Ruduo-žiema 2014 | Geriausios kolekcijos

Po tamsaus periodo visuomet ateina šviesus. Arba, jeigu kalbame apie 2014-ųjų rudens-žiemos sezoną, dar tamsesnis juodas ir, paradoksalu, grąžinęs nuoširdų susidomėjimą tuo, kas vyksta ant mados savaičių podiumų. Po kelių gan neįsimintinų sezonų, kai kūrėjų kolekcijos tarsi stokojo įkvėpimo ir visas mados mėnesio maratonas sukurdavo rutinos įspūdį, 2014-uosius mados industrija pradėjo aukštajai madai suteikdama sportinio stiliaus elementų, stipriomis vyriškos mados kolekcijomis ir nepriekaištingu moteriškos aprangos pret-a-porter sezonu. Šiandien pristatau asmeninį geriausių kolekcijų rinkinį – po tris įsimintiniausius darbus iš Niujorko, Londono, Milano bei Paryžiaus mados savaičių. Neslėpsiu – pasirinkti tikrai buvo iš ko, o visos keturios savaitės mados gerbėjų dėmesį išlaikė nuo pirmųjų šou už Atlanto iki pačios paskutinės renginių Paryžiuje dienos.

Niujorkas

Kurį laiką kritikuota už pernelyg ryškų atsidavimą klientų poreikiams, perdėtą komercialumą ir apžvalgininkams kėlusi klausimą „kurgi mada?“, rudens-žiemos sezono Niujorko mados savaitė išlaikė savo kryptį, tačiau maloniai nustebino puikių kolekcijų gausa. Mano nuomone, išskirti reikėtų sportinio stiliaus bei vyriško kostiumo įkvėptą Victorios Beckham kolekciją, kasdieniškai žavų „Tibi“ darbą bei couture tradicijas su moderniosiomis technologijomis sujungusią „Proenza Schouler“ kolekciją. Taip, Niujorkas verslo pulsą jaučia geriau nei bet kuri kita mados sostinė, tačiau ateinantis ruduo už Atlanto įkvėps ne vieną gatvės stiliaus fotografą, minimalizmo gerbėjus bei prisidės prie besiformuojančios anti-mados tendencijos, kurią nagrinėti greitu metu, neabejoju, pradės ne vienas pokyčius madoje fiksuojantis leidinys.

Londonas

Kiekvieną sezoną savo pozicijas tarptautinėje mados erdvėje stiprinanti Londono mados savaitė daug dėmesio sulaukia ne tik dėl jaunųjų talentų gausos, bet ir stiprių žinomesnių vardų kolekcijų. Negalima nepaminėti ir Londono pranašumo kalbant apie tendencijas – viena ryškiausių sezono krypčių buvo būtent septintojo dešimtmečio Londono mados scena, ten gimęs „mod“ stilius bei „youthquake“ judėjimas. Mano dėmesį mados savaitės metu patraukė būtent šių reiškinių įkvėpta Tomo Fordo kolekcija, simbolizmu paremtas graikų kilmės kūrėjos Mary Katrantzou darbas bei tarsi moderniojo meno eksperimentas atrodžiusi Christopherio Kane’o kolekcija.

Milanas

Nors kai kurie kritikai teigia, kad auksiniai Milano mados savaitės laikai baigėsi kartu su „Dolce & Gabbana“ persiorientavimu į Sicilijos tradicijas bei pokyčiais „Versace“ mados namuose, esu įsitikinusi, kad žymiai įdomiau stebėti naujųjų italų minimalistų darbus. Be  mados namus palikusios pagrindinės dizainerės dirbusi „Jil Sander“ komanda sukūrė tikrą itališkos bei vokiškos simplistikos sintezę, puikiai atrodė ir sportinio stiliaus įkvėpta „Costume National“ kolekcija, o duoklę septintojo dešimtmečio Londonui bei „jet-set“ gyvenimo būdui atidavusi „Gucci“ kolekcija puikiai tinka ir šių dienų Milano auksiniam jaunimui. Tiesa, dėvinčiam nebe egzotiškų odų paltus ar dievinančiam bohemiško stiliaus aksesuarus, o ieškančiam modernių, tačiau turtingą „Gucci“ istoriją atitinkančių mados sprendimų.

Paryžius

Mados mėnesį užbaigusi Paryžiaus mados savaitė šį sezoną industrijos veikėjų dėmesį patraukė ne tik pasikeitimais „Louis Vuitton“ mados namuose ar įžymybėmis pirmojoje „Miu Miu“ pristatymo eilėje, bet ir vienais geriausių darbų per pastaruosius keletą metų. Pavyzdžiui, jaunosios kartos kūrėjas Anthony Vaccarello, mados gerbėjams žinomas dėl seksualaus minimalizmo, šį sezoną pateikė solidžią ir šaltajam sezonui puikiai pritaikytą tamsią kolekciją, o „Givenchy“ dizaineris Riccardo Tisci hip-hopo stilistiką išmainė į paryžietišką elegancijos mitą atitinkančias nuotaikas. Būtina paminėti ir „Saint Laurent“ kolekciją, kurioje Hedi Slimane tęsė prieš keletą sezonų pradėtą muzikinę sagą ir savo modelius pavertė „grunge“ muzikos gerbėjomis. Tiesa, jos praėjusio rudens languotus marškinius bei „babydoll“ tipo sukneles išmainė į A formos siluetą bei įdomiai interpretavo septintojo dešimtmečio stiliaus britišką mokyklinę uniformą.

Koliažuose panaudotos nuotraukos iš style.com

X