D.Efect pavasaris ’17 | Modernus pasakojimas apie post-sovietinį lietuviškumą

 

D.Efect dizainerės Eglės Žiemytės mintyse – patriotiškumo idėjos ir spalvoti dešimtojo dešimtmečio prisiminimai. Naujai pavasario kolekcijai pasirinkusi intriguojančią lietuvybės idėją, kūrėja Lietuvos vėliavos koloritą sujungė ne tik su sau būdinga eklektika – kolekcijoje naujai atgimė ir retai matomos tautinio kostiumo detalių interpretacijos.

Nors iš pirmo žvilgsnio kolekcija išlaiko pažįstamus D.Efect kodus ir žvilgsnį traukia neįprastais siluetais, tam tikri elementai nurodo naują kryptį E. Žiemytės kūryboje. Mažiau minimalizmo, daugiau drąsos, ryškesnis konceptualumas. „Kūrybinis procesas man priminė SSRS griuvimą, kai pagaliau atsivėrė uždaros sienos ir visi bandė vakarietišką estetiką parsinešti į vienodus Tarybų Sąjungos stiliaus namus“, – pasakoja dizainerė.

Įdomu tai, kad E. Žiemytės idėja kalbėti apie griūnančio režimo romantiką puikiai atspindi tai, kuo dabar kvėpuoja visa mados industrija – noru ženklo individualumą atskleisti pagal dizainerio asmeninę istoriją ir patyrimus. Kaip Demna Gvasalia ar Gosha Rubchinskiy savo kūrinius dedikuoja vaikystei komunistinėje sistemoje, taip ir E. Žiemytė kuria unikalų pasakojimą – apie laiką, kai ypatingą reikšmę įgavo tiek vakarietiškumas, tiek tautinė simbolika.

Kultūrų persiliejimą atspindi ir kolekcijos fotosesija – jos fonu tapo sovietinio brutalizmo simboliu laikomi Vilniaus sporto rūmai, sukūrę kontrastą tarp betoninių konstrukcijų ir modernių šilko bei lino drabužių. Nuotraukose išryškėja dominuojančios juoda, balta, geltona ir raudona spalvos, ryškūs rudų ir mėlynų dryžių elementai. Išskirtinę atmosferą sukūrė natūralus fotografo Roko Darulio stilius bei manekenė Julija Steponavičiūtė.

 

 

 

 

 

 

 

Nuotraukos R. Darulio

X