Žiema 2010/2011 | -15C Must-Have

Už lango baltuojantys stogai sufleruoja, jog trumpus batelius ir odinį švarkelį jau metas nešti pakabinti į spintą, o miesto centre puošiama Kalėdų eglutė kelia norą susirasti raudoną kepurę. Bet ne tik dėl artėjančių didžiausių metų švenčių – šiemet kaip niekad staiga užgriuvę žiemos šalčiai nepasiruošusią tikriausiai „pagavo“ ne vieną mados mylėtoją, vis dar nenorinčią žiemos atostogų išleisti ištikimų dailių aukštakulnių ar trumpos suknutės. Po vasaros nušviesėjusias sruogas jau tenka slėpti po megztomis kepurėmis, o dar, rodos, visai neseniai puoselėtą rankų ir kojų įdegį pridengti kuo storesnėmis pėdkelnėmis bei paltais. Tokiomis akimirkomis, kai supranti, jog lengvą rudeninį garderobą tenka pakeisti griežtai žieminiu, dažna mados gerbėja supranta, jog… tokio tiesiog dar neturi. Tad, pati jau spėjusi sau pasidovanoti pirmąjį peršalimą, tiesiu pagalbos ranką nespėjusios pabusti iš spalvotojo rudens ir pristatau trumpą žieminį must-have, padėsiantį pūgas ir gerokai žemiau nulio nukritusią temperatūrą pasitikti ramiai, šiltai bei stilingai.

Nors ir tenka pripažinti, jog šis must-have sąrašas labiau atitinka ne sezono tendencijas (nors rėmiausi ir jomis!), o tiesiog dabartines oro temperatūros sąlygas, nusprendžiau, jog praverstų ir keletas idėjų, kaip pagyvinti žieminį garderobą, kurį daugelis įsivaizduoja tiesiog kaip storą striukę, megztinį ir džinsus. Kodėl paprasto megztinio nepakeitus ilgesne megzta suknele, o džinsų – stilingomis, tačiau ne ką mažiau patogiomis kelnėmis? Žiemą, kai nebegalime tiek daug eksperimentuoti su skirtingomis detalėmis, visą derinio vaizdą lemia pačių drabužių siluetai, tad vienintelio megztinio ilgis ar modelis gali nulemti visą įvaizdį. Tad jei dar nespėjote įsigyti svarbiausių žieminio garderobo elementų, daug dėmesio kreipkite į tai, ar pats drabužis yra ganėtinai dekoratyvus, kad atstotų rudenį visad keičiamus marškinėlius, pėdkelnes, batelius ir galybę skirtingų aksesuarų. Paprasčiausias patarimas: lai megztinis turi dvi eiles sagų ar detalę ant petukų, o ilgaauliai būna puošti šį sezoną itin madingomis sagtimis ar net piratų batus primenančiais kutais. Viskas slypi smulkmenose!

Žinoma, sunku nuspręsti už skaitytoją, kokią šiltą striukę ar pirštinaites vertėtų pasirinkti, tačiau mano sudarytas žiemiškas pasiūlymų dešimtukas turėtų padėti bent kiek aiškiau susigaudyti ieškant šiltų drabužių ir atremti šalčius atrodant puikiai. Saugokite save!

STRIUKĖ

Be abejonės pats svarbiausias žieminis drabužis, jei neturite mylimų kailinių ar didelio kailinio palto. Peržvelgusi ne vieną garsių mados namų kolekciją pastebėjau, jog šiai žiemai dizaineriai siūlo rinktis plačias klubus siekiančias trapecijos formos vadinamąsias „parkas“ su kapišonu ir pašiltinimu viduje. Šis modelis labiausiai tinka jaunimui, tačiau jei norite kažko elegantiškesnio, tikrai rasite panašaus tipo striukę su liemenį paryškinančiu dirželiu. Madingas akcentas – avikailio pašiltinimas su išlendančiais kailio krašteliais.

Mano pasirinkimas: Chaki spalvos ilga striukė, puikiai tiksianti prie grubesnių „kaustytų“ ilgaaulių batų. Didelė per petį permetama rankinė – privalumas.

SLUOKSNIAVIMAS

Jei manote, jog vienas storas megztinis yra nepraktiška ir nepatogu, siūlau vieną įdomiausių sezono tendencijų – plonesnių drabužių sluoksniavimą. Marškinėliai, marškiniai, megztukas, liemenė, švarkelis… Būdų skirtingai dėvėti keletą sluoksnių drabužių yra begalė, o kur dar įvairūs aksesuarai: šalikai, kaklo papuošalai, apykaklės. Madingas akcentas: Rag & Bone kolekcijos nuotraukoje pavaizduotas būdas, kaip su marškiais sluoksniuoti trumpesnį megztuką.

Mano pasirinkimas: Klasikiniai megztukai su V formos apykakle, keletas dirželių, šalikas ir Jūsų sluoksniavimas baigtas. Itin gerai, jei spalvos šiek tiek kontrastingos.

MEGZTINIS

Didelis, patogus ir jaukus tarsi ištrauktas iš tėčio spintos – būtent toks megztinio tipas šią žiemą yra pats geidžiamiausias. Net nesvarbu uždaras ar susagstomas, bet jei yra numegztas iš storų siūlų ir išvagotas stambiomis pynėmis, jį dėvėti tikrai verta. Madingas akcentas: tokio megztinio derinimas su siauručiais skinny džinsais ir masyvia avalyne.

Mano pasirinkimas: Praktiški ilgi susagstomi megztiniai, kuriuos prasegus galėsite puikiai parodyti tiek gražų šaliką, tiek dailią marškinių apykaklę. Tiesa, nebloga idėja ir prisiūti „lopai“ ant alkūnių bei detalės ant petukų.

KAILIS

Žiemos karalius savo pozicijų neapleidžia ir šiemet. Grįžęs ant podiumų gerokai dailesnis ir natūralių spalvų, ilgesnio plauko kailis šįkart naudojamas tiek dideliems paltams siūti, tiek savotiškiems šalikams ar kepurėms. Madingas akcentas: kaip ir Bottega Veneta modelio nuotraukoje, retro stiliaus kailinius verta palikti prasegtus ir tiesiog tvirtai per liemenį suveržti dirželiu, derančiu prie rankinės.

Mano pasirinkimas: Sezono favoritas – avikailis. Tad jei norite pataikyti tiesiai į dešimtuką, rekomenduoju odinį švarkelį su avikailio vidumi ar tiesiog minimalistiško modelio avikailio paltuką.

TAMPRĖS

Turiu prisipažinti, jog iki šios žiemos buvau arši tamprių priešė (iš mados jos išėjo jau senokai, tačiau neskoningos jų savininkės vis dar „puošia“ gatves), tačiau nusipirkusi pačias paprasčiausias pilkas ir jas suderinusi su juodais jojiko stiliaus batais likau maloniai nustebina. Ne tik tuo, kad be galo patogu, bet ir faktu, jog galutinis vaizdas atrodė visai neblogai. Madingas akcentas: priderinti didelį megztinį ar klasikinį velvetinį švarkelį, klasikinę rankinę ir ilgaaulius.

Mano pasirinkimas: Tik ne juodos! Žiemai, kai daugelis ir taip vaikšto nuo galvos iki kojų apsirengę juodas drabužiais, bent tampres siūlyčiau įsigyti rudas, žalsvas ar bent pilkas. Tada jos puikiai atrodys ir prie juodų batų, megztinio, striukės.

SUKNELĖ

Tikras išsigelbėjimas sijonų bei suknelių mylėtojoms – ilgas megztinis arba megzta suknelė, derinama su itin storomis (100 denų ir daugiau) pedkelnėmis. Žvarbiai lietuviškai žiemai rekomenduoju didelę beveik siekiančią kelius suknelę aukštu kaklu. Ypač gerai, jei suknelė raštuota! Madingas akcentas: priderinta kepurė ar pirštinės, liemenį juosiantis lakinis dirželis.

Mano pasirinkimas: Klasikinė juodai balta raštuota suknelė, sauganti ne tik šlaunis, bet ir kaklą – universalus ir šiltas pasirinkimas. Žinoma, žiemą aukštakulnių nepriderinsite, tačiau puikiai tiks tiek prie itin ilgų, tiek prie trumpesnių batų su aulu.

GOLFAS

Dažnai nuvertinamas ir pamirštamas drabužis, kurį iš spintos išsitraukiame tik užpuolus bjauriai anginai. įsigijusi keletą skirtingų spalvų nebrangių golfų iš Zara parduotuvės pastebėjau, jog juos būtų smagu derinti tiek su klasikiniais švarkeliais, tiek su liemenėmis, tiek su vadinamaisiais megztais snood šalikais. Madingas akcentas: golfas, sukištas į kelnes aukštu liemeniu, kiek didokas retro stiliaus golfas (kaip Chloe nuotraukoje).

Mano pasirinkimas: Šilta, jauku, patogu. Jei mėgstate minimalizmą, siūlau rinktis tiesiog storą megztą golfą, bet jei esate pasiruošusi sluoksniuoti, geriau nusipirkite keletą plonesnių.

KELNĖS

Vienas keistesnių šiandienos pasiūlymų – itin patogios bei madingos siaurėjančios sportinio stiliaus kelnės, pasiūtos iš patogaus sportinio medvilninio audinio bei surišamos raištukais. Ką čia bepridėsi – pamėginti (ypač spaudžiant šaltukui ir jį traukiant net pamėgtiems džinsams) tikrai verta. Madingas akcentas: batai ant platformos, keletas skirtingų dirželių (kaip Michael Kors nuotraukoje).

Mano pasirinkimas: Tradicinės pilkos kelnės, kurias galėsite rasti tiek madingiausiose, tiek sportinių prekių parduotuvėse. Svarbu tik tai, kaip sugebėsite jas pritaikyti. Itin gerai, jei kelnės kiek trumpesnės, o pats galas – visiškai siauras.

BATAI

Nepamainomi žiemos palydovai, ypač kai tenka braidyti po pusnis ar stengti nepaslysti ant ledu padengto grindinio. Nors ilgaaulių tendencijos keičiasi retai ir lėtai, šiemet vis dar madingi pernai išpopuliarėję itin ilgi (šlaunis siekiantys) batai. Jei Jūsų toks modelis nežavi, įkvėpimo semkitės iš pavaizduoto Celine modelio – vidutinis ilgis, (nepavaizduota) stora auksinė pakulnė. Madingas akcentas: kutai, sagtys, metalinė noselė.

Mano pasirinkimas: Vis tik siūlyčiau likti ištikimoms tradiciniam jojiko modeliui, tinkančiam tiek prie džinsų, tiek prie sijonų tiek prie paprastų kelnių. Tokio modelio batų pasirinkimas Lietuvos avalynės parduotuvėse tikrai nemažas, Jums belieka išsirinkti dailiausius.

PIRŠTINĖS

Dažnai nepastebimas, bet itin svarbus akcentas – pirštinės. Nors dizaineriai primygtinai siūlo elegantiškas ilgas odines pirštines, vis tik geriausia, jei oda tik išorėje, o viduje – minkštas šiltas pamušalas. Madingas akcentas: nedidelės sagtelės, ilgos pirštinės, kelių skirtingų audinių derinimas.

Mano pasirinkimas: Nors pati vaikštau su dieviškomis šiltomis kumštinėmis pirštinėmis, neatsispirčiau pagundai įsigyti skirtingų audinių derinio pirštinių ar pirštinių su madinguoju avikailiu. Ir šilta, ir stilinga! Ypač gerai, jei palto rankovės trumpesnės, o pirštinės ilgos – atrodo nuostabiai.

Nuotraukos vogue.co.uk, zara, net-a-porter

Bučkis