Pavasaris/Vasara 2010 | Must-Have sąrašas

Spintos Guru tradicija tapęs sezoninis must-have pirkinių sąrašas dažniausiai tampa vienu iš populiariausių bei skaitomiausių blogo įrašų. Ir tai suprantama, nes juk visad norisi to vieno ar kelių ypatingų garderobo elementų, kurie būtų ne tik paprasti drabužinės pagrindai, bet ir likusiam spintos turiniui kaipmat įpūstų gyvybės bei atspindėtų pačias svarbiausias sezono tendencijas. Klausimų „ką labiausiai vertėtų pirkti pavasariui?“ pradėjau sulaukti dar gruodžio mėnesį, tad dabar, naujam sezonui jau lipant per žiemos slenkstį, yra pats metas visiems svarbiausiems atsakymams. Taigi iš naujo peržiūrėjau pagrindines bei daugelio dizainerių simpatijas pelniusias šiltojo sezono tendencijas ir išrinkau svarbiausius aštuonis akcentus, leidžiančius neskausmingai bei greitai atšviežinti pamėgtus derinius pavasario/vasaros sezonui. Pristatau Jums must-have sąrašą.

Finansinės bei psichologinės krizės išvarginta moteris pagaliau stojasi ant kojų, nusimeta šaltus metalinių aksesuarų pančius, į spintą pakabina visą rudenį ir žiemą dėvėtą griežtą klasikinį švarką su stačiais bei grėsmingai atrodančiais pečiais. Ji pavargo nuo karės vaidmens ir sunkių grandinėmis kaustytų batų. Ji nebenori dėvėti odinių kelnių. Ji nebenori nieko nebijančios moters įvaizdį kuriančių kostiumėlių. Šį sezoną iš žiaurios tironės ji pavirto Moterimi. Taigi šis sezonas jai siūlo dvi pagrindines kryptis: romantiką, atvirą moteriškumą bei prancūziško buduaro interpretacijas ir kasdienio/sportinio stiliaus mišinį, atspindintį sport chic tendenciją.

Galime drąsiai teigti, jog griežtas unisex stilius bei klasikiniai marškiniai keliauja atgal į spintą, užtat visu gražumu iš naujo sužiba kiek primiršta prancūziško buduaro tendencija, gaivios ir švelnios pastelinės spalvos bei jaunatvišką septintąjį dešimtmetį menantys platforminiai bateliai, iš kurių kraštelių kyšo sezono naujiena – kojinaitės. Į galvą iškart ateina suknele-apatinuku vilkinčio modelio vaizdinys su saldžiu makiažu bei gausybe nėrinių? Taip, šįkart šioje mergaitiško buduaro tendencijoje pasiklysti išties lengva, tad svarbiausias Jūsų uždavinys – išlaikyti aprangos harmoningumą bei neperžengti vulgarumo ribos. Taigi jei jau nusprendėte įsigyti romantišką suknelę su korsetą primenančiomis detalėmis, patarčiau į pagalbą pasitelkti vieno akcento taisyklę. Jums reikėtų likusią aprangą tiesiog skoningai bei neutraliai priderinti prie pagrindiniu viso derinio elementu tapti turinčios suknelės bei derinį užbaigti ant daugelio podiumų pasirodžiusia romantiškos prancūzaitės netvarkingo kuodelio šukuosena, papuošta sege. Įkvėpimui puikiai tiks Fendi, Dolce & Gabbana pristatymų stilistų pasiūlymai.

Tačiau ką daryti romantiškos miesto Lolitos įvaizdžio dar šiek tiek vengiančiai moderniai miestietei, trokštančiai išsinerti iš siauručių odinių timpių? Ji renkasi naująsias madingojo sportinio stiliaus skinny kelnes, delninukes pakeitusias ir per petį permetamas retro stiliaus dėžutės formos rankines, lietpaltį bei džinsinius elementus. Viskas atrodo per daug kasdieniška bei nuobodu? Tik ne šįkart. Ant tokių mados namų kaip Gucci, Bottega Veneta, Hermes bei Alexander Wang podiumų pristatyta sporto tematika pavasarį/vasarą bus įvilkta į visiškai naują rūbą. Pamirškite pigius kilpinio audinio sportinius kostiumus bei tik treniruotėms tinkamas timpes – dizainerių vizijose moderni moteris dėvi kiek laisvas bei surišamas kelnes, paprastus marškinėlius, šviesias sportines striukes. Jei norisi griežtesnio derinio, jį kaipmat pataisys sezono topas – klasikinis smėlinis lietpaltis, turintis vieną kitą modelį paįvairinančią detalę. Paprasta, efektyvu, kasdieniška ir labai patogu. Jums tereikia išsirinkti.

|SĄRAŠAS|

LIETPALTIS

Nemari klasika nebūtinai turi būti nuobodi. Nors šį posakį tenka kartoti kiekvieną sezoną, šįkart dizaineriai jį pritaikė vienai iš stabiliausių bei rečiausiai keičiamų garderobo detalių – klasikiniam smėliniam lietpalčiui. Taip, omenyje turiu būtent nemarųjį ir nė sezonui podiumų neapleidžiantį paltuką, kurį mados kūrėjai šįkart perkūrė bei perkonstravo pačiais įvairiausiais būdais. Militaristinės detalės, romantiški paraukimai, dirželiai, kelios eilės sagų, puošnios metalinės detalės… Net sunku patikėti, jog ant Dior, Celine, Burberry podiumų pasirodė tas pats drabužis. Atrodo, jog be jo šį pavasarį neišsiversite ir Jūs.

SPORTINĖS SKINNY KELNĖS

Nors vienai savaitei savo numylėtus juodus ar tamsiai mėlynus džinsus pakabinkite į spintą ir išdrįskite pasirinkti kiek laisvesnes bei nors vieną sportinę detalę (kišenės, haremo stiliaus modelis, surišimai, susiaurėjimai gale ar guma liemens srityje) turinčias kelnes, kurios puikiai dera tiek prie laisvalaikio marškinėlių, tiek prie aštrumo suteikiančio klasikinio švarkelio. Patikėkite – patogumas šį sezoną madingas.

PLATFORMINĖ AVALYNĖ

Iš pradžių į šią avalynės tendenciją turbūt žiūrėsite kiek nepatikliai. Juk po rudens/žiemos sezono dangų siekiančių adatos plonumo ir smailumo kulniukų šios platformos atrodo mažų mažiausiai masyviai bei negrabiai! Bet visad galima pasirinkti siauresnę bei elegantiškos formos platforminių batelių porą su dailiais audinio perkryžiavimo elementais… Dizaineriai tikrai neišsižada elegancijos, tad platformų bijoti neturėtumėte ir Jūs.

DŽINSINIAI ELEMENTAI

Tik neapsirikite – omenyje neturiu kasdien dėvimų džinsų! Šis sezonas skirtas naujų džinso galimybių atradimui, tad ant Alexander Wang, Chloe ir Stella McCartney podiumų matėme ne paprastų džinsinių kelnių paradą, bet įvairiausias iš šio audinio pasiūtų šortų, sijonų bei marškinių variacijas. Gal netyčia užsinorėsite džinsinių šortų aukštu liemeniu ar manekenių pamėgtų laisvų ir vyrišką aprangą primenančių plonyčio džinso palaidinių bei marškinių? Paprasta, saugu ir puikiai tiks kiekvienam garderobui.

KOJINĖS

Na, jau pats pavadinimas turbūt skamba kiek juokingai, tad iškart skubu patikslinti bei paaiškinti, kokias kojines turiu omenyje. Ganėtinai keista bei netikėta, tačiau visas pulkas mados namų (Dior, Galliano, Hermes, Gaultier, Burberry) šį sezoną aukštakulnes basutes bei batelius derino su…aprangos spalvas atkartojančiomis bei dailiai susmunkančiomis kojinaitėmis. Puiki idėja pagyvinti nuobodžiam suknelė+basutės deriniui, ar ne? Dar puikiau, jei kojines panaudosite derinyje su šortais bei sukursite šiokį tokį tomboy įvaizdį.

PASTELINIAI TONAI

Jei vis dar abejojate, kokią spalvą pasirinkti spintos turinio pagyvinimui bei derinio pritaikymui pavasario sezonui, nedvejodamos rinkitės į madą netikėtai grįžusias bei dizainerių labai gausiai naudotas pastelines spalvas. Tiesa, galite rinktis iš dviejų variantų: šiltos bei romantiškos spalvos bei gaivūs ir šerbetą primenantys tonai. Pirmajai grupei priklauso visi gelsvi, rausvi bei violetiniai tonai, o antrajai – mėtiniai, melsvi, šviesiai žalsvi. Manote, kad per ryšku? Šios spalvos puikiai dera su visais klasikiniais neutraliais tonais, tad pastelinius galite rinktis tik smulkius atskirus elementus (pavyzdžiui palaidinę ar tik drapiruotą sijonėlį).

PER PETĮ PERMETAMA RANKINĖ

Šį sezoną jau visiškai atsisveikinome su delninukėmis, tad buvo svarstoma, kas bus „naujoji mažoji vasarinė rankinė“. Nors kai kurie mados gerbėjai tikėjosi dar nematytų mažyčių rankinių variacijų, ant podiumų vyravo viena labai ryški tendencija – nedidukė ir retro stilių primenanti dėžutės formos rankinė su ilga rankena, skirta rankinei permesti per petį. Paprasčiau nebūna, ar ne? Tokią rankinę galite rinktis odinę, klasikinių rudų atspalvių, o rankeną gali atstoti tiesiog ilga grandinėlė.

BUDUARINIO SILUETO SUKNELĖ

Štai ir pagrindinis sezono drabužis, kurį pavasarį rasime turbūt kiekvienoje madingų drabužių parduotuvėje. Kai svarsčiau, ką labiausiai vertėtų išrinkti iš plataus buduaro tendencijos paliestų drabužių sąrašo, mintyse pagalvojau apie mielą ir romantišką suknelę, kurią pati su malonumu dėvėčiau. Na žinote – paprasta trumparankovė suknelė su pūstu sijonėliu, puoštu nėriniais, korsetą primenančiu liemens pasiuvimu bei keliais permatomos medžiagos intarpais viršutinėje dalyje. Būtent toks apdaras ir galėtų tapti vienintele vasarinių mados kaprizų injekcija į Jūsų spintą, nes tokią suknutę galite derinti tiek prie platforminių batelių (good girl gone bad įvaizdis), tiek prie dailių megztukų bei lygiapadžių balerinų (miela romantikė), tiek prie klasikinių švarkelių bei juodų pėdkelnių (atnaujinta klasika).

Nuotraukos Vogue, Jak&Jil, Coutorture

Bučkis