Inspiracijos | Ką dėvėti atšalus orams?

Jau senokai rašiau inspiracijų/rinkinukų/patarimų tipo įrašus, tad pagalvojau, jog būtų visai neprastai šią skiltį atgaivinti. O tema, manau, šiuo pereinamuoju rudens-žiemos laikotarpiu yra itin aktuali, tad kodėl nepaieškojus gerų (ir šiltų!) idėjų bei nepasinaudojus keletu patarimų?

Taigi šis pereinamasis tarpsezoninis periodas sunerimti verčia ne vieną moteriškosios lyties atstovę. Vis dar norisi dėvėti vasarinį švarkelį, tačiau rankos lyg ir tiesiasi link šį sezoną itin madingų ilgų šiltų megztinių. Trumpi lietpalčiai nebetinka dėl nenuspėjamų vėlyvo rudens kritulių, bet kailinių dėvėti dar tikrai nesinori. Panašios bėdos kyla ir su avalynės pasirinkimu. Su rudeniniais bateliais šąla pėdos (o dvigubas kojinių sluoksnis į dailesnius batelius tiesiog netelpa…),tačiau kailinių jojiko stiliaus batų iš spintos traukti dar neverta. Galvą skauda, šilumos norisi, grožio taip pat. Ką daryti?

Tendencija

Nors šį sezoną ir vyrauja devintojo dešimtmečio disco įvaizdis, jis labiau prigijo ne dieninėje, bet vakarėlių aprangoje. Tačiau jaudintis neverta, nes gausybė mados namų rėmėsi ne tik blizgesiu, bet ir praktiškumu, patogumu, švelniu moteriškumu. Kodėl gi nepamėginus į šiltą aprangą įnešti šiek tiek buduaro tendencijos, penktojo dešimtmečio Holivudo žavesio, stilingo minimalizmo ar nemarios klasikos?

Turbūt vertėtų pradėti nuo šiam įrašui kiek netikėtos buduaro tendencijos. Ne, aš Jums tikrai nesiūlau iš po šilto vilnonio megztinio rodyti liemenėlės kraštelio ar nėriniuotų apatinių! Tačiau kodėl nepamėginus nėrinių panaudoti kaip madingos detalės? Įsivaizduokite paprastą nėrinių palaidinę trumpomis rankovėmis ir prie jos priderintą susiaučiamą megztuką. Stilinga, paprasta ir tikrai ne vulgaru. Arba kodėl prie šiltos megztos (arba tiesiog dailios juodos) suknutės nepriderinus ant Balenciaga podiumo pasirodžiusių juodų pėdkelnių su taškeliais? Žinoma, tada likusi apranga turėtų būti vienspalvė, nes jei jau renkatės madingą detalę, leiskite jai atsiskleisti visu gražumu.

Balenciaga

Antroji dėmesio verta tendencija – penktasis dešimtmetis. Ja verčiausia vadovautis toms moterims, kurios trokšta solidaus, elegantiško įvaizdžio, dievina klasikinę prancūzišką eleganciją. Šią tendenciją išvystę dizaineriai rėmėsi legendinių Holivudo moterų skoniu (kailis, moteriški smėlio laikrodžio siluetai, subtilūs aksesuarai). Kaip šią tendenciją pritaikyti kasdien? Manau, jog ji yra labai tinkama šiam metų laikui, nes elegantiški siluetai, neperkrautas sluoksniavimas yra ne tik itin žavingas, bet ir neleidžia peršalti. Aišku, nesiūlyčiau kasdien dėvėti new look stiliaus kostiumėlių bei kailinių, tačiau keletą elegantiškojo laikotarpio idėjų panaudoti tikrai galima. Kodėl Jums nepasirinkus klasikinio švarkelio, prie jo nepriderinus per liemenį sujuosiamo plono dirželio, o močiutės spintoje nepasiieškojus trumpo kailio šalikėlio? Jo galus galėtumėte paslėpti po švarko atlapais ar susegti sege. Beje, dailus variantas būtų ir didelis masyvus megztinis, kurį galėtumėte ne susagstyti sagutėmis, tačiau vieną šoną prie kito prisegti nepretenzinga klasikine sege. Itin elegantiški priedai būtų į dailų kuodelį susukti plaukai bei griežtos formos vidutinio dydžio rankinė.

Lanvin

Dar vienas variantas – praktiškas minimalizmas. Tiesa, tikrai nereikėtų jo painioti su nuobodžiu blankių spalvų įvaizdžiu, kuriame vyrauja viena forma bei nėra jokių papildomų detalių. Rudeninis minimalizmas turi sietis su jaukumu, formos išbaigtumu, audinio kritimu, tačiau negali būti nusižengta spalvų bei aksesuarų minimumo taisyklei. Mano nuomone ši tendencija itin tinkama suknelėms. Kodėl? Jums tereikės paprastų juodų pėdkelnių, juodų batelių, kasdieninės rankinės bei suknelės, kuri turėtų įdomią detalę (pvz suraukimas priekyje, iškirpimas šone, petukų pakėlimas, aukščiau pakeltas liemuo, atviresnė nugara). Žinoma, suknelė neturėtų būti trumpomis rankovėmis, nes papildomas megztukas ar švarkelis jau sugriautų minimalizmo įspūdį, tad tobuliausias pasirinkimas, atspindintis tendenciją, būtų paprastutė suknelė iki kelių ilgomis rankovėmis. Patogu, elegantiška, o su atitinkamais aksesuarais (įvaizdžio detalėmis) gali būti net modernu.

Stella McCartney

Pabaigai palikau pačią universaliausią sezono tendenciją. Turbūt jau supratote, jog omenyje turiu klasiką. Ši kryptis reiškia ne tik patogumą, bet ir laisvę Jūsų idėjoms. Dizaineriai siūlė itin daug klasikinių paltukų, aukštakulnių, rankinių, suknelių, kostiumėlių, kelnių… Jums belieka išsirinkti bei norimas detales pagyvinti savitais akcentais. Jūs galite rinktis klasikinius marškinius (itin gerai, jei iš jų sugebėtume išspausti sušvelnintą tomboy įvaizdį), klasikinį paltuką (pati universaliausia detalė, nes net keičiant diržą galima išgauti tiek rock chic, tiek boho chic, tiek romantišką stilių). O jei norėtumėte išgryninto klasikinio varianto, nepamainomas būtų Chanel ir YSL siūlomas švarkelio plius sijono variantas. Tik nepamirškite pabrėžto liemens ir dailių batelių!

Yves Saint Laurent

Mano pasiūlymai

Jau senokai nekūriau tokių rinkinukų, tad smagu prisiminti šį malonų užsiėmimą. Pristatau Jums kelis iš Net-A-Porter tinklalapio pasiūlos sudarytus rinkinukus, kurie ne tik tobulai atitiktų neprognozuojamus vėsius orus, bet ir būtų su meile priglausti mano pačios spintoje.

Elegancija su buduaro prieskoniu

Modernių merginų kieti akcentai

Boho Chic naujai

Švelnioji ofiso femme fatale

Laisvalaikio perdirbinys tikrai tomboy

Apsiaustas, beretė, vilnoniai šortai, portfelis. Beveik meniškoji Jenny iš Bruklino.

Kasdieniškas elegantiškas minimalizmas

Inspiracijos

Šis įrašas būtų nieko nevertas be šių dienų stiliaus ikonomis laikomų Skandinavijos merginų asmeninio stiliaus pavyzdžių bei streetstyle nuotraukų. Kodėl taip sakau? Mano išdėstytą teoriją įsisavinti nesunku, tačiau taip pat pravartu ir pasiskolinti keletą idėjų iš patikusių stiliaus pavyzdžių, ar ne?

Nuotraukos iš TFS, style, net-a-porter, emsedge, vanillascented, copenhagenstreetstyle, style and the city, jak and jil, sartorialist.

Bučkis.