Kalėdos 2010 | Spintos Guru dovanų gidas

Kartais net gražiausia metų šventė Kalėdos gali pavirsti didžiausiu galvos skausmu. Smagu puošti eglutę ir namus, vakare su draugais gurkšnoti karštą kalėdinį vyną, o rytais klampoti per pusnis niūniuojant „Let it snow“, tačiau kai pradedama galvoti apie pečius užgriūvančią „Kalėdų senelių“ pareigą, daugelį ištinka lengvas šokas. Kaip sugalvoti kažką naujo? Kaip nustebinti mylimus žmones? Ką išrinkti žmogui, turinčiam viską? Pati beveik susidorojusi su visais šiais klausimais ir spintoje jau slepianti didelę baltą dėžę su „nežinomu turiniu“, nusprendžiau šiek tiek pagelbėti tiems, kurie vis dar nebaigė pildyti savo sąrašo. Neišvengiamai artėjant gruodžio 25-ai dienai, sudariau nediduką dovanų gidą ir pateikiau keletą idėjų, kaip pradžiuginti mylimiausius žmones.

Nors sureikšminti dovanų tikrai nesu linkusi ir vietoje nupirkto brangaus daikto mieliau pasirinkčiau ką tik su meile iškeptą garuojantį pyragą, rinkti ir pirkti dovanas man yra didžiulis malonumas. Norisi, kad išrinkta dovana būtų ne tik graži ar miela, bet ir praktiška, kad per daug nenuskriaustų kišenės ir žmogui tikrai patiktų. Jei surasti tą tobulą dovaną atrodo neįmanoma, dažnai gelbėja mažos skanios smulkmenos – žiedų arbata, mėgstamiausias šokoladas, egzotiška kavos rūšis ar ypatingas desertas. Itin vertinamos ir tokios rankų darbo dovanos kaip numegztas šalikas, gurmaniškas pyragas, gal net surinktas prisiminimų albumas.

Tačiau vis tik tenka suprasti, jog dėl laiko stokos daugelis žmonių rankdarbiais užsiimti tiesiog negali, tad geriausia išeitis atrodo vieną vakarą ramiai nuvažiuoti į prekybos centrą (kita išeitis – elektroninės parduotuvės) su dovanų sąrašu ir papunkčiui nupirkti viską, ko reikia. Jei panašaus sąrašo dar neturite ar tiesiog nesugalvojate, ką būtų galima išrinkti, pateikiu Jums keletą universalių kategorijų ir pasiūlymų, kurie galbūt pravers.

Svarbios mažos detalės

Jei norisi nustebinti gera ir brangesne dovana, kuriai galima skirti kiek didesnę kalėdinio biudžeto dalį, siūlyčiau išrinkti kokybiškus kasdienius aksesuarus, apie kuriuos dažnai net nesusimąstoma – laikrodį, piniginę ir, jei kalbama apie moterį ar merginą, nedidelę klasikinę per petį permetamą rankinę. Itin gerai, jei tiksliai žinote, koks modelis patiktų dovanos gavėjui, tačiau jei kankina abejonės, niekada nesuklysite pasirinkdami klasikinius modelius bei juodą spalvą.

Stilingi praktiški pasirinkimai

Naudinga, palyginti nebrangu ir stilinga – bene populiariausias jaunų žmonių uždavinys artėjant Kalėdoms. Kai nesinori dovanoti mažmožių, tačiau įspūdingomis dovanomis dalintis neleidžia piniginė, visad gelbėja nedidelės stilingos detalės: pirštinės, užrašinė (argi nebūtų smagu pradėti metus su little black book?), didelis skėtis, dėklas nešiojamam kompiuteriui ar tiesiog kasdienai tinkamas portfelis, kartais galintis tapti įdomia garderobo detale.

Mados mylėtojams

Ši kategorija – tik pasiryžusiems klaidžioti painiose interneto parduotuvėse bei aukcionuose, nes užkietėjusiems mados mylėtojams verta dovanoti tik išties reikšmingas ir su mylima sritimi susijusias dovanas. Manau, jog kiekvienas panašus žmogus tikrai apsidžiaugtų po eglute radęs mėgstamo mados fotografo albumą, retai Lietuvoje randamų žurnalų rinkinį ar net kelių dešimčių metų senumo Vogue su tuometinėmis tendencijomis, stiliaus ikonomis ir seno popieriaus kvapu. Kiek paprastesnis pasirinkimas – iš užsienio užsakytas egzotiškas japoniškas ar australiškas mados leidinys. Nebus labai brangu, tačiau tokia dovana ištikimo mados mylėtojo kolekcijoje užims itin garbingą vietą.

Nemari klasika

Jei norite padovanoti skoningą ir garderobe tikrai tiksiantį daiktą, siūlau iš naujo atrasti klasiką. Nedidelės a la Birkin trapecijos formos rankinės, šilkiniai šalikėliai, tipinio V iškirptės modelio kašmyriniai ar medvilniniai megztukai – nepamainomos ir lengvai derinamos dovanos. Jei geriau žinote dydį ir skonį, neapsiriksite išrinkę klasikinį lietpaltį, švarkelį.

Namų jaukumui

Turbūt mieliausios, mėgstamiausios ir lengviausiai išrenkamos dovanos yra tos, kurios skirtos namų aplinkai. Pradedant kojinėmis, šlepetėmis ir baigiant chalatais bei jaukiais per dideliais megztiniais, šios dovanos turėtų ne tik atrodyti jaukiai, bet ir būti geros kokybės – puikiai žinome, jog gauti šiltas rankų darbo vilnones kojines tikrai būtų smagiau nei paprastas medvilnines. Mielas akcentas prie tokios dovanos – kvapios žvakutės.

Nematomi aksesuarai

Šiek tiek intymiau ir skirta tik patiems/pačioms artimiausiems/-oms. Išrinktas prabangus mėgstamo stiliaus apatinių komplektas, šilkinė patalynė ar mėgstamiausi kvepalai – klasikiniai universalūs pasirinkimai.

Ir jie nori dėmesio…

Žinoma, negalėjau pamiršti ir tų merginų bei moterų, kurios rūpinasi bei ieško dovanų vyrukams. Jokių mielų smulkmenų ar mažmožių, mana, siūlyti tikrai neverta, tad iškart norėčiau pabrėžti, jog žiūrėkite į praktinį dovanos taikymą ir jos universalumą. Kodėl nepadovanojus gero odinio diržo, klasikinių (jei vaikinas jaunas – gali būti ir originaliau) sąsagų, stilingo šaliko ar madingo megztinio? Visada pravers ir mėgstami kvepalai (mano asmeninis pasirinkimas vyriškų kvepalų klausimu būtų Yves Saint Laurent „Opium“), galint skirti daugiau lėšų – technikos „žaisliukas“.

Nuotrakos net-a-porter, luisa via roma, įvairūs šaltiniai (google images)

Bučkis