Svarbiausias sezono įrašas | Pavasario/vasaros 2010 sezono tendencijos

Nors ateinančio sezono tendencijas atrenku dar madų savaičių metu, niekad neskelbiu užtikrinto bei turbūt svarbiausiu sezono straipsniu tampančio tendencijų sąrašo, kol mados mylėtojų šventovė Style.com nepraneša savo verdikto. Pirmąsias tendencijas aprašiau jau apžvalginiame pavasario/vasaros 2010 straipsnyje, tačiau šįkart jau galiu tvirtai pareikšti: šis šešių tendencijų sąrašas yra paskutinis potėpis, sudedantis visus taškus ant „i“.

ŠVARI ENERGIJA

Švara, tvarka, tobulos proporcijos bei taisyklė less is more yra pagrindinės šio sezono idėjos, leidžiančios drąsiai bei užtikrintai naująją dekadą pradėti tuo, su kuo suklysti tiesiog neįmanoma – minimalizmu. Dizaineriai pagaliau atsigręžė į drabužio funkcionalumą, tačiau nusprendė nesekti dešimtojo dešimtmečio pėdsakais ir minimalizmo tendencijos nepaversti unisex atributu. Jis šį sezoną itin tyras ir švarus, tačiau moteriškai proporcingas, aiškių, tačiau figūrą maloniai apgaubiančių formų, švelnių ir šiltų smėlinių bei rudų atspalvių. Šiai tendencijai paklūsta tiek kuklūs marškinių/sijonų/šortų deriniai (Celine, YSL), tiek architektūriškos, tačiau akinamai baltos suknelės (Calvin Klein).

ŽAIDIMŲ TEORIJA

Mada neapsiriboja iš Olimpinių žaidynių sporto šakų atneštu įkvėpimu ir kuria naujas taisykles. Šiam pavasario/vasaros sezonui daugelis mados namų siūlo ne tik stilingus, bet ir visiškai netikėtus sportinę aprangą primenančius derinius. Kelnės guminiu liemeniu, raišteliais puošti aukštakulniai, plaukų juostos bei sportinės striukės dar niekada neatrodė taip stilingai. Net nesvarbu, ar pasirinksite modernios banglentininkės įvaizdį (Proenza Schouler) ar amerikietiškojo futbolo gerbėjų gretas (Alexander Wang). Pasirinkimų galybė, tereikia juos įnešti į savo spintą.

MARŠO ĮSAKYMAS

Mados aukos, laisvai! Nesijaudinkite, tikrai nesiūlau Jums pirkti chaki spalvos kombinezono ir senelių spintoje ieškoti antpečių, nes šio sezono karininkė gerokai elegantiškesnė nei matyta filmuose apie Žaną d‘Ark. Ji podiumu žengia didoką ir gerokai padėvėtą švarką derindama su blizgiomis siaurutėmis kelnėmis, o it iš atlenktų kariškų kelnių pasiūtus atspurusius šortus dekoruoja auksiniais žvyneliais. Jei manote, kad ši tendencija šiek tiek per rizikinga, prisiminkite slaptą kodą model off duty ir drąsiai kopijuokite atsainų, bet efektingą stilių. Gali rinktis tiek įspūdingai apsiūtą karišką švarką prailginta nugara (Balmain), tiek visą griežtos formos lietpaltį (Marc Jacobs).Taigi ruoškite savo amuniciją bei pirmyn į gatves.

PERTRAUKA KAIME

Mažoji kaimietė ar tiesiog vėjavaikė, iki šiol miestą laikanti šaltomis betono džiunglėmis, šįkart savo romantišką požiūrį išsakė būtent ant podiumo. Marijos Antuanetės Le Petit Trianon ūkio merginas bei žaviąją Lolitą primenančios modernios svajotojos nemano, kad aukštakulnių bei metalo amžiuje dėvėti varpelio formos sijoną ar languotą prikyštę yra vaikiška. Taigi kodėl nepabandžius bent dienai sugrįžti į vaikystės pievas bei neapsirinkus romantiškos languotos suknelės (Christopher Kane) ar riebaus pieno spalvos pūsto sijonėlio (Chanel)? Šis sezonas Jums tą leidžia, tad graužtis neteks.

RAŠTŲ ŽAIDIMAS

Nuo jų skauda akis, tačiau atsižiūrėti negali. Kas? Žinoma, kad podiumų variacijos raštų bei ornamentų tema. Jei prieš porą metų dizaineriai dar gana baugščiai stebėjo po truputį populiarėti imančius raštus bei žaidė saugiais etniniais motyvais, tai šį sezoną neliko nei limito, nei saiko. Kompiuterinė grafika, gamtos motyvai (Dries Van Noten), meniški štrichai (Balenciaga), Picasso darbus primenantys kubai, akyse mirguliuojantys ornamentai (Givenchy)… Nepasiklysti bus sunku.

DIDYSIS ATSKLEIDIMAS

Moteriškos paslaptys bei už devynerių durų saugomas slaptas bei vos ne šventu kasdieniu ritualu tampantis buduaras pagaliau išlįs į dienos šviesą? Na, ne visai. Tiksliau būtų teigti, kad bus palikta nemažai vietos fantazijai, tačiau pagrindiniu uždaviniu taps noras kuo mažiau apsinuoginant parodyti kuo daugiau. Taip ir gimė buduaro detalių tendencija, leidžianti į kasdienę aprangą nėrinių bei šilko pagalba įnešti šiek tiek žaismingumo, permatomumo, „nei nuoga, nei apsirengusi“ efekto. Taigi drąsiai pirkite nėrinių palaidines (Dolce & Gabbana), šiek tiek permatomas ir apatinukus primenančias sukneles (Christian Dior) bei… svajonių apatinius, iki šiol kukliai laukusius savo progos pasirodyti.

Nuotraukos ir informacija style, coutorture

Bučkis