The MET Gala | Raudonasis kilimas Amerikos moterims

Niekam ne paslaptis, jog kasmet gegužės mėnesį rengiamas Niujorko Metropoliteno muziejaus kostiumo instituto pobūvis yra vienas iš svarbiausių mados industrijos metų renginių. Į jį susirenka visi garsiausi dizaineriai, modeliai, su mados pasauliu glaudžiausiai susijusios Holivudo žvaigždės, industrijos įžymybės, muziejus spindi nežabota prabanga, platus raudonasis kilimas vilioja fotografų blykstes, o mados gerbėjai nekantraudami laukia savo garbinamų kūrėjų pasirodymo.

Šiemet renginio bei jo garbei atidarytos parodos tema yra „American Woman: Fashioning a National Identity“ („Amerikos moteris: mados žvilgsnis į tautinį identitetą“), tad nenuostabu, jog pagrindinės pobūvio diskusijų temos buvo būtent Amerikos moterų požiūris į madą, dabartinė šalies dizainerių karta ir jos padėtis industrijoje. Nors idėja išties puiki bei skatinanti JAV visuomenę atkreipti dėmesį į šalies talentus, Vogue redaktorė bei viena iš renginio globėjų Anna Wintour neslėpdama apmaudo pareiškė, jog „Amerika turi talentingų kūrėjų, tačiau užteka pažiūrėti į šio vakaro viešnias ir pastebėsite, jog didžioji dauguma vis tiek vilki prancūzų dizainerių kūrinius“.

Anna Wintour

Įtakingiausia mados industrijos redaktorė liko ištikima klasikai bei pasirinko Chanel aukštosios mados suknelę bei blizgų švarką. Paklausta, ką mano apie Karlo Lagerfeldo specialiai jai kurtą apdarą, ponia Wintour atsakė: „Jis yra meistras ir viskas, ką Karlas nusprendžia, sulaukia mano pritarimo.“

Geriausias minimalizmas

Less is more taisyklė prabangiuose mados renginiuose dažniausiai negalioja, tad įžymybės, nusprendusios pasirinkti itin kuklų įvaizdį, rizikuoja tiesiog likti nepastebėtos. Tačiau aktorė Diane Kruger, dėvėjusi ilgą baltą Calvin Klein suknelę su įspūdingai atverta nugara, tapo tikru blyksčių traukos centru.

Geriausias kostiumas

Nors suknelės parinkimas black tie renginiui ir taip yra sudėtinga užduotis, norinčioms vilkėti kelnių kostiumą neretai būna dar sunkiau. Kaip rasti tobulą balansą ir per daug nenukrypti į kasdienį ofiso stilių? Kokius audinius rinktis? Kokius aksesuarus derinti? Nors bandymų dėvėti kostiumą būna kasmet, reta kuri viešnia sugeba su juo atrodyti taip puikiai, kaip šiemet atrodė britė Alexa Chung. Ji dėvėjo dizainerio Phillip Lim kurtą juodą kostiumėlį su pilkais atvartais, baltais marškiniais, juodu kaspinu, kvadratine delninuke bei įspūdingais aukštakulniais bateliais. Derinį puikiai užbaigė raudonos lūpos.

Vakaro pora

Natasha Poly (Michael Kors suknelė) ir Noah Mills. Tikriausiai šypsojosi net mados dievai. Ar dar reikia komentarų?

The British are coming!

Peržiūrinėdama pobūvio nuotraukas pastebėjau, jog ties Burberry mados namų suknelėmis vilkinčių merginų nuotraukomis stabtelėdavau gerokai ilgesniam laikui. Kodėl? Dizaineris Christopher Bailey, šiemet puošęs net tris viešnias, puikiai panaudojo ne tik paskutinių savo kolekcijų detales, tačiau ir rado aukso viduriuką tarp elegancijos ir moteriškumo bei modernių aksesuarų. Žinoma, pats mados kūrėjas taip pat atrodė nepriekaištingai.

Maži nesklandumai

Žinoma, renginys negalėjo praeiti ir be mažų nelaimių. Prieš pat pasirodymą ant raudonojo kilimo supermodelio Jessicos Stam suknelė, pasiūta dizainerės Rachel Roy… plyšo per visą nugaros ilgį. Tiesa, prieš fotografus manekenė pozavo jau su sutvarkytu drabužiu. Dėkui itin darbščioms bei sparčioms siuvėjoms!

Vakaro debiutas

Sex and the City žvaigždė Sarah Jessica Parker, seniau drąsiai eksperimentuodavusi su įvairių dizainerių apdarais, šiemet pasirinko puikią klasikinio Halston mados namų stiliaus suknelę ir oficialiai prisistatė kaip naujoji Halston prezidentė.

Nėrinių eksperimentai

Skirtingi mados namai – ta pati idėja. Aktorės Carey Mulligan ir Chloe Sevigny dėvėjo ganėtinai panašias trumpas nėrinių sukneles, atidengusias kojas bei vakarinių apdarų jūroje atrodžiusias tarsi gaivus vėjo gūsis. Tačiau manau, jog geriau šią jaunatvišką nėrinių tendenciją pritaikė Chloe (Proenza Schouler apdaras), nes Carey (Miu Miu suknelė) pritaikytas įvaizdis švelnių bruožų aktorę pavertė panašią į vaiką.

Best/Worst Wang

Vienu geriausių Niujorko dizainerių tituluojamas Alexanderis Wangas šiemet papuošė net tris raudonojo kilimo žvaigždes: supermodelį Giselę Bundchen, atlikėją MIA ir Lenny Kravitz’o dukterį Zoe. Deja, puikiai atrodė ne visos trys moterys… Kol Gisele traukė tiek fotografų, tiek aplinkinių žvilgsnius ir žavėjo puikiai jai tinkančia iš odos juostelių pinta suknele, MIA atrodė tarsi įsisupusi į auksinį tinklą.

Puiki suknelė, tik ne ta panelė…

Nors nesu didelė Kristen Stewart gerbėja, pastaruoju metu jos pasirodymai ant raudonojo kilimo žavėdavo jaunatviška energija, spalvingais deriniais. Deja, šįkart jai parinkta Chanel aukštosios mados suknelė merginą pavertė ne viena iš originaliausių bei perspektyviausių jaunosios kartos žvaigždžių, tačiau tarsi įspaudė į judesius varžančius rėmus ir net neleido natūraliai pozuoti.

Vakaro (ne)pasirodymas

Nors garsiosios Lady Gagos pasirodymas ir atstovavimas Prada mados namams šių metų pokylyje buvo viena iš pagrindinių mados industrijos darbuotojų pokalbių temų, atlikėja, nuliūdindama tiek fotografus, tiek couture šoko laukusius gerbėjus, žengimą raudonuoju kilimu iškeitė į pasiruošimą pasirodymui ant scenos. Tiesa, po jo ji prisijungė prie Miuccios Prados, tačiau dėvėjo tiesiog paprastą juodą Prada kostiumą.

MADOS KŪRĖJAI IR JŲ SVEČIAI

Rodarte duetas su Kirsten Dunst ir Calvin Klein dizaineris Francisco Costa su Zoe Saldana bei Diane Kruger

Emilio Pucci mados namus atstovavusi Sienna Miller ir Camilla Belle su Jasonu Wu

Valentino komanda su Anne Hathaway bei Kate Bosworth ir Karlas Lagerfeldas su Elisa Sednaoui

Stella McCartney su Liv Tyler bei Kate Hudson ir Balenciaga dizaineris Nicolas Ghesquiere su Charlotte Gainsbourg

YSL dizaineris Stefano Pilati su January Jones ir Zacas Posenas su Doutzen Kroes

Nuotraukos fashionologie, style

Bučkis