The Icons of Perfection | Ką reiškia būti ikona?

Prieš keletą savaičių tinklalapiui „Lamų slėnis“ rašiau apie mados tekstuose dažnai pastebimą sąvoką, kurią suprasti ir, svarbiausia, apibrėžti labai sudėtinga, o vartoti populiaru. Ikona. Rodos, pirmas iškylantis paaiškinimas galėtų būti nepavaldi laikui. Tačiau šiandienėje madoje nėra nieko aiškesnio už laikinumą. Unikali? Mada reikalauja nuolatinės kaitos ir prisitaikymo prie vyraujančių krypčių. Neįprasta? Kitokia? Keista…?

Kai ikonomis drįstama vadinti beveik kiekvieną ilgiau industrijoje dirbantį ir savitumą puoselėjantį modelį, stilistą ar dizainerį, jie tarsi išnyksta minioje kitų ikonų, legendų, meistrų ir kitokių statusą tarsi parodančių etikečių. O ką iš tiesų reiškia būti ikona? Šį klausimą uždavė japoniškasis „Vogue“, kurio rugsėjo mėnesio viršelis papuoštas penkiolika žymių modelių, o pagrindinė numerio fotosesija vilioja skambiu pavadinimu „Tobulumo ikonos“. Išskirtinis leidinio manifestas, o gal tiesiog dar viena klišė?

THE ICONS OF PERFECTION

VOGUE JAPAN rugsėjis 2014

FOTOGRAFAI | Luigi & Iango

STILIUS |  Giovanna Battaglia

Kalbėti apie stiliaus ikonas galima be perstojo. Be abejo, tema labai subjektyvi ir asmeninio stiliaus svarba veikiausiai pervertinama (ypač kai už daugelio šių dienų ikonų stovi būrys stilistų), bet diskutuoti apie konkretaus žmogaus daromą įtaka vien savo aprangos pasirinkimais atrodo įdomu. Bandant apibrėžti ikoniškumą dažnai minimas sekėjų bandymas kopijuoti išrinktojo stilių, gebėjimas formuoti gatvės mados tendencijas ir suteikti daiktams „it“ faktorių.

Panašius standartus galima taikyti ir mados kūrėjams. Kopijavimo mastai, vardo vertės didinimas, įtaka masėms… O kaip apibrėžti ikoniškumą kalbant apie modelius – žmones, tam tikra prasme skolinančius savo išvaizdą jau žinomam prekės ženklui ir leidžiančius ją nuolat transformuoti pagal kliento poreikius?

 

 

Būtent dėl šio klausimo ir pasirinkau naujausią „Vogue Japan“ fotosesiją „The Icons of Perfection“, kurioje fotografai Luigi ir Iango įamžino penkiolika manekenių, kurias, pasak leidinio redaktorių, galima laikyti industrijos ikonomis. Po penkias trijose skirtingose amžiaus grupėse. Tačiau kaip tą patį ikonos vardą galima priskirti ir keletą dešimtmečių dirbančiai Lindai Evangelistai, ir, palyginti, naujesniam, ne tokiam žinomam veidui kaip Saskia de Brauw? Fotosesijos pavadinimas tarsi sufleruoja, kad visos fotografuotos moterys pasižymi išskirtinai klasikiniais bruožais, profesine sėkme ir gebėjimu įrodyti savo universalumą, bet ar bendras žodis „ikona“ tam nėra kiek per stiprus?

Vis dėlto ši situacija man kiek primena pernelyg dažnai vartojamą terminą „supermodelis“. Jis, kaip žinia, apibrėžia dešimtojo dešimtmečio pradžios sėkmingiausių modelių grupę, dirbančią iki šių dienų, bet neretai jį galima aptikti ir prie vos kelis sezonus dirbančių modelių pavardžių. Galbūt tai galima suprasti kaip meninę hiperbolę, o galbūt tiesiog nebėra tokio masto mados įžymybių, kokios egzistavo prieš keletą dešimtmečių? O ir ikonų šiandien gausu, nors mados istorijoje jų įrašyta vos po keletą vienam dešimtmečiui.

 

 

Nors aš pati visuomet maniau, kad ikoniškumas reiškia laikui nepavaldžių asmeninių savybių rinkinį, kuriam suteikti tokį vardą galima tik praėjus nemažai laiko, spartėjantys industrijos tempai kiek pakoreguoja tam tikras nerašytas taisykles. Ikoniškumas tampa nebe kokybiniu, bet kiekybiniu matu, kurį galima apskaičiuoti pagal reklamines kampanijas, kontraktus ar žurnalų viršelius.

Tikrai nesakau, kad tokie jaunosios kartos (palyginti su L. Evangelista ir jos bendraamžėmis) modeliai kaip Natasha Poly ar Mariacarla Boscono nėra verti ypatingos vietos japoniškojo „Vogue“ fotosesijoje, tačiau norėtųsi daugiau subtilumo ir pagarbos. Galbūt ne tiek pačioms ikonoms (juk ir pasakyti sunku, kas jomis gali būti, o kas – ne), bet pačiam žodžiui „ikona“, pamažu netenkančiam savo prasmės ir išskirtinumo. Nes kai ikonomis  tapti gali bet kas, sunku įžvelgti tikrąjį išskirtinumą.

Visos Vogue Japan rugsėjo mėnesio ikonos:

Carolyn Murphy, Claudia Schiffer, Eva Herzigova, Guinevere Van Seenus, Karen Elson, Linda Evangelista, Maggie Rizer, Malgosia Bela, Mariacarla Boscono, Nadja Auermann, Naomi Cambell, Natasha Poly, Saskia De Brauw, Stephanie Seymour, Tao Okamoto

Nuotraukos TFS

X