Žiema 09 | Vyriškas paltas

Už lango spaudžia jau minus penkiolika laipsnių siekiantis šaltis, gatvės baltuoja nuo sniego, o šaligatviai slidūs it čiuožykloje. Džiugu, kad Lietuvos vyrai jau vis drąsiau perka madingus ir šiltus žieminius aulinukus, patogią sportišką avalynę po truputį keičia į elegantiškesnį bei šiltesnį apavą. Visai neblogai, kad daugėja ir madingų šalikų nebijančių bei dviejų eilių sagų megztinių nevengiančių stilingų vaikinų. Tačiau vienas dalykas vis dar bado akis. Plonos sportinės ar išsipūtusios kalnų striukės juk nėra vienintelis žieminis pasirinkimas. Su klasikos tendencija į madą grįžo ir paltai.

Kodėl nusprendžiau parašyti būtent apie paltus? Pateiksiu prieš keletą dienų gatvėje matytą ir išties nemaloniai nustebinusį pavyzdį. Įsivaizduokite tvarkingai susišukavusį, puikius batus avintį, dailų klasikinį portfelį rankose laikantį, madingo kirpimo (sprendžiu iš švelniai siaurėjančių kelnių) kostiumą dėvintį bei… žalia sportine striuke apsigaubusį vyrą. Taigi viena itin nevykusi detalė sugadino absoliučiai visą vaizdą. Dabar įsivaizduoju lygiai tą patį derinį, tačiau striukę pakeičiu elegantišku klasikiniu paltu su madinga kailine apykakle ar bent tvido detalėmis. Ar dar reikia komentarų?

Taigi paltas šį sezoną yra ne tik būtina dėl oro sąlygų, tačiau ir itin madinga detalė. Kaip jau skelbia visi mados leidiniai bei kritikų aprašymai, šis sezonas yra vadinamas klasikos atgimimo laikotarpiu. Dizaineriai ant podiumų vėl užkėlė nesenstančia klasika tapusius siluetus, spalvas, modelius ir, šiek tiek juos atnaujinę, grąžino į madą. Žinoma, šitokį mados pasaulio atsigręžimą į amžiną klasiką turbūt lėmė ekonominis nuosmukis bei klientų noras investuoti ne į vienadienius, bet į ilgaamžius dizainerių apdarus.

Tačiau kokį paltą rinktis? Visų pirma nuspręskite, kokio modelio norėtumėte. Šį sezoną patys madingiausi yra klasikinio lietpalčio (atlapai, suveržimas liemens srityje, ilgis iki kelių) bei minimalistinis (jokios ypatingos apykaklės, modelis tiesus, neakcentuoti pečiai, ilgis gali būti žemiau kelių) siluetai. Toliau reikėtų apsispręsti dėl medžiagos bei pamušalo. Nors ant podiumo netrūko ir odos, žiemai mados kūrėjai vis tik dažniau siūlė kailį. Ne, nereikia galvoti, jog Jums peršami stori bei vaikystę primenantys kailiniai. Dažniausiai šiltas kailis (neretai ir avikailis) slypi palto viduje ir išlenda tik rankovių galuose ar truputį atlenkus apykaklę. Palto išorėje gali būti ir oda, versta oda, paprastas neperpučiamas audinys. Paskutinis etapas – spalva. Šiuo klausimu beveik visi mados namai buvo vieningos nuomonės bei klientams siūlė tamsiai rudus, pilkus, juodus, tamsiai mėlynus atspalvius.

Taigi Jums belieka tik išsirinkti. Įvėpimui siūlau peržvelgti keletos mados namų pristatytus modelius.

Alessandro Dell’Acqua

Šie italų mados namai siūlo tamsias spalvas, jau minėtas madingas kailio detales. Siluetas tiesus, siekia kelius. Paltai atrodo kiek per dideli, juos puikiai pagyvintų nerūpestingai per petį permestas šalikas.

Alexander McQueen

Tikrų Anglijos džentelmenų kolekcija. Milane savo kolekciją pristatęs britų dizaineris nebijojo grįžti į tamsias Londono gatves bei parodyti, ką šaltais vakarais tikrai dėvėtų stilingas dendis. A. McQueenas rinkosi klasikinį lietpalčio siluetą, šviesas smėlines spalvas, subtiliai panaudojo ir rodė kailio intarpus.

Bottega Veneta

Kolekcija praktiškam vyrui. Tiesūs siluetai, šiek tiek kišenių, madingos dvi eilės sagų. Mados namų dizaineris Tomas Maieris savo klientui siūlė tiek kailinius, tiek iš šiltos vilnos pasiūtus paltus.

Burberry Prorsum

Priešingai nei tamsios bei kiek piktokos A. McQueeno angliško stiliaus variacijos, Burberry Prorsum dizainerio Christopherio Bailey kolekcijos modeliai atskleidė romantiškąją Anglijos pusę. Paryškinta ir išdidinta apykaklė, švelniai pabrėžta pečių linija bei liemens sritis atrodė nepriekaištingai.

D&G

Italų mados dueto Domenico Dolce ir Stefano Gabbanos jaunimo linijos kolekcija buvo įkvėpta Napoleono laikų kariško stiliaus. Taigi paltų modeliai buvo klasikinės lietpalčio formos, tačiau vis tiek alsavo subtilia prabanga. Beje, man itin patiko pagilintos iškirptės idėja, nes tai yra puikus būdas gražiam šalikui parodyti.

Dolce & Gabbana

Pagrindinė mados dueto kolekcija buvo kiek labiau orientuota į rimtesnį bei solidesnį vyrą. Vėl buvo pasirinktas lietpalčio siluetas, tačiau jo detalės išgrynintos, forma supaprastinta. Tačiau šie paltai vis tik turi vieną įdomią detalę – skirtingų audinių derinimą.

Gianfranco Ferre

Minimalistišką vyro įvaizdį mėgstantys mados namai nenukrypo nuo savo tradicinio stiliaus bei pristatė puikią modernią kolekciją. Paltų siluetai itin paprasti, spalvos tamsios. Kasdieniška ir paprasta, tačiau labai elegantiška.

Givenchy

Štai ir tie kuklūs bei paprasti minimalistiški modeliai, apie kuriuos jau buvau užsiminusi. Italų dizainerio Riccardo Tisci vadovaujami Paryžiaus mados namai rinkosi itin praktišką variantą: paprastas modelis plius madingos kailio detalės.

Hermes

Štai ir vėl klasikinis lietpalčio tipas. Mados namai siūlo tiek plonesnę vilnos versiją, tiek šiltesnę odinę su šviesiu kailiniu vidumi. Paltai perjuosti diržais, jų ilgis virš kelių. Man itin patiko puikus pirmojo modelio pavyzdys, kaip klasikinį siluetą priderinti prie laisvos kasdienės aprangos.

Jil Sander

Less is more, ar ne? Milano mados namai niekad nenukrypsta nuo tradicinio išgryninto stiliaus, tačiau nebijo žaisti audiniais, formomis bei spalvomis. Šiai žiemai jie pasiūlė labai architektūriškų siluetų paltus, pasiūtus iš vilnonio audinio, kurio atspalviai atrodė it banguojančios linijos per persiliejantys raštai.

Prada

Pabaigai nusprendžiau parodyti bene labiausiai kritikų išliaupsintos kolekcijos paltų pavyzdžius. Visad itin madingą, tačiau funkcionalią aprangą kurianti italė Miuccia Prada šį sezoną pasiūlė bene universaliausią variantą. Madingas lietpalčio modelis, kelius šildantis ilgis, neutrali pilka spalva, dvi eilės sagų. Ko daugiau reikia?

Nuotraukos daylife ir menstyle.it

Bučkis