L’Officiel Mada | Girti nereikia teisti

Štai šiandien savo rankose laikote pirmąjį žurnalo „L’Officiel Mada“ numerį.“ Lėtai vesdama žvilgsnį elegantiška juodai balta nuotrauka papuoštu redaktorės Jurgitos Garbaravičienės puslapiu skaitau žodžius, kurie popieriuje gal ir tėra paprasta juoda eilutė, tačiau lietuviškos mados istorijoje taps vienu iš svarbiausių kertinių akmenų. Jos didenybė Mada, įvilkta į prabangų prancūzišką L’Officiel šeimos rūbą, pagaliau atvyko ir į mūsų šalį. Tačiau gal sakinyje „girti nereikia teisti“ kablelį dėti dar kiek per anksti?

Neslėpsiu – į šį leidinį dėjau didžiules viltis. Juk vieno iš profesionaliausių mados žurnalų Express Mada komanda buvo pirmasis šviesulys, mada besidominčiam Lietuvos gyventojui pravėręs duris į didžiulę bei iki tol netyrinėtą industriją. Industriją, kurią pažinti galėjo tik profesionaliai tuo besidomintys asmenys. Tačiau eksperimentuoti nepabijojusi bei dar vienu gyvenimo būdo žurnalu moterims tapti nenorėjusi entuziastų komanda įrodė, kad ir lietuviškas žodis mada skamba ne ką prasčiau nei angliškasis fashion ar prancūziškasis mode. Taigi beveik prieš metus išgirdusi gandą, jog ta pati mados mylėtojų grupelė bandys pelnyti vieno garsiausių prancūziškų mados leidinių L’Officiel palankumą bei parvežti šį vardą į Lietuvą, pradėjau nekantriai laukti bei tyliai tikėtis, kad mėgėjiškoji Express Mada pagaliau taps kažkuo vertu tikro mados žurnalo vardo. Tačiau šiandien, ant stalo radus lauktąjį bei dar prieš kurį laiką užprenumeruotą L’Officiel Mada numerį blizgiu viršeliu, visiems spėliojimams atėjo galas.

Taigi rankose laikau pirmąjį tarptautinio mados leidinio L’Officiel numerį lietuvių kalba. Iš viršelio, papuošto skambiu užrašu „Prancūzija Lietuvoje“, koketiškai žvelgia Juozo Statkevičiaus suknelėmis vilkinčios manekenės Dalia bei Indrė, pirmuosiuose redakcijai skirtuose puslapiuose su didžiuliu pasididžiavimu išraitytas užrašas L’Officiel. Viskas lyg ir puošnu, šventiška, elegantiška, tačiau vartant dar spaustuve kvepiančio leidinio puslapius apima keistas bei ne itin malonus deja vu jausmas. „Tai jau kažkur matyta… Jau kažkur tai skaičiau… Bet kur?“- ramybės neduoda mintys. Atsakymas vienas – žurnale Express Mada. Nenoriu būti per daug kritiška (juk tai tik pirmas didžiosios mados žingsnis į mūsų šalį), tačiau, mano nuomone, beveik visą ankstesnio žurnalo komandą išlaikiusi bei didžiulių planų ir idėjų kupina L’Officiel Mados redakcija savo skaitytojui pateikė… į gražesnį vardą bei prabangiau atrodantį šriftą įvilktą Express Madą. Kur žadėtosios naujovės? Kur pasaulinio lygio couture? Taip, keletoje fotosesijų (jos, deja, nepaliko ypatingai gero įspūdžio) matome skambius Paryžiaus mados namų pavadinimus, tačiau bejausmėse nuotraukose jie neatspindi to, kas mane ar bet kurį kitą fanatiką verčia žavėtis pačia mada, ja kvėpuoti bei drebančiomis rankomis sklaidyti naujutėlaičio leidinio lapus.

Peikti dar per anksti. Girti bei žavėtis – taip pat. Bet kuriuo atveju tai yra geriausia, ką turime ir turbūt dar ne vienerius metus turėsime savo šalyje. Gal šis žurnalas ir nėra toks, kokį jį įsivaizdavau būsiant, tačiau skaitant bei žiūrinėjant nuotraukas nesunku pajausti, kiek meilės bei rūpesčio įdėta į kiekvieną eilutę bei detalę. Taigi ačiū, miela L’Officiel Mados komanda, kad esate, ir tikiuosi, jog tai tik įspūdingos šio žurnalo istorijos pradžia.

Bučkis