Paryžiaus mados savaitė ruduo 2016 | Geriausios kolekcijos

 

Vieni iš pirmų komentarų, pasigirstančių po kiekvienos mados savaitės, yra pasisakymai iš serijos „šis sezonas bene blogiausias, kokį teko matyti“. Ir tikrai nieko stebėtino, nes visas šių dienų mados diskursas sukasi tikrai ne apie kūrybinę mados pusę. Karščiausia tema – gilios industrijos žaizdos, susijusios su verslo modeliais ir strateginiais sprendimais. Net apžvalgininkas Timas Blanksas, savo aprašymuose madą paprastai matantis kultūriniame kontekste, paskutinį mėnesį itin daug dėmesio skyrė klausimams apie „pamatyk dabar – įsigyk dabar“ judėjimą, pradėtą Burberry mados namų, taip pat – nesustojančią dizainerių kaitą mados namuose.

Vis dėlto Paryžiaus mados savaitė net kritiškiausius žurnalistus privertė stabtelėti ir bent dešimčiai minučių (tiek dabar trunka įprastinis mados pristatymas) pamiršti esminius industrijos skaudulius. Nuo naujo kūrybinės energijos pliūpsnio (Jacquemus, Vetements, Courreges) ar įspūdingų debiutų (Balenciaga) iki idėjų apie demokratišką madą (Chanel) ar net grįžimo prie aukštosios mados (Saint Laurent, net su „Yves“ pradžioje) – Paryžius pastarąją savaitę turėjo ką parodyti.

 

BALENCIAGA

Tema | Cristobalio Balenciagos klasika šių dienų garderobui

Detalės | Perdirbti Balenciaga archyvų siluetai (iškelti klubai, apnuoginti pečiai, įtrauktas liemuo), gausybė sportinių elementų, kičo ir klasikos kontrastai, segėmis puošti aukštakulniai, odiniai pirkinių krepšiai, grandinės motyvas

Kolekcija | Nors apie dizainerio Demnos Gvasalios debiutą jau rašiau, šios kolekcijos į Paryžiaus svarbiausiųjų sąrašą neįtraukti buvo neįmanoma. Tai – įvykis, kurio Prancūzijos sostinė laukė jau kurį laiką ir, tenka pripažinti, išskirtinė bjauri/graži D. Gvasalios estetika gali tikti net istoriniam mados ženklui. Beje įdomus faktas – pečius atidengiančios striukės nėra tik stilistinis sprendimas, mat būtent tokį modelį suformuoja jų konstrukcija.

CELINE

Tema | Multisezoniškumas ir ramybė

Detalės | Daug vilnos ir šilko, masyvūs aukso papuošalai, sandalai, bateliai žema pakulne, minkštos formos rankinės ir asimetriški siluetai

Kolekcija | Kai dizainerė Phoebe Philo pareiškia, kad jai pabodo pernelyg griežta ir moterį ribojanti mada, jai nereikia pradėti revoliucijos. Mat ji žino, kad jos klientės, Celine ženklą laikančios bene religiniu judėjimu, veikiausiai jaučiasi taip pat. Dėl to naujausia jos kolekcija buvo viena tų, kurių grožis atsiskleidžia ne stebint drabužį ant podiumo, bet… įsivaizduojant jį savame garderobe ir kasdienėse situacijose. Žinoma, jeigu dienos metu leidžiate sau dėvėti šilkinę suknelę su platėjančiomis šviesiomis kelnėmis.

CHANEL

Tema | Demokratiška mada

Detalės | Piliulės formos kepurės, perlų vėriniai, suvarstymo motyvas, tiesūs siluetai, jojiko modelio ilgaauliai batai

Kolekcija | „Tik pirma eilė.“ Toks buvo šio sezono Chanel mados namų šūkis, reiškęs, kad po visą Grand Palais parodų rūmų erdvę išsidėstęs podiumas taps iššūkiu manekenėms, bet kiekvienam žiūrovui (jų, beje, buvo keletas tūkstančių) garantuos vietą pirmojoje (ir vienintelėje) eilėje. Tai – žavi užuomina ir į Karlo Lagerfeldo kurtą kolekciją, kuri išlaikė puikų balansą tarp kasdieniškumo bei šiek tiek ironiškos Chanel stilistikos.

CHRISTIAN DIOR

Tema | Miesto futurizmas

Detalės | Kelių „aukštų“ rankinės, futuristiniai akiniai bei papuošalai, kailio akcentai, perdirbtas „Bar“ siluetas, suvarstomi aukštakulniai

Kolekcija | Nors Dior ateljė vadovams Lucie Meier ir Serge’ui Ruffieux šiuo metu nėra itin lengva (būtent jie atsakingi už mados namų kolekcijas kol bus rastas naujas vyriausiasis dizaineris), tenka pripažinti, jog jų duetas sugeba išlaikyti susidomėjimą Dior ženklu. Galbūt jų futuristinė Dior vizija nėra pernelyg nutolusi nuo Rafo Simonso idėjų, bet kol kas tokia kryptis mados namams palanki. Na, bent jau kol neturėsime atsakymo į tarsi Damoklo kardas ore kabantį klausimą „kas toliau?“.

JACQUEMUS

Tema | Geometrija, romantika ir dekonstrukcija

Detalės | Klasikinio garderobo elementai, perkonstruoti į naujas formas

Kolekcija | Simonas Porte Jacquemus man jau kurį laiką yra vienas tų jaunųjų Paryžiaus talentų, kurių sklandų ir pastovų progresą stebėti itin įdomu. Vos 26-erių metų amžiaus dizaineris ne tik tobulai jaučia komerciškumo ir avangardo ribą, bet ir grąžina madai, tai, ko jai jau kurį laiką trūko – nuoširdų, beveik vaikišką tikėjimą kitokiu grožiu.

LOEWE

Tema | Menas ir kelionės

Detalės | Milžiniški metalo papuošalai, netaisyklingų geometrinių formų odinės rankinės, odos korsetai, apie čiurną surišami aukštakulniai batai

Kolekcija | Viskas, ką paliečia Jonathanas Andersonas, tampa auksu. Bent jau perkeltine prasme, nes tiek jo asmeninė linija, rodoma Londono mados savaitės metu, tiek kūryba ispanų ženklui Loewe sulaukia ne tik kritikų liaupsių, bet ir milžiniško klientų susidomėjimo. Nors kai kurie apžvalgininkai Loewe jau vadina labiau avangardine Hermes versija, J. Andersonas nesiekia perspausti prabangos efekto – jo moteris daugiau dėmesio skiria ne drabužio etiketei, bet potyriams, kuriuos jai gali atnešti dizainerio kūryba. O ši kolekcija, atrodo, jai pažadės vieną įdomiausių kelionių, kokias mada gali pasiūlyti.

LOUIS VUITTON

Tema | Moteris kaip herojė ir kelionės

Detalės | Griežtų formų odiniai krepšiai, monogramomis puoštos kuprinės, spindinčios sidabro spalvos medžiagos dėžutės, aukštakulnių ir keliautojų avalynės hibridas, odos ir kailio ar šilko kontrastai

Kolekcija | Jeigu Louis Vuitton dizainerį Nicolas Ghesquiere sekate socialiniame tinkle Instagram, turbūt jau žinote šios kolekcijos ištakas. Tai – kelionės, kurios svarbios ne tik Louis Vuitton filosofijai, bet ir šių dienų moteriai, tiesiogine prasme dėvinčiai įvairiausių kultūrų mišinį ir išlaikančiai kosmopolitišką požiūrį, kad ir kur tektų atsirasti. Mano nuomone, tai viena geriausių viso sezono kolekcijų, kurioje susipina feministinis herojiškumas, pagarba kokybei (pats N. Ghesquiere nuolat pabrėžia žodį craft) bei dizainerio genialumui.

SAINT LAURENT

Tema | Aukštoji mada pagal Hedi Slimane

Detalės | Tobulos konstrukcijos, devintojo dešimtmečio siluetai, gausūs siuvinėjimai, dažytas kailis

Kolekcija | Nors pastaruoju metu nemažai kalbėta apie gandus, kad H. Slimane palieka Saint Laurent ir galimai pradės dirbti Dior mados namuose, keli pastarieji jo projektai tokius spėjimus griežtai paneigia. Vos prieš kelias savaites nustebinęs puikia kolekcija, pristatyta Los Andžele (ten H. Slimane praleidžia didžiąją dalį savo laiko), šįkart Paryžiuje jis parodė savo bandymą kurtį aukštąją madą. Ir, įdomiausia, La Maison Yves Saint Laurent (taip, su Yves!) vardu. Tiesa, pati kolekcija sulaukė labai įvairių vertinimų – nors kokybės lygį paneigti sunku, devintojo dešimtmečio stilistika gerą įspūdį paliko ne visiems kritikams.

STELLA MCCARTNEY

Tema | Komfortas

Detalės | Skulptūriški papuošalai, labai patogūs ir šilti megzti siluetai, žaismingi gulbių raštai, aliuzija į senovinius naktinius bei aštuntojo dešimtmečio stilistiką, sportinės striukės

Kolekcija | Britų dizainerę Stellą McCartney labai lengva įsivaizduoti kaip kiekvienos moters heroję. Ji atrodo būtent ta kūrėja, kuri suvokia moters poreikius, kuriai būtų galima išsipasakoti ir kuri suprastų kasdienes problemas. Dėl to jos kolekcijos iš pirmo žvilgsnio patraukia panašiai kaip ir Phoebe Philo darbai Celine ženklui – juos norisi dėvėti čia ir dabar, jų patogumo ir subtilaus seksualumo proporcijos tinkamos kasdienai. Ypač ši, kurioje klasikiniai švarkai puikiai dera su naktinių tipo palaidinėmis, o sportinės striukės – su puošniais blizgančiais sijonais.

VETEMENTS

Tema | Mokykla, gatvė, ofisas, bažnyčia

Detalės | Sunkūs dekoruotos odos ilgaauliai, užrašais puošti džemperiai ir kepuraitės su snapeliu, dekonstruoto silueto kostiuminiai švarkai ir popietės suknelės, susiaurinta pečių linija, sportiniai drabužiai

Kolekcija | Tikrai nežinia, kiek dar sezonų D. Gvasalios dizaino kolektyvas Vetements sulauks tiek dėmesio, kiek jo gavo per pastaruosius metus. Anti-mados filosofija šių dienų kontekste atrodo neįtikėtinai patraukliai (juk visiems kartais norisi tiesiog dėvėti džemperį su nepadoriu užrašu, ar ne?), o iš lentynų produkcija dingsta greičiau nei karštos bandelės. Taip, galbūt sunku paaiškinti paprastų DHL marškinėlių ar lopytų džinsų fenomeną, bet Vetements yra tai, kas diktuoja šiandienos mados nuotaikas. Ir ši kolekcija jas diktuos toliau.

Nuotraukos Vogue Runway

X