Tema | PVC ir perrašytos vulgarumo taisyklės

Jeigu Jūsų paprašytų įvardinti patį vulgariausią drabužį, kokį tik galite įsivaizduoti, net neabejoju, jog jis veikiausiai būtų pagamintas iš blizgios ir priglundančios PVC medžiagos. Bet mada kartais prisijaukina net tai, kas laviruoja ant nepadorumo ribos – todėl pats metas apie PVC kalbėti ne fetišo, o mados tendencijos vardu.

 

Priešistorė

Nors PVC medžiaga buvo išrasta mažiau nei prieš šimtą metų, jos istorija – spalvingesnė nei fetišo drabužių skyriai, kur PVC pamatysite dažniausiai. Plastiko polivinilchloridas (sutrumpintai tiesiog PVC) pirmą kartą paminėtas 1926 m., kai tyrimus vykdęs mokslininkas Waldo Semonas ieškojo sintetinių alternatyvų gumai. Pirma galvota, kad tamprios želės pavidalo medžiaga bus tinkama gumai lipdyti prie metalo, bet greitai paaiškėjo, jog PVC ne tik nepraleidžia vandens, bet ir puikiai tinka kitoms medžiagoms padengti. Pavyzdžiui… dušo užuolaidoms, kurios tapo pirmuoju W. Semono PVC taikymo pavyzdžiu.

Kaip ir daugelis kitų išradimų, vandeniui nepralaidi technologinė naujiena buvo panaudota karo pramonėje – laidams dengti, lietsargiams ir aprangai. Mados dizainerių dėmesį ji patraukė tik atėjus septintajam dešimtmečiui, bet ne dėl funkcinių pranašumų, o futuristiškos išvaizdos.

 

Vinilo sluoksnis audiniui suteikė ne tik spindesį, bet ir užtikrino puikų standumą, leidusį galvoti apie naujas konstrukcijas, geometrines formas ir net, jei kalbame apie gryną PVC, visišką perregimumą. Iš baltai dažytos PVC medžiagos kai kurie dizaineriai gamino net “mėnulio batus”, greitai tapusius go-go šokėjų įvaizdžio detale. Mados istorikai neabejoja, kad jei ne įvairios vinilo atmainos, šiandien turbūt nežinotume tokių vardų kaip Paco Rabanne, Andre Courreges, Pierre Cardin.

Tiesa, vinilo tendencija baigėsi kartu su vadinamąją kosmoso era, kai Vakarų ir komunistinės šalys varžėsi dėl pasiekimų astronautikos srityje. Futurizmą pakeitė romantiška nostalgija, o nepatogų ir odos drėgmę viduje sulaikantį PVC – natūralaus pluošto audiniai. Nuo to laiko vėl atsigręžta į technines medžiagos savybes – išgavus matinį paviršių PVC galima naudoti kuriant odos imitacijas, neįprastų formų aksesuarams.

Savotišką rolę PVC atrado ir… sekso prekių industrijoje, kur neįprastos išvaizdos ir faktūros medžiaga buvo pritaikyta tarsi antra oda priglundantiems kostiumams ir dažoma pačiomis įvairiausiomis spalvomis. Kiek mažiau vulgarios PVC panaudojimo versijos tiko ir gotų, neo-pankų subkultūroms, dešimtajame dešimtmetyje – popmuzikos atlikėjų kostiumams (Michaelo Jacksono klipas “Scream”, “Spice Girls”, Britney Spears sceninė apranga).

Podiumai

Kaip PVC iš žvilgsnį traukiančio vulgarumo simbolio sugebėjo pavirsti bene madingiausia sezono medžiaga, blizgančia nuotraukose iš visų mados sostinių? Bene didžiausią padėką galima skirti buvusiam “Dior” mados namų dizaineriui Rafui Simonsui, kuris dar 2015 m. pradžioje ant podiumo užkėlė ne tik minimalistinę “mod” stilistiką, bet ir prie jos pritaikė šlaunų viršų siekiančius blizgius ilgaaulius permatomu kulnu. Tai buvo ta lemtinga akimirka, kai PVC iš mados užribio staiga grįžo į susidomėjimo centrą: kaip paprasta tolygi faktūra gali sukurti tokį modernų ir maištingą įvaizdį?

Idėją netrukus perėmė ir motociklininkų įkvėptas “Louis Vuitton” dizaineris Niocolas Ghesquere, PVC nudažęs ryškia raudona spalva, o pavasario kolekcijose PVC ar vinilu dengtus audinius naudojo ir “Gucci” kūrėjas Alessandro Michele, ir “Balenciaga” reformatorius Demna Gvasalia. Dėmesį kolekcijos traukė ne tik blizgiais juodais lietpalčiais, bet ir suknelėmis, aptemptais pieštuko formos sijonais, bateliais, pirštinėmis, erotiškomis palaidinėmis. Be abejo, pradėta ir drąsiau naudoti lakuotą odą, savo spindesiu nė kiek nenusileidžiančią PVC, bet atrodančią solidžiau, prabangiau.

Mados sostinės

Tai, kad blizgus sintetinis audinys pagaliau nusikratė stereotipinio vertinimo, paliudijo ir neseniai vykusios mados savaitės – nuotraukos iš Paryžiaus ar Niujorko nustebino ne tik naujomis stilistinėmis galimybėmis, bet ir tuo, kaip mada vėl grįžta į dešimtąjį dešimtmetį. Puikiu pavyzdžiu tampa šių dienų socialinių tinklų ikonos, dažnai dėvinčios jaunų ir madingų dizainerių drabužius – aptemptos PVC kelnės ar patrauklios suknelės jų deriniuose puikiai tinka prie sportinių batelių, stilingų marškinėlių, “bomber” tipo striukių. Ir nė vienos užuominos į vulgarumą – tik blizgi ir žvilgsnį traukianti medžiaga, naudojama kaip įdomus akcentas.

Taip pat gatvėse ne kartą pasirodė ir “Balenciaga” mados namų išpopuliarintas juodas PVC lietpaltis išraiškinga pečių linija ir pabrėžtu liemeniu. Tokius lietpalčius mados pristatymų viešnios dėvėjo tiek tada, kai Niujorką kankino audros, tiek norėdamos pagyvinti paprastus džinsų ir megztinių aukštu kaklu duetus. Puikiu pavyzdžiu instamerginos tampa ir tuomet, kai pasipuošia mini sijono ir šlaunų vidurį siekiančių PVC batų duetu. Tiesa, kartais auliniai batai būna visiškai permatomi (kaip “Yeezy” kolekcijoje), kartais – su įdomiu gėlių ar grafiniu raštu.

Kasdienis garderobas

Ne paslaptis, kad pirmasis žvilgsnis į PVC drabužius ar vinilu dengtą audinį gali būti skeptiškas – tam, kad medžiagą pavyktų pritaikyti kasdienei aprangai, gali prireikti ne vieno rytinio persirengimo. Vis tik dėmesio vertų alternatyvų gausu: pavyzdžiui, manekenių pamėgtos tiesaus kirpimo juodos blizgios kelnės, kurios puikiai dera su klasikiniais megztiniais ir sportiniais bateliais, o vakare – su elegantišku švarku ir aukštakulniais. Efektingai atrodo ir vinilu dengti kojinės tipo aulinukai aukštu kulnu, tačiau juos rinktis reikėtų atsargiau – kaip jau minėta, taip dengtos medžiagos nepralaidžios orui ar drėgmei, todėl greitai pasidaro karšta ir itin nepatogu.

Siekiant kiek kuklesnio įvaizdžio galima rinktis PVC aksesuarus, lakuotą odą – šį sezoną gausu blizgių delninių ar per petį permetamų rankinių, taip pat liemenį pabrėžiančių diržų. Blizgesio neturi būti daug – svarbiausia atrasti mados grožį ten, kur dar neseniai buvo gėda pažiūrėti.

 

Nuotraukos The Edit
Tekstas publikuotas L’Officiel Mada žurnale