniškų bei neįmanomų parduoti couture lygio drabužių išspyrė talentingąjį Olivier Theyskens, Ungaro atsisakė Esteban Cortazar paslaugų ir jį pakeitė Lindsay Lohan, o vis dar neaiškaus likimo Christian Lacroix mados namai šį sezoną mados savaitėje išvis nedalyvavo.

Naujienos

a) Blondinės

Blondes have more fun. Šią legendinę frazę dar reikėtų pratęsti and more jobs. Atrodo, jog visiems nusibodo prieš keletą metų prasidėjęs natūralios plaukų spalvos bumas, tad stilistai vieningai nusprendė griebtis peroksido bei balinti balinti balinti. Štai Jums pavyzdžiai – Vlada ir Kasia:

b) Blogeriai

Redaktoriai bei žurnalistai, traukitės, nes Jūsų vietas pirmosiose pristatymų eilėse užima mados blogeriai. Tarptautine diva bei ikona tapęs Bryanboy, populiarusis Tommy Ton iš Jak and Jil, Garance Dore, Scott Schuman iš The Sartorialist, Tavi ir begalė kitų nustelbė garsiausias mados industrijos žvaigždes bei tapo tais, kurie interneto stileivoms praskynė kelią į mados elitą.

c) Transliacijos internetu

Valio! Pagaliau ir mados gerbėjai iš įvairiausių pasaulio kampelių turi galimybę tiesiogiai stebėti tai, kas vyksta mados sostinėse, bei matyti naujausius pristatymus. Jei seniau galėdavome džiaugtis tik Domenico Dolce ir Stefano Gabbanos idėja savo pristatymus transliuoti realiuoju laiku, tai šiemet iš viso buvo galima stebėti net 5 šou: McQueen, Burberry, Louis Vuitton, D&G, Dolce & Gabbana.

Nusivylimas – Marc Jacobs

Na, net nesinori per daug komentuoti. Marc Jacobs šį sezoną tapo tikru nusivylimu. Visų pirma Niujorke jis pristato baltaveides azijietes su išpūstų formų paltais bei apatinio tikotažo detalėmis, paskui pereina prie pigiausių devintojo dešimtmečio atmainų, o Paryžiuje sujaukia Louis Vuitton prabangos aurą su afro perukais, vaikiškomis spalvomis bei tiesiog siaubingai neskoningais aksesuarais. Laukiu kito sezono ir tiek, nes šis tapo visišku fiasko.

Tendencijos

Nors dauguma mados kritikų bei gerbėjų šį sezoną pavadino ganėtinai silpnu bei nesėkmingu, tenka pripažinti, jog įdomybių išties netrūko. Visų pirma dizaineriai pasidalijo į dvi itin ryškias stovyklas: vieni grįžo prie mados namų istorinių šaknų bei pristatė klasika tapusius modelius, o kiti elgėsi atvirkščiai ir siekė iš mažo biudžeto išspausti tikrą haute couture meną. Taigi nepavyko užčiuopti ir bendros viso sezono tendencijos (prisiminkime praeito žiemos 09 sezono devintojo dešimtmečio prisikėlimą ar vasaros 08 gelių vaikų sugrįžimą), kuri šįkart išsiskirstė į keletą smulkių šakelių.

Pati pirma – grafika, sportas, minimalizmas. Šias detales savo kolekcijoms pasirinkę dizaineriai klientėms tarsi skelbė, jog praktiškumas, sportiškumas bei šaltas modernumas grįžo ir gelbėja nuo brangiųjų puošnumo bei moteriškumo atributų. Ši tendencija yra paremta gerokai mažesne perkamąja galia ir siauresniu pirkėjų biudžetu, tad buvo akcentuojami drabužinės pagrindai (marškiniai, klasikinės suknelės, palaidinės, kelnės, švarkai, lietpalčiai), patogūs bei kasdienai tinkami akcentai.

Pirmajai šakai prieštarauja antroji – buduaras, kokteilis, romantiškos kojinaitės bei platforminiai bateliai. Kaip yra pasakiusi viena garsi stilistė, sunkmečiu norisi ne slėptis ir pirkti būtiniausius pagrindus, o būti moteriškai, švytėti bei gundyti. Taigi antroji dizainerių grupė ir skatino moteriškumą, žavesį, blizgesį, linksmybe, jaunatvišką nerūpestingumą. Tokios kolekcijos į madą įnešė daug buduaro detalių (korsetai, apatinukai, šilkinės trumputės suknelės), kokteilinių suknelių, it iš močiučių laikų filmų prikėlė romantiškas ir kuklias po basutėmis slepiamas nėrinių (ir ne tik) kojinaites, platformines basutes bei batelius.

O štai trečioji grupė (džinsas, militarizmo detalės, oda, išvaizdos natūralumas) skatino kasdieniškumą, nerūpestingumą bei paprastumą. Šią kryptį pasirinkę mados namai savo klientėms leido atsipūsti nuo devintojo dešimtmečio bumo, tačiau išlikti kasdieniškomis bei elegantiškomis. Tokiose kolekcijose netrūko skoningo, bet ne absoliučiai šalto bei tuščio minimalizmo, odos ir džinso detalių, bendrą vaizdą pagyvinančios militarizmo tendencijos. Tačiau įdomiausiu dalyku tapo daugelio makiažo meistrų siūlytas absoliutus natūralumas – švari oda, nepastebimas akių makiažas, tiesiog paprastai paleisti ar į uodegėlę surišti plaukai.

Nuotraukos iš style, coutorture, daylife, apple, dolcegabbana, swide, TFS

Bučkis