Mados legendos | Christian Louboutin

Gatve žengia žavi jauna moteris. Vyrai neatitraukia akių nuo dailių ilgų kojų, tačiau pavydūs moterų žvilgsniai sminga į batelius. Jos iškart atpažįsta it pažiūrėk į mane! ženklą šviečiantį raudoną padą, nepriekaištingai išlenktą kulniuką, koją bemat padailinančią architektūrišką formą. Christian Louboutin šiandien nebėra tiesiog dailių batelių sinonimas. Tai maloni smulkmena, reiškianti moters svajonę puoštis bei leidžianti sutalpinanti moteriško žavesio paslaptį į vieną batų dėžutę.

Šiandien nežinoti garsiųjų lubutenų yra tiesiog nuodėmė. Jie karaliauja žurnalų puslapiuose, gaudo fotografų blykstes ant podiumų bei stebina prabangiomis raudonojo kilimo variacijomis. Žavią moterišką smulkmeną pavertę kultu, šie bateliai tapo elegancijos, prabangos bei kokybės ženklu. Tiesa, ir patogumo. Raudonpadžių kūrėjas Christianas Louboutinas kiekvieną modelį tobulina tol, kol jo ateljė moterys vienbalsiai nenusprendžia, jog su jais apeitų visą Paryžių.

Tačiau kas valdo visą šią raudonai nulakuotą karalystę? Turtu besimėgaujantis ir nebedirbantis verslininkas? Šaltas maksimalistas? Ne. Itin draugiškas, klientus karšta espresso vaišinantis bei iki šiol savo dirbtuvėse naktis leidžiantis paryžietis, įsimylėjęs avalynę dar vaikystėje. Christianas Louboutinas, šiltai besišypsantis 45 metų amžiaus prancūzas, dabar smagiai juokiasi prisiminęs vaikystės planus bei negrabius eskizus, pieštus pamokų metu. Sunku patikėti, tačiau tada dvylikametis Christianas jau turėjo gyvenimo tikslą – sukurti tobuliausius pasaulio batelius.

Kaip viskas prasidėjo? Kartą vaikščiodama gimtojo Paryžiaus gatvėmis, berniukas stabtelėjo ties vieno muziejaus durimis. Smalsaus vaiko žvilgsnį patraukė ženklas, prašantis viešnių, avinčių aukštakulniais bateliais, nesubraižyti prabangaus muziejaus parketo. Būsimajam avalynės karaliui tai pasirodė keista ir net kiek įžeidu, tad jis nusprendė pradėti piešti batelius lygiais minkštais padais bei nuolaidesniu pėdos linkiu. Netrukus pamokų metu Christianą jau buvo galima sutikti Paryžiaus klubuose, kur vaikinas stebėdavo įspūdingas, tačiau visad elegantiškas šokėjas bei šou merginas. „Atlikėjos mane įkvepia iki šiol. Avėdamos net ir aukščiausių pakulnių batelius, jos sugeba išlaikyti tobulą eiseną, nepriekaištingą laikyseną. Jos yra tikrosios ikonos ir pagrindinė priežastis, dėl ko pradėjau kurti“,- sako C.Louboutinas.

Nieko nelaukęs, garsusis dizaineris nusprendė palikti mokyklą bei atsiduoti kūrybai, tapusiai didžiausiu malonumu bei ateities tikslu. Žinoma, tokiam jauno žmogaus sprendimui priešinosi tiek tėvai, tiek mokytojai, tačiau užsispyrėlio nebuvo įmanoma perkalbėti. Pats kūrėjas sako, jog paskutiniu jo apsisprendimą lėmusiu aspektu tapo pamatytas Sophios Loren interviu, kuriame legendinė italų aktorė pasakojo apie seserį, anksti metusią mokyklą, tačiau ją baigusią jau sulaukus penkiasdešimties. „Visi plojo ir aš pagalvojau, jog jeigu gailėsiuos, tai bent būsiu toks pat, kaip ir Sophios Loren sesuo“,- dabar juokiasi C.Louboutinas.

Anksti į suaugusiųjų gyvenimą įžengęs batelių dizaineris nieko nelaukė bei nedelsiant pradėjo kurti pirmąją debiutinę kolekciją. C.Louboutinas stengėsi patekti į kuo daugiau vakarėlių, kad galėtų reklamuoti bei siūlyti savo batelius jaunoms merginoms. Deja, dažniausiai vaikinas likdavo nieko nepešęs, nes jaunimas nebuvo pajėgus remti jauną dizainerį. Tačiau C.Louboutinas nenuliūdo bei nusprendė patobulinti savo įgūdžius mokantis iš geriausių. Jam pavyko patekti į Chanel bei Yves Saint Laurent dizaino mokyklas. Subtili prancūziška elegancija, įdiegta Paryžiaus mados grandų pamokose, jo kūriniuose jaučiama iki šiol.

Baigęs studijas, ambicingas paryžietis nusprendė, jog jau laikas pasauliui pristatyti savo darbus, ir atidarė mažą, tačiau greitai išgarsėjusią parduotuvėlę. Tiesa, ji buvo geriau žinoma ne dėl patogių ir gražių batelių, bet dėl įspūdingų klienčių ir nemokamo espresso puodelio kiekvienam lankytojui. Apie jauną talentą pasklidęs gandas greitai suviliojo ne tik vietines modistes, bet ir stambius prabangos tinklus – C.Louboutinas sulaukė pasiūlymo dirbti su Neiman Marcus bei daugeliu kitų JAV mados parduotuvių.

Tačiau talentingasis perfekcionistas nebuvo patenkintas. Jo bateliams trūko tos vienos ypatingos detalės, leidžiančios Louboutin batelius atpažinti iš tolo. Naktimis nemiegojęs dizaineris niekaip nesugalvojo nieko naujo, bet vieno pristatymo metu jam kilo išganinga mintis. Pastebėjęs ryškų, tačiau visai aprangai žavesio suteikiantį bendradarbės Chanel nagų laką, C.Louboutinas pamėgino juo nulakuoti vienos batelių poros padą. Aukštakulniai atrodė taip pat puikiai, tačiau turėjo dar niekur nematytą skiriamąjį ženklą.

Bematant išpopuliarėję unikalūs bateliai sulaukė tiek pirkėjų, tiek mados industrijos atstovų dėmesio. Paslaptinguoju paryžiečiu domėtis pradėjo mados žurnalistai, įžymybių stilistai, mados namų dizaineriai. Jo batelių troško žymiausios pasaulio redaktorės bei scenos žvaigždės, tačiau dizaineris nepamiršo ir paprastų mados mylėtojų. Jis kasmet pristatydavo po kelias dešimtis naujų modelių. Vieni jų buvo skirti blizgiems sceniniams pasirodymas, o kiti – paprastoms klientėms, norėjusioms nors trupinėlio raudonpadės mados pasakos.

Šiandien Christian Louboutin aukštakulniai jau yra tapę neatsiejama mados pasaulio dalimi bei būtinu raudonojo kilimo aksesuaru. Juos avi visos garsiausios pasaulio moterys nuo Graikijos princesės Marie iki dizainerio favoritės Angelinos Jolie. Lubutenus avėjo ir žiaurioji filmo Ir velnias dėvi „Prada“ redaktorė Miranda, ir žudikė Fox iš veiksmo trilerio Ieškomas. Radonpadžių trokšta visos. Tiek kuklios ofisų darbuotojos, tiek ryškios bei fotografų gaudomos asmenybės. Tačiau pats C.Louboutinas tik šypsosi ir geria legendinę espresso. Šiąnakt jis kurs dar vieną stebuklą.

Specialiai CityOut.lt – Deimantė, Spintos guru

Nuotraukos iš jakandjil, net-a-porter, TFS.

Bučkis