Ruduo/žiema 2010 | Vyrų mados tendencijos

Lietuvių vyrų išmintis byloja, kad rudeniui ir žiemai užtenka storo megztinio, šiltos striukės ir batų, kurių padas neleistų slidinėti ant ledu padengto šaligatvio. Atrodo, jog mados pasaulis tokiam mąstymui turėtų prieštarauti – juk kiekvienas dizaineris siūlo skirtingas idėjas, naujos kolekcijos vis masina išbandyti nematytus siluetus. Galų gale pati mada niekada nestovi vietoje, tad atėjus naujam sezonui reikėtų iš pagrindų pakeisti visą garderobą. Tačiau šį rudens/žiemos 2010 sezoną, daugelio jau pramintą „the right time to dress down„, ne klientas taikosi prie mados kaprizų, bet pati mada padeda mada besidominčiam vyrui išsirinkti tai, kad būtų ne tik madinga, bet ir tikrai praktiška: patogius ir nuo žvarbių žiemos vėjų patikimai saugančius paltus, odinius švarkus, kasdieniškesnį kelnių modelį (taip, keletą metų Jus kankinęs ir antra oda tapęs skinny jau tikrai traukiasi iš mados arenos), minusinės temperatūros paženklintomis dienomis nepamainomų odinių ilgaaulių bei naujosios klasikos – avikailio.

Susidarė įspūdis, kad ryškusis mados pasaulis neteko savo spalvų ir tapo nuobodžiu tarsi pilkos megztinių lentynos prekybos centruose? Neapsigaukite – tikrai ne. Tiesiog ryškią ir rytietiškais atspalviais viliojusią vasaros spalvų paletę pakeitė gerokai prabangesni sodrūs bordo, smaragdo žalumo, karališkojo mėlynumo atspalviai, o plevenantį marškinių šilką – sunkus velvetas, švelnus aksomas, oda. Taigi mada niekur nedingo – šį rudenį ji, į pagalbą pasitelkusi klasiką, tiesiog taikosi prie Jūsų poreikių.

Jei sugalvotume palyginti kolekcijas, kurtas prieš keletą metų ir šį sezoną, net neabejoju, jog kontrastai šokiruotų ne vieną mados gerbėją – per labai trumpą laiko tarpą pasikeitė ne tik ilgametes tradicijas puoselėjusių mados namų koncepcija, bet ir pačios mados kaip socialinio reiškinio svarba, konkretaus drabužio vaidmuo vyro garderobe. Pažvelkime į 2006-2008 metus: sunku patikėti, kad kadaise blizgiu stiklo podiumu žengęs Dolce & Gabbana vyras, įkūnijęs nuo prabangos priklausomą šiuolaikinį auksinio jaunimo atstovą, po kelių sezonų brokato švarką iškeis į kuklų Sicilijos valstiečio apdarą. Tą patį galima pasakyti ir apie Gucci rokerį, siaurutėmis blizgiomis kelnėmis, sutaršytais plaukais bei įspūdingais tamsiais akiniais iš proto variusį ne tik merginas, bet ir stilinguosius hipsterius. Dabar jie dėvi kuklius smėlio spalvos paltus ir blizgių aptemptų džinsų baidosi iš tolo…

Kadaise rašiau apie new rocker tendenciją, kurios pasekėjai senus nudrengtus marškinėlius drąsiai keisdavo į prabangų (tačiau ne mažiau viliojantį) kostiumą įliemenuotu švarku, siauromis kelnėmis ir lakiniais batais. Apie ką tektų rašyti dabar? The new everyday guy? Nors daugelis dėl tokių staigių pokyčių iškart pultų kaltinti recesiją, aš manau, kad ji tėra tik patogus argumentas, paslepiantis tikrąją priežastį – nuovargį. Taip, patį paprasčiausią nuovargį kiekviena savo aprangos detale kasdien rodyti statusą visuomenėje, puikuotis prabanga. Galų gale vyrams pabodo tai, kad žiemos metu vietoje patogaus ir šilto palto mados kūrėjai siūlydavo kuklaus ilgio plonos pitono odos švarkelius (tiesa, už labai nekuklią kainą), vietoje praktiškos avalynės su pašiltinimu – lengvučius spalvotai dažytus egzotiškų odų loafers batelius. Natūralu, kad madai vergavę vyrai pavargo paklūsti prabangos taisyklėms ir pradėjo kurti savąją prabangą. Prabangą, kurią geriausiai atspindi vienintelis žodis – funkcionalumas.

Taigi naujasis rudens/žiemos 2010 sezonas Jums tikrai nesiūlys išsišokėliškų siluetų, labiau už Kalėdų eglutę blizgančių audinių bei akį rėžiančių spalvų. Prabangos viršūne šį sezoną tapo ne ilgo plauko rokeriškas kailinis paltas, bet patogus ir lakūnų stilių primenantis odinis švarkelis su avikailio pamušalu, įmantrius raštus pakeitė paprasčiausi dryželiai, siaurutes kelnes – tiesaus kirpimo modelis. Jums, mieli vyrai, belieka tik džiaugtis, nes ilgai skundęsi, jog mada – nepasiekiami toliai, o madingi drabužiai tiesiog negali būti pritaikomi praktiškai, pagaliau galite įsigyti tik vieną paltą, vieną porą kelnių bei porą šiltų ilgaaulių. Juk šio sezono kodinis žodis – praktiškumas.

AVIKAILIS

Nors kailis šį sezoną dizainerių kolekcijose tapo viena pagrindinių medžiagų, iš gausybės skirtingų rūšių neabejotinai išsiskyrė bei įdomiausia naujiena tapo būtent avikailis, o jei tiksliau – odiniai švarkai, kurių pamušalu ši medžiaga tapo. Nors avikailį dažniausiai suprantame kaip baltą lakūnų švarkų pamušalą ar vaikystėje dėvėtus jaukius kailinukus, šį rudenį masyvūs ir įspūdinga apykakle puošti sendintos odos švarkai su matomu avikailiu neabejotinai taps must-have pirkiniu.

DRYŽIAI

Pamirškite sudėtingus ornamentus, kuriuos taip sunku derinti bei kurie taip greitai išeina iš mados. Ši sezoną ant podiumų karaliauja dryžiai (su retomis spalvingo kamufliažo išimtimis, kurias pristatė Prada bei Alexander McQueen mados namai). Turbūt ne vienas iš Jūsų spintoje jau turi paprastą dryžuotą palaidinę, megztuką ar marškinius – drąsiai juos galite dėvėti ir toliau, tačiau jei siekiate maksimalaus efekto, nepamainomu pirkiniu galėtų būti dryžuotas švarkas. Tiesa, dar viena išimtis – jei nusprendėte, kad dryžuotas megztinis – kiek nuobodokas pasirinkimas, šį sezoną drąsiai rinkitės įvairius klasikinius šiaurietiškus ornamentus.

KELNĖS

Sudie nepatogiosioms skinny! Į mados olimpą pagaliau grįžo tai, kas ir patogu, ir išvaizdu – tiesaus kirpimo klasikinio modelio kelnės, šį sezoną derinamos tiek klasikiniuose komplektuose, tiek su laisvalaikio apranga. Kuo šios kelnės ypatingos? Jų kiek aukštesnis liemuo, jos ganėtinai laisvos, ryškiai matomas kantas. Jei norite kažko įdomesnio, siūlyčiau įsigyti kiek trumpesnes kelnes (vadinamasis ilgis „iki kauliuko“), kurios gale kiek susiaurėtų.

SPALVA

Akį rėžiantį vasarišką ryškumą pakeitė rudeniška prabanga. Brangakmenių atspalviais neretai vadinamos tamsaus smaragdo, safyro ir rubino spalvos šį sezoną papuošė ne tik pavienius drabužius, bet ištisus derinius. Štai šiek tiek atsikartoja ir moteriška rudens tendencija, visą drabužių derinį išlaikyti „vienoje paletėje“ – jei jau pasirinksite karališką tamsią mėlyną ar raudonojo vyno spalvą, patartina, kad įvairaus intensyvumo tonai atsikartotų visoje aprangoje.

ILGAAULIAI

Patogu, praktiška ir neabejotinai stilinga. Nors lietuvaičiai dar prisibijo batų ilgesniu aulu (ir dar labiau nenori sukišti kelnių į tą aulą), užsienyje jau seniai žinoma, kad stilingas vyras sugebės tokią avalynę avėti elegantiškai ir neatrodyti it iš žirgyno ką tik grįžęs jojikas. Tiesa, viską dar kiek supaprastino patys dizaineriai, rudeniui bei žiemai pasiūlę ne jojiko stiliaus, bet kariškus batus labiau primenančią avalynę storesniu padu bei grubesne oda.

PALTAS

Iš tiesų net neabejoju, jog daugeliui ši tendencija pirmą kartą paliks ganėtinai neigiamą įspūdį bei sulauks komentarų/palyginimų su „Matricos“ herojumi Neo ar Betmeno apsiaustu. Tačiau tikrai neverta skubėti teisti ilgų paltų, tapusių tikra sezono sensacija – mados kūrėjai darė viską, kad toks apdaras kuo lengviau įsilietų į klasikinį garderobą, atrodytų stilingai bei nekeltų asociacijų su jau minėtais personažais. Šį rudenį rekomenduojama įsigyti ilgą (kiek žemiau kelių) tiesaus silueto šiltos storos vilnos paltą (užsegimas gali būti ir dvieilis, o apykaklė priminti klasikinį lietpaltį), kurį būtų patogu dėvėti kasdien bei derinti įvairius aksesuarus. Pats geriausias ir kasdienai tinkamiausias pavyzdys – Gucci mados namų modelis, parodantis, kad toks apdaras puikiai įsilieja ir į modernaus šiuolaikinio vyro stilių.

LIEMUO

Dar vienas klasikinis akcentas, susijęs su svarbiausiu sezono drabužiu – paltu. Jei Jūsų nežavi mintis apie tiesų paprastą siluetą, mados kūrėjai siūlo patogią alternatyvą – diržu pabrėžtą liemenį. Nuostabu, kaip plačiai šią idėją galite panaudoti: sujuosite ne tik lietpaltį, bet ir senesnį klasikinį paltą, didoką švarką ar net ilgą jaukų megztinį. Diržą pravartu išsirinkti derantį su drabužiu, tačiau tikrai nesuklysite pasirinkę ir vidutinio pločio rudų atspalvių odinį dirželį su maža sagtele.

ODA

Dirbtinė ar tikra, oda vėl tapo viena iš svarbiausių rudens bei žiemos sezono būtinybių. Prieš metus iš jos buvo siuvami įvairaus ilgio bei spalvų paltai, tačiau šiemet patariama ilgą apdarą iškeisti į trumpesnį – paprastą aiškaus silueto odinį švarkelį. Madingiausia spalva – ruda, galinti pereiti ir į šiek tiek rausvą, madingiausias apdirbimo būdas – paprasta lygi oda be jokių iškilimų, tačiau ant podiumų pasirodė ir keletas egzotiškesnių modelių (aligatoriaus, stručio odos).

NEIŠBAIGTUMAS

Na, apibūdinti ir atrasti šią tendenciją man buvo ganėtinai sudėtinga. Peržiūrinėjant bei nagrinėjant šimtus kolekcijų nuotraukų vis neapleisdavo mintis, jog kai kurie drabužiai atrodo tarsi nebaigti, lyg jiems kažko trūktų ar ant podiumo būtų demonstruojami iš siuvėjų rankų tiesiog išplėšti kūriniai. Štai nebaigta siūlė, tarsi plyštanti rankovė, per trumpas megztukas, švarkas, kuriam taip ir nespėta prisiūti rankovių… Gal Jūsų močiutė ar mama taip ir nepataisė truputį sugadinto megztinio, o švarko siūlės išbluko? Na, pagal mados kūrėjus, tai šį sezoną yra madinga…

Nuotraukos style, vogue.co.uk, fashionisto

Bučkis