Rudens/žiemos 2010 aksesuarai | Tendencijos

Nors oficialūs mados namų sezono pristatymo katalogai pasirodo tik kolekcijoms pradėjus puošti salonų vitrinas, visad su nekantrumu laukiu vienos iš Vogue ir style.com redaktorių Candy Pratts Price išrinkto neoficialaus geriausių sezono aksesuarų sąrašo. Tiesa, šis iš daugiau nei 400 skirtingų batelių, rankinių ir papuošalų modelių sudarytas kiekvienos mados aukos svajonių sąrašas kiekvieną sezoną verčia ne tik aikčioti iš susižavėjimo, bet ir stebėtis keistokomis dizainerių idėjomis, nematytomis formomis, ieškoti bendrų tendencijų ir įkvėpimo savajam garderobui. Keletą dienų atidžiai panagrinėjusi visą išsamųjį fall/winter accessories report skyrelį, keletą svarbiausių vyraujančių tendencijų išrinkau ir aš.

KAILIS

Neabejotinai viena ryškiausių ir prieštaringiausių sezono tendencijų įsitvitino ne tik įspūdingų kailinių suknelių ar švarkų siluetuose, bet ir aksesuarų madoje. Švelniu triušio kailiuku puoštos rankinės ir basutės, ilgo plauko juodais kailiais dekoruotos rankinės ir ilgaauliai, šiukštoku dirbtiniu kailiu tarsi apkaišyti žieminiai plataus aulo batai. Kailio spalva dažniausiai paliekama natūrali ar tik švelniai paryškinama (nebeliko praeito sezono tendencijos kailį dažyti kuo ryškesniais atspalviais), jo naudojamos tik dekoratyvinės juostelės, kurių dizaineriai nevengė tarsi susukti, supinti, suveržti sagtelėmis.

DIENINĖ RANKINĖ

Dar viena naujiena – delninukes ir įdomių formų retro rankines galutinai išstūmusi klasikinė dieninė rankinė, ateinantį sezoną praktiškumu ir dailiomis formomis džiuginsianti ne vieną mados gerbėją. Patogias ir pačiomis įvairiausiomis sagtimis (nuo elementariausio užtrauktuko iki pasukimo bambuko lazdele ar vadinamojo piniginės užsegimo) puoštas rankines ateinantį sezoną rinksimės neutralių pilkų, tamsiai raudonų-plytinių spalvų, jos bus dekoruotos keletu dirželių, turės vidutinio ilgio rankeną, įdomios faktūros arba visiškai lygią kietą odą.

ILGAAULIAI

Kita maloni ir praktiška tendencija – ilgaauliai rudeniniai/žieminiai batai. Nors ant podiumų matėme daugybę šaltajam sezonui netinkamų basučių ir lengvų medžiaginių batelių, kai kurie galanterijos gaminiais garsėjantys mados namai nepamiršo patogumą vertinančių klienčių ir pristatė bent keletą klasikinių jojiko stiliaus ilgaaulių modelių. Į jaunesnes mados gerbėjas orientuoti mados namai (Alexander Wang, Burberry Prorsum) ilgaaulius pristatė su aukšta pakulne, keliais įdomiais padailinimais (suraišiojimai, prakirpta noselė, sagtelės aulo viršuje).

AUKŠTAKULNIAI

Moteriškumo bei elegancijos gerbėjos gali atsipūsti – nuo podiumų niekur nedingo ir aukštakulnės rudeninių batelių versijos. Kuo jos traukia dėmesį šį sezoną? Visų pirma stebina įdomios kulno formos. Pakulnė tai storėjanti (Alexander Wang, Celine), tai smaili it adata (Phillip Lim, Burberry Prorsum). Nebijota eksperimentuoti ir su auliuku, kuris tai truputį giliau prakirptas, tai sujuostas odiniais dirželiais, tai puoštas iš vidinės bato dalies pasirodančiu avikailiu.

RANKINĖ PER PETĮ

Šis tas lengvos modernios klasikos mėgėjoms, kurios nėra linkusios nešiotis didelių kasdienių rankinių ir mieliau renkasi elegantiškas stačiakampio formos rankines per petį. Tokios rankinės šį sezoną turi reguliuojamo ilgio rankeną, labai aiškią keturkampio formą, voko tipo užsegimą, yra siuvamos iš kietos neutralių spalvų (dažniausiai smėlinės arba pilkos) odos, puikiai tinkančios prie metalinių rankenos elementų.

FORMŲ VARIACIJOS

Įdomi pasirodė ir vadinamoji ofiso avalynė – klasikinių pumps batelių interpretacijos dar niekad nebuvo nukeliavusios taip toli. Dizaineriai drąsiai žaidė su plastiška kulno forma, batelius pavertė tarsi trapiu keramikiniu lipdiniu. Tiesa, pasitaikė ir tokių mados kūrėjų, kurie vietoje trapumo pasirinko priešingą kryptį – batelius pavertė masyviais, vizualiai labai sunkiais kūriniais.

BE KOMENTARŲ

Jei visos aukščiau išvardintos aksesuarų tendencijos yra puikiai pritaikomos kasdienai bei pamalonina kiekvieno mados gerbėjo akį, tai ši itin keista tendencija greičiau šokiruos bei privers stebėtis dizainerių išmone. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, šį sezoną bene daugiausiai matėme ne elegantiškų ir dailių klasikinių batelių, bet… tiesiog, bent jau mano subjektyvia nuomone, negražių batelių su neproporcingomis platformomis, masyviais kulnais, netinkamomis medžiagomis ir paprasčiausiai kvailos formos pakulnėmis. Ar dar reikia ką pridurti?

Nuotraukos Tommy Ton ir style.com

Bučkis