Ką dėvi stilistai? | Kate Lanphear

Iš pirmo žvilgsnio neišsiskirianti iš minios, tačiau su niekuo nesumaišoma. Smulki ir kukli, bet viena iš svarbiausių mados savaičių renginių viešnių. Maloniai besišypsanti kiekvienam gerbėjui ir turbūt sulaukianti daugiausiai fotografų dėmesio. Šią JAV mados ir stiliaus leidinio ELLE stilistę (oficialiai jos pareigos įvardinamos style director) išvysite turbūt kiekviename žymesniame gatvės stiliaus ir mados fotografijos tinklaraštyje, kur tiek mados tinklaraštininkai, tiek žurnalistai šviesiaplaukę drąsiai tituluoja elegantiškiausia ir įdomiausia šių dienų rock chic karaliene, prie plėšytų balintų džinsų ir kniedėmis nusagstytų apyrankių dėvinčią Yves Saint Laurent švarkelius ir avinčią naujausius Louboutin batelius. Ryškiausia mados industrijos platinine blondine vadinama stilistė Kate Lanphear abejingų tikrai nepalieka.

Net neabejoju, jog smulkutę šviesiaplaukę Kate jau tikrai būsite matę. Madų savaičių metu ją pamatysite kiekvieno svarbesnio pristatymo pirmose eilėse, stilingiausiuose vakarėliuose Milane ir Niujorke, gatve tarsi ant podiumo žengiančią ir be žado aplinkinius paliekančią Paryžiuje. Nors daugelis šios talentingos stilistės darbovietės net nežino (o sužinoję stebisi ir klausia, kaip tokia grunge ir rock chic stilių savo vizitine kortele laikanti moteris dirba būtent Elle), fotografai jai einant pro šalį vis tiek skanduoja jos vardą ir ragina atsisukti bei nors kelias sekundes papozuoti. Įspūdingą Kate stilių ne kartą įvertino įvairių šalių Vogue žurnalistai, ką jau bekalbėti apie virtualią erdvę.

Kate Lanphear, gimusi konservatyvių airių katalikų šeimoje, kurioje abu tėvai dirbo teisėjais, o sesuo tapo advokate, savo asmenine stiliaus ikona įvardija krikštamotę Esther, kurią iki šiol prisimena kaip tobulai derinusią dailias rankines, nepriekaištingai nupoliruotus batelius ir dėvėjusią klasikinius sijonų kostiumėlius. Tačiau visada savitą stilių ir požiūrį į aprangą propagavusi Kate dar mokyklos laikais kambario sienas nukabinėdavo Axl Rose plakatais, susižavėjo glam rock era, jos androginiškumu, blizgesiu, gausiais metaliniais aksesuarais.

Tačiau viskas pasikeitė, kai išsilavinimą įgijusi mergina nusprendė pradėti karjerą mados industrijoje. Gavusi asistentės darbą mados leidinyje, Kate juto išorinį spaudimą tapti ir atrodyti kaip tikra stereotipinė mados pasaulio dalyvė. Taigi ne už ilgo roko eksperimentai turėjo baigtis ir, kad pavyktų sėkmingai kopti vos beprasidedančios karjeros laiptais, būsimoji stilistė nusprendė pasiduoti ir pradėjo kopijuoti tradicinę bendradarbių „uniformą“ – mažas juodas sukneles, klasikinius aukštakulnius. Tiesa, po kurio laiko vintage drabužių parduotuvėje atsitiktinai radusi pačius paprasčiausius siaurus balintus džinsus („Atrodė, kad juos gaubia tarsi kokia aureolė„), Kate nusprendė atsisakyti nepatogių ir jai nepriimtinų pernelyg moteriškų apdarų bei į susitikimą su vyriausiąja Elle redaktore nuėjo dėvėdama naujausią savo radinį. „Aš nesu tipinė mados redaktorė. Taip, dirbu sunkiai ir šią sritį išmanau, tačiau turėtumėte žinoti, kad visad būsiu ta mergina, kuri dėvės balintus džinsus“,- redaktorei interviu metu pareiškė Kate. Istorijos pabaiga aiški – viena geriausių savo kartos stilisčių buvo priimta į tarptautinio leidinio šeimą.

Taigi juokaudama galiu teigti, jog už vieną įdomiausių šių dienų industrijos asmenybių ir unikalaus stiliaus savininkių turime dėkoti būtent nutrintiems balintiems džinsams iš vintage drabužių parduotuvės. Įdomu, kad panašaus tipo kelnes stilistė dėvi iki šiol. Tiesa, kiekvieną kartą vis kitaip: tai atraitoja galus ir leidžia pasigrožėti įspūdingais Balenciaga sandalais (jai ypač patiko vasaros 2008 kolekcijos avalynė, tad kad sugebėtų įsigyti visus įmanomus mėgstamiausios poros spalvinius variantus, vieną mėnesį Kate net nesumokėjo nuomos), tai leidžia laisvai kristi ir priminti madingą boyfriend siluetą, tai negailestingai suplėšo ir derina prie kniedėmis dekoruotų Christian Louboutin raudonpadžių. Žinoma, kiekvieną derinį nepriekaištingai užbaigia klasikinis švarkelis (dažniausiai Yves Saint Laurent), marškinėliai, gausybė metalinių aksesuarų, nedidukė rankinė (absoliuti šio sezono favoritė – Emilio Pucci).

Dar viena ryški Kate stiliaus ypatybė – dažnai giriama ir gausiai kopijuojama jos platininių plaukų šukuosena. Vieniems trumpi ir ant veido užkritę stilistės plaukai primena atlikėją Robyn, kiti ją net juokais palygina su Paryžiaus sensacija Charles Guislain. Vienas iš paskutinių garsiosios šukuosenos pokyčių – nuskusta viena galvos pusė, o kita, žinoma, palikta tradiciškai ilgesnė ir sruogomis užkritusi ant kaktos.

Savotiška laisvės, rock’n’roll ir jaunatviškos energijos atmosfera žavi ne tik asmeninis stilistės stilius, bet ir jos kurtos fotosesijos Elle USA leidiniui. Daug džinso, odos, nutrynimų, balinimų, kutų detalių, švelnus vintage dvelksmas ir viena kita užuomina į glam rock erą – tipiški Kate Lanphear kurto stiliaus elementai. Tačiau mane sudomino tai, jog stilistė geba kartais peržengti savo asmeninio skonio ribas ir bando žaisti su madingiausias bei, manau, netgi drąsiausiais sezono drabužiais. Kate drąsiai imasi derinti tiek blizgias plačias Balmain kelnes, tiek Alexanderio Wango batelius, švarkelius, liemenes. Teko matyti keletą Elle nuotraukų, kuriose stilistės aprengta manekenė savotišką grunge nuotaiką spinduliavo net mūvėdama… LV raštu margintas Louis Vuitton pėdkelnes. Originalu ir visada įdomu.

Nuotraukos JAK&JIL, Garance Dore, TFS, citizencouture

Bučkis