Rugsėjo pirmoji 2011 | Aprangos gidas

Neslėpsiu – šiemet vėl gavau visą šūsnį prašymų sudaryti naują rugsėjo pirmosios gidą, kuris merginoms padėtų apsispręsti, ką dėvėti po vasaros vėl grįžtant į mokyklą. Ir iki šiol šios bėdos negaliu suprasti… Nors kai kurios iš Jūsų šios dienos apdaru susirūpino dar liepos pabaigoje, aš pati dažniausiai nė kiek nesirūpinu ir didįjį rytą apsirengiu taip, kad atrodyčiau pakankamai tvarkingai (na, mokykla – ne vakarėlis, ar ne?) ir nesušalčiau. Na, bet vis tik suprantu, nes juk tai yra tarsi savotiškas debiutas, kai norisi atrodyti kuo geriau, pasirodyti, kaip per vasarą pavyko išgražėti ar papildyti savo garderobą. Gal senieji „uniforminių“ marškinukų ir klostytų sijonukų laikai jau giliai praeityje, šįkart nusprendžiau Jums pasiūlyti būtent kažką panašaus. Tik, žinoma, įdomesnio ir pritaikyto šiuolaikinei merginai, neabejingai madai.

Ketvirtadienį pati pasitiksiu jau dvyliktąją savo rugsėjo pirmąją. Žinoma, gal pasipuošiu kiek daugiau nei įprastai, tačiau vis tiek nepulsiu autis aukštakulnių ar darytis įspūdingo makiažo. Manau, kad gal mano žodžiai nuskambės kaip mamos priekaištai, tačiau pasitinkant paskutinius gimnazijos mokslo metus norisi grįžti prie to, nuo ko viskas prasidėjo – natūralumas, paprastumas, vadinamoji mokyklinė klasika. Liūdna žiūrėti į pulką merginų, spindinčių tarsi „Panelės Vasaros“ konkursas ir savo pėdas alinančių turbūt pačiais ištaigingiausiais turimais aukštakulniais. O kur dar „šviežios“ ir tarsi plastikas atrodančios garbanos bei makiažas, kuris net ir išleistuvėse nepadarytų gėdos… Žinoma, netrūksta ir „sekretorių“ – pieštuko formos sijoną, marškinius ir aukštakulnius visuomet besirenkančių merginų, kurių antplūdį kartais juokais galima pavadinti „klonų ataka“… Na, gal ir kiek hiperbolizuoju ir apie tai rašiau ir pernai, tačiau tokių egzempliorių pirmąją rudens dieną mieste ir mokyklos kieme sutikti išties nesunku.

Taigi ką pasiūlyčiau aš, pati dar metus trinsianti mokyklos suolą? Grįžti prie nenuobodžios klasikos ir prisiminti, kad jaunystė praeina greitai bei dabar pats laikas ja naudotis. Tad kodėl nepasirinkus įdomesnio sijono ar šortų, netradicinių marškinukų, bekulnių batelių? Manau, kad galima kuo puikiausiai panaudoti klasikinius siluetus ir pasirinkti ryškesnes spalvas, kelis įdomesnius aksesuarus. Nebūtina atrodyti itin puošniai, tačiau nepamirškite, kad rugsėjo pirmoji būna tik kartą metuose – siūlau ją pasitikti simboliškai ir tikrai nenuobodžiai, tad surinkau septynis aprangos derinukus (nė viename nerasite aukštakulnių!). Na, gal ir nesiūlyčiau jų aklai kopijuoti, tačiau „pasiskolinti“ vieną ar dvi idėjas išties nepakenktų. Vis tik pati gražiausia – šypsenos ir gėlių duetas, ar ne?

PASIŪLYMAI

1. Pirmas derinys – šiek tiek atnaujinta mokyklinė klasika, kuri man priminė senose nuotraukose matytas berniukų gimnazijų vasarines uniformas: marškinukai, švarkas, šortai, klasikiniai bateliai. Labai svarbus akcentas – paryškinta apykaklė, kurios dėka nebereikia jokių papildomų papuošalų.

2. Antras derinys atrodo labai tinkamas moderniai šių laikų moksleivei, pamėgusiai tomboy stilių. Žinoma, madingą beisbolo stiliaus švarkelį gali laisvai pakeisti ir klasikinis „blazer“ tipo, tačiau šis modelis atrodo kiek netūpestingiau, o daili rusvų atspalvių paletė deriniui suteikia moteriškumo.

3. Buvo berniukų gimnazijos įkvėptas komplektas, tad prisiminiau ir kažką itin mergaitiško – palaidinė su dailia apykakle ir klostytas sijonas vis tiek išlieka rugsėjo pirmosios simboliu. Vis tik derinys paremtas kontrastingų spalvų naudojimu, tad juoduose bateliuose įdomiai atrodo balta juosta, o juodus marškinėlius pagyvinta mėlyna apykaklė, deranti su sijonu. Likusios detalės neutralių pilkų atspalvių.

4. Modernesnis garsiosios Blair Waldorf iš Gossip Girl variantas, tinkantis rugsėjo pirmosios šventei. Elegantiškas švarkas, palaidinė, bateliai ir delninukė staiga nušvinta dėl metališkos spalvos šortų, kurie, beje, puikiai dera prie švarko rankogalių ir delninukės sagtelės. Dar rekomenduočiau juodas pėdkelnes.

5. Stilinga ir patogu. Šis derinys buvo įkvėptas naujosios stiliaus ikonos Olivios Palermo (apie ją šią savatę parašiau straipsnį, kurį rasite lrytas.lt portale), tad pagrindinį vaidmenį atlieka aksesuarai – vyriško stiliaus laikrodis bei leopardo raštu puošti bateliai bei rankinė. Viskam elegancijos suteikia Chanel stiliaus švarkelis.

6. Derinys pamėgusioms šio sezono audinių maišymo tendenciją. Zomša, medvilnė, vilna, metalas – viskas vienoje vietoje. Man patiko ir idėja neutralų pagrindą (juodai baltas sijono ir megztuko derinys) pagyvinti ryškiomis rudeniškomis detalėmis – rubino spalvos rankine, smėliniais balerinų bateliais, garstyčių spalvos odiniu švarkeliu ir auksine apyranke su keliais tamsaus gintaro spalvos akmenimis.

7. Paskutinis derinys skirtas lietingam ir vėsesniam orui. Nors ir matote lietpaltį bei grubesnio stiliaus batus, su kuriais nebaisios balos, po apačia švyti ryški suknelė (o gal šilkinės palaidinės ir sijono derinys?), dailus moteriškas laikrodis. Tokie kontrastai ir man prie širdies, todėl nenustebčiau, jei kažką panašaus pati pasirinkčiau žvarbiam ir, tikriausiai, lietingam klaipėdietiškam rugsėjo pirmosios rytui.

Nuotraukos vogue.co.uk, net-a-porter.com

Bučkis