Mados savaičių gatvės stilius | The 70’s revival

Paryžiaus gatvėse prieš keletą sezonų žingsniavo ištisos minios juodus odinius švarkelius dėvinčių rock chic stiliaus pasekėjų, paskui jos nusikratė kniedžių ir baikerišką įvaizdį iškeitė į patogų tomboy su didokais švarkais ir boyfriend džinsais, praeitą sezoną galėjome žavėtis marinistinių dryželių variacijomis. Žinoma, ši mados savaitė taip pat atsinešė naują gatvės stiliaus tendenciją – aštuntojo dešimtmečio (trumpiau tariant 70’s) atgimimą. Ilgus palaidus modelių plaukus draikė vėjas, po pristatymų likę makiažo likučiai buvo slepiami po plačiabrylėmis skrybėlėmis, didžiuliai jaukios smėlio spalvos apsiaustai ir paltai visiškai paslėpė lieknutes figūras. Pavasaris Paryžiuje dar niekada nebuvo toks jaukus…

Ne paslaptis, jog gatvės stiliaus madą diktuoja glaudžiausiai su industrija susijusios manekenės. Jų dėka išplito „modelio uniforma“ jau keletą metų vadinamas siauručių džinsų ir odinio švarkelio derinys, didžiulės patogios rankinės, tomboy įvaizdis, tad nieko keisto, jog būtent jaunos bei eksperimentuoti nebijančios panelės pradėjo ir aštuntojo dešimtmečio sugrįžimo tendenciją. Odinius Rick Owens švarkelius (jie buvo būtinybė dar nuo rock chic bangos laikų) merginos pakeitė plačiais ir jaukiais apsiaustais bei paltais, siauručius skinny džinsus laisvesnėmis kelnėmis, į gatves sugrąžino dailų dirbtinį kailį, ryškias spalvas ir portfelio tipo rankines. Žinoma, nuo jaunųjų stiliaus ikonų neatsiliko ir kitos madų savaičių viešnios, kurios į pristatymus skubėjo dėvėdamos it iš tėčio spintos ištrauktus švarkus, legendinių studio 54 laikų kelnes, įspūdingus kailinukus ir drąsiai maišydamos modernias detales (platforminiai aukštakulniai) su griežto, kartais net vyriško kirpimo viršutiniais drabužiais. Šiek tiek bohemos, žiupsnelis nostalgiškos romantikos, keli madingi aksesuarai ir štai jau turime naują tendenciją!

Kaip aštuntojo dešimtmečio stilių pritaikyti kasdienėje aprangoje? Nors šiuolaikinis jaunimas iš savo spintų vis dar „neišleidžia“ siaurėjančių džinsų, jau antrą sezoną iš eilės mados sostinių gyventojai ir svečiai renkasi gerokai laisvesnius ir paprastesnius kelnių modelius. Pats geriausias būdas neskausmingai pereiti prie platesnių modelių yra tiesiog laisvesni boyfriend tipo džinsai, kurių galus šį sezoną patartina atlenkti. Antras žingsnis – paltukas/švarkelis. Jį rinktis reikėtų tartum per didelį, ilgesnį, šiek tiek apdribusį ir masyvų. Tikrai nesuklysite pasirinkusios tiek griežtą per didelį švarką, tiek šiltus ir jaukius dirbtinio audinio kailinukus, geriausia – smėlio ar slyvos spalvos. Tokį derinį puikiai užbaigtų mėgstami aukštakulniai, didelė retro stiliaus rankinė (gali priminti portfelį) ir elegantiška skrybėlė, perjuosta kaspinu. Nebijokite eksperimentuoti – juk pavasaris pagaliau atėjo ir į Lietuvą!

Nuotraukos style, sartorialist, garance dore, TFS, tommy ton, stockholm streetstyle

Bučkis