Pirmas žvilgsnis į… | Rudens/žiemos 11.12 reklaminės kampanijos

Nors dažnai esu linkusi apsimesti romantike ir tvirtinti, kad mada yra viena gražiausių ir labiausiai socialiai svarbių meno rūšių, kartais tenka pripažinti, jog tai vis tik yra ir multimilijardinis verslas, kuriame viską lemia ne tik kūrybinės idėjos ar dideli užmojai kurti akiai patrauklias naujoves. Tačiau kartais grožį galime atrasti ir ten, kur žymiai svarbesnė yra verslo sritis. Geriausias to pavyzdys – kone pusę mados leidinių puslapių užimančios mados reklamos! Jos ne tik pristato atitinkamą prekės ženklą ir jo naujausią kolekciją, bet ir siekia patraukti skaitytojo akį, perteikti idėją, viziją, pagrindinę fotografuojamos kolekcijos mintį. Juk būna taip smagu sulaukti naujausių žurnalų numerių su visa eile spalvingų ir tokių skirtingų reklaminių kadrų, kurių kiekvienas atrodo lyg vis kitos fotosesijos nuotrupa. Tad ir nusprendžiau Jums parengti trumpą ryškiausių šio sezono reklaminių kampanijų peržiūrą, kurią drąsiai galėčiau pavadinti pirmuoju žingsniu į tai, ko norėsime rudenį.

Alexander Wang

Modelis: Raquel Zimmermann

Fotografas: Fabien Baron

Stilius: Karl Templer

Nuožmu, tamsu, energinga ir be galo niujorkietiška – visi šie epitetai siejasi su talentinguoju Niujorko vėjavaikiu Alexanderiu Wangu, nusprendusiu savo reklaminėje kolekcijos nuotraukoje įamžinti brazilę Raquel tarsi kokią nakties kovotoją. Kaip žinia, jo rudens/žiemos darbas buvo pavadintas bene prabangiausiu per visą kūrėjo karjerą (netrūko plonyčio šilko suknelių, kašmyro, moherio), tačiau stilius išliko toks pat – įkvėptas gatvių.

Balenciaga

Modeliai: Julia Nobis, Liisa Winkler, Carla Gebhart, Juliane Gruner

Fotografas: Steven Meisel

Stilius: Marie Amelie Sauve

Kažkodėl daugelis šių mados namų bei fotografo Steveno Meiselio gerbėjų suskubo šią reklamą teisti ir pavadinti niekam tikusia senesnių mados namų reklamų kopija. Na, gal dešinėje esanti nuotrauka ir atrodo lyg Excel programos langeliuose pasiklydusios merginos portretas, kairysis kadras man atrodo įkvėptas moderniojo šių dienų Paryžiaus, sujungiančio futurizmą ir didingą senųjų laikų palikimą.

Burberry Prorsum

Modeliai: Amber Anderson, Jake Cooper, Johnny George, Thomas Penfound, Jake Cooper, actor Sam Clafin, Johnny Green, Cara Delevingne , Molly Smith, actress Felicity Jones, Matthew Whitehouse, Jourdan Dunn

Fotografas: Mario Testino

Taip, ir vėl studijinė nuotrauka su grupele žavių ir tyro veido jaunuolių su ganėtinai liūdnomis išraiškomis. Nors moterų kolekcijos kadrai išties nesužavėjo ir atrodė tinkami nebent Burberry lookbook’ui, tačiau vaikinų linijos kadras su elegantiškais džentelmenais galėtų pavergti bet kurios jaunos merginos (bei jos tėvų) širdį.

Calvin Klein Collection

Modelis: Lara Stone

Fotografas: Craig McDean

Olandė Lara Stone ir vėl tapo „eksklizyviniu“ minimalizmo šventovės Calvin Klein veidu. Nors šios nuotraukos ir nelabai skiriasi nuo praėjusio sezono kadrų, žvilgsnį vis dar patraukia įspūdingi Laros bruožai, aštrūs žandikauliai ir, žinoma, nepriekaištingi drabužių siluetai.

Chanel

Modelis: Freja Beha Erichsen

Fotografas: Karl Lagerfeld

Stilius: Carine Roitfeld

Net neabejoju, jog, pasirodžius pilnam nuotraukų rinkiniui, šią reklamą pristatysiu atskirame straipsnyje. Tačiau šiame aprašyme tikriausiai užtenka paminėti, jog tai, rodos, yra viena daugiausiai diskusijų sukėlusių kampanijų šį rudens/žiemos sezoną. Štai viename kadre Freja atrodo lyg pelė su Chanel kamelijomis vietoje ausų, kitoje ji jau elegantiška dama, o trečioje pozuoja nuotraukų būdelėje užtraukta užuolaida. Na, įdomi pati nuotraukų būdelės idėja ir tai, jog stilių kūrė legendinė buvusi Vogue Paris redaktorė Carine Roitfeld.

Dolce & Gabbana

Modeliai: Constance Jablonski, Isabeli Fontana, Monika Jagaciak, Kate King, Liu Wen, Maryna Linchuk

Fotografas: Steven Klein

Pirma mintis pamačius nuotraukas: „It’s a boy-girl thing…“ Ir iš tiesų – žymusis Milano duetas savo manekenes išskirstė į dvi grupes. Constance, Maryna ir Isabeli tapo gundančiomis Sicilijos damomis su nėrinių suknelėmis, o Monika, Kate ir Liu – mafijos vaikėzais su skrybėlėmis ir juodais akiniais. Įdomi transformacija, tiesa?

Givenchy

Modeliai: Naomi Campbell, Mariacarla Boscono, Natalia Vodianova, Kristen McMenamy, Rob Evans

Fotografai: Mert and Marcus

Kol tai yra mano reklama-favoritė. Įsivaizduokite, koks nuostabus ir nuožmus modelių kvartetas: juodoji pantera Naomi, žodžio „fierce“ įsikūnijimas Mariacarla, chameleonė Natalia ir su niekuo nesumaišoma Kristen, pavirtusios tikrais laukiniais gyvūnais ir rodančios savo iltis bei nagus. Ajajai. Beje, negaliu nepacituoti vieno mados forumo TFS lankytojo: „Aš noriu tos pagalvės…“

Gucci

Modeliai: Sigrid Argen, Abbey Lee, Joan Smalls, Emily Baker, Lenz Von Johnston, Anthon Wellsjo, Duco Ferwerda

Fotografai: Mert and Marcus

Įdomu, spalvinga ir atrodo lyg privatus itin stilingų jaunuolių vakarėlis, tačiau… kur Gucci dvasia? Šioje reklamoje jos šiek tiek trūksta, nes Gucci moteris nori būti ne dalis fono, bet ta vienintelė ir nepakartojama diva, į kurią nukreiptos visi fotografų objektyvai.

Louis Vuitton

Modeliai: Zuzanna Bijoch, Daphne Groeneveld, Gertrud Hegelund, Nyasha Matonhodze, Anaïs Pouliot, Fei Fei Sun

Fotografas: Steven Meisel

Neabejotinai vienas įdomiausių manekenių kolektyvų šį sezoną (didžioji dalis – visiškos mados pasaulio naujokės) ir viena elegantiškiausių idėjų, kuo puikiausiai tinkanti prabangos simboliu tapusiems Louis Vuitton mados namams. Elegantiškos Londono damos važinėjasi vintažiniais automobiliais, vienoje rankoje laiko dailų veislinį šuniuką, o kitoje… žinoma, Louis Vuitton rankinė.

Miu Miu

Modelis: Hailee Steifeld

Fotografas: Bruce Weber

Na, šiai manekenei Holivudo žvaigždutei Hailee tėra vos keturiolika metų, tačiau Miu Miu ženklą ji atstovauja kuo puikiausiai. Ryškūs bruožai, jauname veide matosi branda, o fotografas Bruce Weber viską paverčia tikra mados magija. Skųstis galima nebent dėl to, kad atimamas darbas iš profesionalių manekenių, tačiau prie pačių nuotraukų prikibti sunku.

Moschino

Modelis: Irina Kulikova

Fotografas: Juergen Teller

Šįkart italų mados namai Moschino savo reklaminės kampanijos kūrimo vietą perkėlė į Veneciją ir pasirinko manekenę, kuri žaismingai atrodo ne tik užkulisiuose, bet ir nuotraukose. Visa kita – tiesiog tipiškas Moschino stilius su mėlynos ir baltos deriniu bei auksiniais akcentais.

Prada

Modeliai: Antonia, Dorte, Frida, Julia, Kelly, Ondria

Fotografas: Steven Meisel

Stilius: Melissa Klitzke-Rubini

Daug triukšmo dėl nieko. Žinoma, Prada mados namų reklamos visuomet sulaukia didžiulio dėmesio, o pasirinkti modeliai bent vienam sezonui tampa tikromis įžymybėmis (prisiminkime Rasą Žukauskaitę), tačiau šįkart kilęs sąmyšis dėl tokios gausos naujų veidų išties beprasmis – reklama atrodo lyg tipiški Prada kadrai su grupe mąslaus žvilgsnio merginų.

Roberto Cavalli

Modeliai: Mariacarla Boscono, Natasha Poly, Karen Elson

Fotografai: Mert and Marcus

Dar viena įspūdingai pavojinga merginų grupė – Karen, Natasha ir Mariacarla, virtusios tikromis miško deivėmis. Itin gyvybingos bei ryškios nuotraukos su stipriu modelių pozavimu išties kaipmat patraukia akį. Gaila nebent kompiuterio smarkiai pakoreguoto natūralaus miško fono.

Salvatore Ferragamo

Modelis: Daria Werbowy, Mathias Lauridsen

Fotografas: Mikael Jansson

Ką čia bepridėsi. Du mėgstamiausi mano modeliai vienoje vietoje ir dar vilki elegantiškus Salvatore Ferragamo apdarus penktojo-šeštojo dešimtmečių filmų stiliaus aplinkoje. Ar dar reikia komentarų?

Valentino

Modeliai: Ruby Aldridge, Caroline Brasch Nielsen, Monika Jagaciak, Sara Blomqvist

Fotografas: David Sims (?)

Pamačius šias nuotraukas visų pirma prisimenu juokingą komentarą, jog merginos Valentino reklamoje ir vėl atrodo it permatomi vaiduokliai. Na, aš šių kadrų vaiduokliškais gal ir nepavadinčiau, tačiau kiek per blankiais – tikrai. Smagu bent tai, kad juose yra šiek tiek emocijos bei judesio.

Versace

Modelis: Saskia de Brauw

Fotografai: Mert and Marcus

Naujoji mados pasaulio sensacija Saskia de Brauw tęsia savo pergalingą žygį. Papuošusi paskutinį Carine Roitfeld Vogue Paris viršelį, ji tapo ir naujausiu Versace mados namų veidu. Reklama išties įspūdinga, puikiai atrodo sukurtas mėlynos ir geltonos spalvų kontrastas. Tik kai kuriems gerbėjams užkliuvo tai, jog nuotraukos primena neseną Giselės Bunchen reklamą Roberto Cavalli mados namams.

Yves Saint Laurent

Modelis: Raquel Zimmermann

Fotografai: Inez and Vinoodh

Vėl Niujorko tema (ir vėlgi Raquel Zimmermann), tačiau šįkart labai paryžietiška ir elegantiška. Juk tai – Yves Saint Laurent by Stefano Pilati! Fotografų dueto I&V fotografuota šviesiaplaukė pozavo priešais dangoraižio langą ir sukūrė tikros karjeristės įvaizdį. Smagu, jog dieninė kolekcijos dalis fotografuota dienos metu, o prabangi vakarinė – naktį, kai už nugaros jau žybsi Niujorko šviesos.

Nuotraukos iš oficialių mados namų tinklalapių ir TFS

Bučkis