Vasara 2010 | Reklamos

Kasmet laukiu nesulaukiu vasario ir rugpjūčio mados žurnalų numerių. Ne, jie nėra rugsėjo mėnesio svarbos (Candy Pratts Price žodžiais tariant September is January in fashion) ar nepasižymi ypatingai gerais straipsniais, užtat… juose pasirodo nuo pat mados savaičių pabaigos lauktos naujųjų ateinančio sezono kolekcijų reklamų nuotraukos, apie kurias gandai sklando dar pačių fashionweek‘ų metų. Ar šis modelis tikrai taps naujuoju sezono veidu? Ar bus kokių siurprizų? Kas šįkart gaus daugiausiai sutarčių? Ir kada, po galais, Karlas Lagerfeldas nustos būti fotografu?

Visų pirma pateikiu trumpą sezono reklamų apibendrinimą. Kas vyravo naujose pavasario/vasaros 2010 reklamose? Visų pirma dizaineriai nusprendė mažiau eksperimentuoti ir vietoje naujų šviežios išvaizdos modelių rinkosi gerai pažįstamus veidus ar net įžymybes. Taigi mados pasaulio vandenyse vis dar plaukioja Burberry mados namams atstovaujanti aktorė Emma Watson, iš Louis Vuitton į Dolce & Gabbana mados namus perėjo ir atlikėja Madonna (gerai bent tai, kad iš plastikinės lėlės ji tapo tikra Sicilijos moterimi). Dar viena įžymybe, tiesa, dar tik kylančia, žiba ir Versace mados namai, šio sezono reklaminiu veidu padarę Micko Jaggerio ir Jerry Hall dukterį Georgią May Jagger, bei Valentino, pasirinkę it girl Dree Hemingway.

Beveik tokia pat ir ne pirmus metus dirbančių bei savotiškais mados namų simboliais tapusių modelių padėtis. Bene labiausiai šį sezoną pasisekė rusei Nataliai Vodianovai, kuri reklamuoja tiek Givenchy, tiek Yves Saint Laurent mados namų kolekcijas. Žinoma, itin gardų kąsnelį gavo ir, Karlo Lagerfeldo žodžiais tariant, šių dienų tobulybė Lara Stone. Jai atiteko garbingas pačią Madonną išstūmusios ir Louis Vuitton sutartį gavusios supermanekenės statusas. Tiesa, buvo ir drąsių mados namų, kurie nebijo pasirinkti jaunų bei pradedančių manekenių. Visų pirma galime pasidžiaugti netikėtų Rasos Žukauskaitės triumfu gavus Prada sutartį, tačiau ne ką mažiau nustebino ir kiek šiurpios išvaizdos manekenės Jamie Bochert gauti Marc Jacobs ir Lanvin pasiūlymai.

Daugiausia darbų taip pat gavo būtent populiarūs ir daug patirties turintys fotografai. Turbūt pačias prestižiškiausias reklamas fotografavo Stevenas Meiselis (Prada, Balenciaga, Lanvin, Louis Vuitton) ir duetas Mert & Marcus (Givenchy, Gucci, Valentino).

Taigi ilgiau nedelsiu ir alfabeto tvarka pristatau naujausias pavasario/vasaros 2010 sezono kolekcijų reklamas, jau pasirodžiusias užsienio mados leidinių puslapiuose.

Alexander Wang

Jaunuoju mados genijumi bei populiariausiu dizaineriu tituluojamas Alexanderis Wangas vis dar nesiveržia į žurnalų puslapius ir fotografuoja internetui bei savo svetainei skirtas lookbook tipo reklamas. Naujojo sezono reklamos išties užburia, nes pasirinkti išraiškingų bruožų modeliai užgožia drabužius, puikiai sužaista šešėliais bei nespalvotų nuotraukų idėja. Galima drąsiai teigti, jog reklama tikrai traukia akį, tačiau ne dėl drabužių, o dėl itin meniško minimalizmo. Modeliai Anja, Hanne, Edita, Liu, Mirte Jacquelyn. Fotografavo Fabien Baron.

Balenciaga

Po kelių sezonų su aktore Jennifel Connelly vietoje profesionalių modelių, Balenciaga pagaliau grįžo prie įprastinio plano pasirinkti kelias tikras manekenes. Ir, kaip bebūtų keista, mados forumuose iškart pasipylė žinutės pasiilgome Jennifer. Kodėl? Na, tenka pripažinti, jog šio sezono grafinio dizaino/koliažo idėja išties įdomi, tačiau jos išpildymas silpnokas, o pilkas fonas, deja, visą vaizdą gerokai nupigina. Modeliai Iselin, Mirte, Patricia, Lisanne. Fotografavo Steven Meisel.

Burberry Prorsum

Britų mados namų veidu vėl tapo aktorė Emma Watson ir, reikia pripažinti, jos darbas tikrai nėra nuviliantis. Žavus jaunas veidas, puiki reputacija, nepriekaištingas atstovavimas mados namams. Jei rudens/žiemos sezono reklamoje matėme rimtą ir tamsią Emmą, pavasario/vasaros sezono reklamoje viskas gerokai šviesiau ir jaukiau. Puikus pasirinkimas ir pritaikymas šviesios spalvų paletės kolekcijai. Modeliai Emma ir Alexas (Emmos brolis) Watsonai.

Celine

Puiki Phoebe Philo sugrįžimo kolekcija su tokia prasta reklama? Na, suprantu, kad mados namai propaguoja minimalizmą, tačiau ši pirmoji reklaminė nuotrauka tikrai nuvilianti ir prasta. Fotografavo Juergen Teller.

Chanel

Jau turbūt būsite girdėję, kad naujosios kolekcijos reklamos idėja buvo Pietų Amerika, tad dizaineris/fotografas Karlas Lagerfeldas nusprendė parodyti pilkąją šio regiono pusę ir leisti atsiskleisti drabužiams, jų detalėms. Deja, kol kas tėra išleistos tik dvi reklaminės nuotraukos, tad bendrą vaizdą ar tvirtą nuomonę susidaryti dar sunkoka, tačiau tikiuosi, jog toliau matysime daugiau aplinkos bei drabužių kontrasto ar bent daugiau spalvų. Modeliai Claudia, Freja, Baptiste. Fotografavo Karlas Lagerfeldas.

Chloe

Nors ir pasiilgstu romantiškai mergaitiškų Chloe reklamų iš 2005-2008 metų, tačiau rami bei elegantiška šio sezono reklama bendrame kontekste atrodo pakankamai gerai. Modelis Raquel Zimmerman atrodo itin jaukiai, šiltai, gal net kiek primena aktores Farrah Fawcett ar Jerry Hall. Smagu, kad pasirinktos šiltos spalvos, švelnus apšvietimas, tačiau šiek tiek gaila, kad parodoma labai mažai kolekcijos, o rami Raquel išvaizda primena Tod’s reklamas. Modelis Raquel Zimmerman.

Christian Dior

Nors iki šiol labai abejojau dizainerio Johno Galliano meile modeliui Karlie Kloss, šiai reklamai pasirodžius vis tik supratau dizainerio sprendimą mados namų veidu padaryti būtent jaunąją amerikietę. Efektingai pradėjusi Film Noir temos kolekcijos pristatymą Paryžiuje, Karlie sugebėjo tokią pat mistišką bei fatališkos moters dvasią perteikti ir reklamoje. Bravo! Modelis Karlie Kloss.

D&G

Komentuoti nei norisi, nei reikia. Laukinių Vakarų temos kolekcija man nepatiko, reklamai pasirinkta tipiška jaunų/šaunių/populiarių modelių grupelė, visi dailiai šypsosi ir linksminasi, o juos fotografuoja koks nors patyręs ir jaunus kūnus garbinantis fotografas. Nieko naujo. Modeliai Cato, Daria, Jacquelyn, Jules, Katrin. Fotografavo Mario Testino.

Dolce & Gabbana

Štai ir žadėtoji Madonna! Prisipažinsiu, kad nuoširdžiai nustebau išgirdusi dizainerių sprendimą tokią seksualią ir atvirą kolekciją reklamuoti kaip Sicilijos namų šeimininkės aprangą. Taip pat keista, jog reklama nespalvota, nors kolekcijoje buvo daug akį traukiančių raudonų tonų. Tačiau turbūt visos abejonės nublanksta supratus, jog reklamoje yra Madonna, nustelbianti bet kokius trūkumus ar drabužius. Spaudos dėmesys garantuotas, ar ne? Modelis Madonna. Fotografavo Steven Klein.

Fendi

Romantika, buduaro stilius, žavi manekenė. Šįkart tikras minimalizmo virtuozas Karlas Lagerfeldas sugebėjo nustebinti netikėtai švelnia bei romantiška reklama, primenančią princesių pasakas, o ne tradicinį šaltą dizainerio/fotografo stilių. Modelis Anja Rubik. Fotografavo Karlas Lagerfeldas.

Givenchy

Viena mano reklamų-favoričių. Žinoma, reklamai pasirinkti veteranai supermodeliai, nepriekaištingai išpildyta balto fono ir raštuotų drabužių kontrasto idėja. Įdomus net sprendimas modeliams plaukus nudažyti juodai, o šiokiu tokiu fonu paversti taip pat Givenchy vilkinčius vaikinus. Modeliai Mariacarla, Natalia, Simon, Eduardo, Emil. Fotografavo Mert & Marcus.

Gucci

Po šios reklamos pasirodymo visiems tapo aišku, kad Natasha Poly yra ne tik podiumų, bet ir reklamų profesionalė-diva, jau ne pirmą sezoną atstovaujanti Gucci mados namams ir gavusi Gucci Girl pravardę. Ši mergina – tikra chameleonė, nes jau keletą metų sugeba nustebinti vis kita išvaizda, pozų įvairove bei įvairialypiškumu. Žinoma, negaliu nepagirti ir pačios reklamos, nes išryškintos spalvos, moderni aplinka bei nepriekaištingas stilistų darbas stebina ne ką mažiau nei ilgakojė rusaitė. Modeliai Natasha Poly, Ryan Kennedy. Fotografavo Mert & Marcus.

Yves Saint Laurent

Neslėpsiu – ši reklama man yra nusivylimas. Nors daugelis ir skundėsi dėl Yves Saint Laurent mados namų dizainerio Stefano Pilati sprendimo reklamoms vis naudoti praeities supermodelius, vis tik jie geriausiai atspindėjo mados namų statusą bei dvasią. Natalia atrodo puikiai, tačiau kiek per saldžiai ir silpnai. Modelis Natalia Vodianova. Fotografavo Inez & Vinoodh.

Lanvin

Ši manekenės Jamie Bochert reklama prajuokino daugelį. Kodėl? Na, ji buvo paleista bėgioti po apartamentus, o fotografas lyg tyčia taikėsi pagauti kadrą, kuriame nesimatytų manekenės veido. Tačiau šį minusą kompensuoja dinamiškumas bei pulsuojanti energija, kurios taip trūksta kitose šio sezono reklamose. Modelis Jamie Bochert. Fotografavo Steven Meisel.

Louis Vuitton

Štai ir lauktoji olandė Lara Stone, pergalingai išstūmusi pačią Madonną. Taigi jei Celine reklama sugadino puikią kolekciją, tai Louis Vuitton atvejis visiškai priešingas. Kolekcija buvo (švelniai tariant) siaubinga, tačiau miško princesės ar pasiklydusios raudonkepuraitės pasakas primenanti reklama visą situaciją išgelbėjo. Jei ne tie batai, viskas būtų beveik tobula, nes Lara nors kartą pilnai aprengta, reklama romantiška, puikiai atrodo tiek drabužių atspalviai, tiek aksesuarai. Modelis Lara Stone. Fotografavo Steven Meisel.

Prada

Taip, pagaliau turime daugiau manekenės Rasos Žukauskaitės nuotraukų, skirtų Prada pavasario/vasaros 2010 kolekcijos reklamai. Ir tiesiog nėra jokių priekaištų, nes drabužiai baltame fone atrodo puikiai, ryškiai raudonos Rasos lūpos traukte traukia žvilgsnį, o merginos veidas (nors ir pridengtas akiniais) parodytas tikrai dailiai. Kai ši reklama pasirodys Prada tinklalapyje bei bus galima gauti aukštos kokybės nuotraukų rinkinį, jis tikrai taps mano darbalaukio fonu. Modelis Rasa Žukauskaitė. Fotografavo Steven Meisel.

Valentino

Nežinau, ar mano protą iki šiol užgrobusi antipatija naujiesiems Valentino dizaineriams, ar tiesiog šiaip keista, tačiau ši reklama mane nuteikė tikrai trikdančiai. Blogąja prasme. Ar tai tikrai vasaros sezono reklama? Nuotrauka itin tamsi, apšvietimas blausus, mažai spalvų. Žinoma, čia tik pirmoji reklaminė nuotrauka, tačiau galima spėti, jog ne ką spalvingesnės bus ir likusios. Gaila, kad beveik nesimato ir Dree grožio, išraiškingų jos akių. Modelis Dree Hemingway. Fotogafavo Mert & Marcus.

Versace

Kas šį sezoną nutiko fotografui Mario Testino? Jo D&G reklama atrodo blankiai bei dirbtinai, o Versace primena keistą spalvų bei raštų chaosą. Žinoma, reklamos centru tapti turėjo Rolling Stones vokalisto dukra Georgia May Jagger, tad nieko keisto, kad pagrindiniu bei turbūt gražiausiu nuotraukų akcentu ir yra Brigitte Bardot primenantis modelio veidas. Tačiau chaoso vis tiek daugoka. Modeliai Georgia May Jagger, Simon. Fotografavo Mario Testino.

Nuotraukos TFS.

Bučkis