Kai klysta genijai | John Galliano atleistas iš Dior dizainerio posto

Per savaitę iš vienų garsiausių pasaulio mados namų vyriausiojo dizainerio posto iki gėdingos „britų bjaurybės“ pravardės – tokiomis nuotaikomis iš Gibraltaro kilęs (jau buvęs) Christian Dior kūrėjas Johnas Galliano palydėjo paskutinę žiemos savaitę. O pavasarį pasitiko be darbo, palaikymo ir su rimtais kaltinimais, galinčiais tapti 6 mėnesių už grotų bausme. Kaip? Jei dar neskaitėte, pateikiu trumpą istorijos apybraižą: alkoholis, Paryžiaus kavinė La Perle, lengvas girtumo laipsnis, „atsirišęs“ liežuvis, antisemitiniai komentarai bei netikėtai atsiradęs vaizdo klipas, kuriame dizaineris deklaruoja prielankumą nacistinėms pažiūroms. Pasekmės? Na, pajuokaujant galima sakyti, kad kiek primena Kristijono Donelaičio eiles „Ir putodams sniegs visur į nieką pavirto“ – tik tiek, kad šiuo atveju su pirmaisiais kovo spinduliais į nieką pavirto visą gyvenimą siekta karjera. Tikros „Pavasario linksmybės“…

„Nuo kovo pirmosios britų dizaineris Johnas Galliano yra oficialiai atleidžiamas iš vyriausiojo Christian Dior mados namų moterų linijos dizainerio pareigų“,- tokios žinutės kovo pirmosios vakare akimirksniu apskriejo visą mados pasaulį. Rodos, pamačius tokią antraštę turėtų kilti gausybė klausimų „Už ką?“ ir „Kodėl?“, tačiau dar vasario 25-ą mados portaluose pasirodė visa eilė šokiruojančių žinučių apie vieną vakarą Paryžiaus kavinėje La Perle kiek padauginusį dizainerį J.Galliano ir kitų dviejų kavinės lankytojų adresu pasiųstus kūrėjo įžeidinėjimus, turėjusius antisemitinį ir rasistinį pagrindą. Skamba neįtikinėtinai, tiesa? Ypač kai kalbama apie dizainerį, savo kolekcijose taip dažnai jungdavusį įvairių tautų tradicinės aprangos detales bei, pasak artimų šaltinių, visad rodydavusį ypatingą toleranciją visų rasių ir religijų atstovams. Žinoma, kūrėjas pasitelkė į pagalbą savo advokatą ir kaltę griežtai neigė. Paryžiaus trečiosios apskrities policija įsakė J.Galliano pirmadienį pasirodyti nuovadoje ir akis į akį susitikti su kaltintojais. Mados pasaulis atsikvėpė kiek lengviau – juk nėra nieko, ko negalėtų sutvarkyti padorus atsiprašymas ir kompromiso radimas.

Tačiau vasario 28-ą britų dienraštis The Sun internete paskelbė iš nežinomos liudytojos gautą ir dar spalį nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame garsusis mados kūrėjas vėl laidė necenzūrinius antisemitinius komentarus. Nors iki pirmadienio J.Galliano nuo savo pareigų Dior mados namuose buvo tik laikinai nušalintas, antradienį (kovo 1-ą) mados namų vadovybė po posėdžio nusprendė kūrėją nieko nelaukus atleisti. Taip J.Galliano liko ne tik be darbo, tačiau ir su virš galvos kybančiu Damoklo kardu – pagal Prancūzijos įstatymus, už antisemitinio pobūdžio komentarus asmeniui gali grėsti iki pusės metų laisvės atėmimo bausmė.

Dabar net nebeaišku, ar penktadienį (kovo 4-ą)  bus pristatyta Christian Dior rudens/žiemos 2011 kolekcija bei paties kūrėjo vardo linijos Galliano kolekcija sekmadienį, kovo 6-ą dieną. Dalis žurnalistų, jau spėjusių pareikšti savo nuomonę, teigė, jog Dior mados namams išties nevertėtų rengti jokio pristatymo, mat po įvykio ne tik smarkiai krito šių legendinių namų prestižas, bet ir į dvi dalis susiskaldė visas mados elitas. Vieni tinklalapyje Twitter skelbė Galliano palaikančias žinutes, o kiti – viešai kritikavo dizainerio poelgį. Tiesa, kūrėjo šalininkai vis tik turi vieną stiprų argumentą – gali būti, jog visą šį spektaklį suorganizavo J.Galliano kolekcijomis nepatenkinta mados namų vadovybė. Kaip? Visų pirma jau kurį laiką J.Galliano darbai nesugebėdavo išvengti kritikų strėlių. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį ir į tą faktą, jog iš tiesų nebūtų dizainerio už ką pašalinti, tad buvo reikalingas kažkoks pretekstas. Vienas tokių pavyzdžių – tik dabar pasirodęs vaizdo įrašas su Hitlerį šlovinančiu britu, nors viskas nufilmuota buvo dar spalio mėnesį.

Tačiau kas padaryta – tas padaryta. Šio skaudaus įvykio padarinių jau nebepakeisi, tad belieka spėlioti, kas galėtų užimti vyriausiojo Christian Dior dizainerio postą. Kiek jau teko girdėti, realiausiais pretendentais laikomi Riccardo Tisci (dabartinis Givenchy kūrėjas), prancūzai Jean Paul Gaultier ir Christian Lacroix bei jaunasis talentas Gareth Pugh. Mano nuomone, tinkamiausias šiam postui būtų G.Pughas. Žinau, jog daugelis su šia nuomone turbūt nesutiks, tačiau vis tik tenka pripažinti, jog šis jaunas ir perspektyvus kūrėjas išties sugebėtų sukurti ne ką mažesnių stebuklų, nei 14 metų Dior pradirbęs J.Galliano. O dabar belieka laukti istorijos tęsinio, ar ne?

Minėtasis vaizdo klipas ČIA

Nuotraukos TFS ir vogue, informacija Fashionologie

Bučkis