Ruduo/Žiema 2010 | Must-Have sąrašas

Vos tik pasibaigus mados savaitėms bei pradedant ryškėti pirmosioms tendencijoms, didžioji dalis mados gerbėjų pradeda galvoti apie tas pagrindines key-pieces, kurios sudarys ateinančio sezono drabužinės pagrindą. Spalvos, siluetai, audiniai, aksesuarai – smulkių detalių visuma, nulemianti svarbiausius pusmečio pasirinkimus, neretai sukelia daugybę klausimų. Šiais laikais, kai mada yra itin liberali ir gali įsiteikti kiekvieno skoniui, tampa aktualu susidėlioti savotiškus reitingus: kuris siluetas vis tik yra pats svarbiausias, kuris audinys – pats populiariausias. Nemažai lemia ir paties mados mylėtojo norai bei asmeninis skonis – gal iš 3 ar 4 šį sezoną siūlomų idėjų jo požiūrį į kasdienę aprangą atitiks tik viena, o kitos pasirodys atstumiančios ir tiesiog netiks prie gyvenimo būdo, socialinio statuso, amžiaus. Kai mintyse pagaliau susidėlioja aiški vizija bei suskirstomi prioritetai, pagaliau galima formuoti ir konkrečiam individui bei jo padėčiai tinkamą garderobą, aptarti svarbiausias detales.

Visą šį sudėtingą darbą kas pusmetį tenka atlikti ir man. Tiesa, sakyčiau, gerokai malonesnį – sudaryti Spintos Guru siūlomų sezono must-have pirkinių sąrašą. Dar kartą peržiūrėjusi svarbiausių mados namų kolekcijas, įvertinusi įtakingiausių mados leidinių turinį bei peržvelgusi populiariausių fast-fashion parduotuvių asortimentą (juk jos – paprasčiausias būdas įsigyti madingą daiktą už prieinamą kainą), savo pasiūlymus rudens/žiemos 2010 sezonui pateikiu ir aš.

Atsigręžti į tai, kas svarbiausia. Tokį tikslą sau šį sezoną išsikėlė didžioji dalis mados pasaulio kūrėjų. Užteks ant šaltojo sezono podiumų demonstruoti blizgias kokteilio sukneles, prie prabangių kailio apdarų derinti blizgiais kristalais dekoruotas basutes. Mada pagaliau nusigręžė nuo tik saujelei prieinamos prabangos leisti sau visus metus puikuotis kokteilio suknelėmis bei prisiminė, kad moteris, dėl kurios šis reiškinys ir egzistuoja, vis tik turi slėptis nuo rudens vėjų, žiemą skubėti slidžiais šaligatviais bei į rankinę (ne mažą blizgią delninukę!) sutalpinti viską, kas reikalinga dienai darbe. Nurimus triukšmingai bei prieš metus stileivų garbintai devintojo dešimtmečio bangai, į madą sugrįžo nuosaikieji šeštasis bei septintasis dešimtmečiai, netikėtai atgimę klasikinių kostiumėlių siluetai, elegantiškos Christiano Dioro new look interpretacijos, paskelbusios naują moteriškumo erą.

Taigi jei jau vėl leidžiama dėvėti tai, kas patogu ir praktiška, kur slepiasi pati mada, jos spalvos bei netikėtumai? Neabejodama galiu atsakyti, jog sugebėjime suteikti antrąjį kvėpavimą seniai pamirštai klasikai, jos perkūrime, originaliame pritaikyme modernios moters garderobe. Taip didelis ir šiltas klasikinis smėlinis paltas vėl papuošė liaunos Chloe paryžietės pečius, tiesaus kirpimo kelnės, primenančios aštuntojo dešimtmečio Čarlio Angelus, atrado savo vietą provokatorės Gucci moters spintoje, o romantiškų pokario moterų norą išryškinti savo moteriškumą atspindintys platėjantys midi ilgio sijonai atgimė Louis Vuitton kolekcijoje, pristatytoje istoriniame Luvro kiemelyje. Net jaunasis Niujorko maištininkas Alexanderis Wangas sugebėjo prisijaukinti klasikinį kostiumą, prabangųjį ir kaprizingąjį aksomą.

Turbūt jau supratote, kad šio sezono kodas – klasika/retro. Belieka tik išsirinkti širdžiai artimiausias tendencijas, nuspręsti, kas geriausiai tiks prie jau turimų bei rudens nekantriai laukiančių mėgstamų drabužių. Mano sudarytas bei rudeniui/žiemai pritaikytas must-have pirkinių sąrašas iš dešimties „kertinių sezono akmenų“ šįkart pateikia elementarius pasiūlymus, kurie atspindi tiek ryškiausias ateinančio pusmečio tendencijas, tiek daugelio mados gerbėjų norą išlaikyti paprastą kasdienišką stilių, bet „pagardinti“ jį keletu madingų akcentų. Nesvarbu, kas šį sezoną patrauks Jūsų žvilgsnį – romantiškas sijonas ar aviatoriaus stiliaus avikailio švarkelis – net viena vienintelė madinga detalė gali tapti pagrindiniu aprangos akcentu bei padėti formuoti likusį sezono garderobą. Sėkmės pasitinkant rudenį!

|SĄRAŠAS|

PALTAS

Sąrašą nusprendžiau pradėti drabužiu, be kurio būtų sunku įsivaizduoti tiek lietingą lietuvišką rudenį, tiek žvarbią lietuvišką žiemą. Paltas, šį sezoną neabejotinai tapęs svarbiausiu dizainerių kolekcijų elementu, pakluso klasikos tendencijai bei į mados mylėtojų spintas grįžta kiek didokas, trapecijos formos, su įspūdinga apykakle (dažniausiai tai – dideli atlapai) ir, svarbiausia, camel (tamsus smėlinis atspalvis) spalvos. Bene puikiausi šio sezono paltai pasirodė ant britės Hannah McGibbon vadovaujamų Chloe mados namų podiumo, kur tarsi iš tėčio spintos ištrauktas per didelis storos vilnos drabužis buvo derinamas tiek prie patogių džinsų, tiek elegantiškai suveržiamas per liemenį plonyčiu derančios spalvos dirželiu.

DIDELIS MEGZTINIS

Antras itin aktualus garderobo elementas – didelis ir jaukus megztinis, kolekcijose drąsiai sluoksniuotas bei margintas šiaurietiškais ornamentais. Šį sezoną megztų drabužių kultą ant podiumų net būtų galima prilyginti pernai metų kailio pertekliui – storų siūlų ir stambių pynių apdarai akį džiugino daugelyje populiariausių mados namų kolekcijų. Norėčiau pabrėžti, kad patys madingiausi sezono megztiniai išsiskiria savo dydžiu (nuotraukoje pavaizduotas D&G modelis per liemenį net suveržtas odiniu diržu), tad neverta baimintis, jei drabužis nutįsta iki kelių ar jo rankovės net dengia pirštus – derinkite tokį drabužį prie storų juodų pėdkelnių ar siaurų kelnių ir džiaukitės jaukia šiluma.

50’s STILIAUS SIJONAS

Štai ir atiduodame duoklę plačiai aptartai bei ne vieną aršią diskusiją sukėlusiai „sezono-naujojo moteriškumo“ tendencijai, atgimusiai Prada, Louis Vuitton (nuotraukoje), Marc Jacobs, Fendi (sąrašą būtų galima tęsti) kolekcijose. Nusprendę atsisakyti populiariojo ir tik paauglėms tinkamo itin siauro silueto, grupelė dizainerių prisiminė šeštojo dešimtmečio įvaizdį, kai moterys dėvėjo Ch.Dioro new-look silueto įkvėptus platėjančius vidutinio ilgio sijonus, liemenį pabrėžiančius švarkelius, tikusius visoms mados mylėtojoms. Tačiau šį sezoną pagrindiniu „naujojo moteriškumo“ judėjimo simboliu tapo būtent aprašytasis sijonas, kurį mados kūrėjai sugebėjo pritaikyti ir šiuolaikinės moters garderobui. Pabandyti verta.

AVIKAILIO DETALĖS

Nors kailį drąsiai galime vadinti savotiška amžinąja šaltojo sezono tendencija, šį sezoną jis ant podiumų grįžo pasikeitęs. Mados kūrėjai, tarsi pavargę nuo sunkiai prižiūrimo ir nepraktiško ilgaplaukio kailio, šįkart pasirinko gerokai praktiškesnę jo atmainą – avikailį. Tikru įkvėpimu mados mylėtojoms tapo Burberry Prorsum (nuotraukoje) pristatyti aviatorių stiliaus odiniai švarkeliai su avikailio pamušalu, kurį galima pamatyti atitraukus įspūdingo dydžio apykaklę. Neabejotinu sezono hitu tapę drabužiai, išankstiniais užsakymais išpirkti dar tą patį vakarą, kai pasirodė pati kolekcija, puikiai tiks šaltai lietuviškai žiemai bei įdomiai atrodys sluoksniuojami su dideliais megztiniais.

TIESAUS SILUETO KELNĖS

Neslėpsiu, buvo sunku nuspręsti, kurį siluetą – tiesaus kirpimo ar galife – vis tik įtraukti į must-have sąrašą, tačiau perskaičiusi keleto įtakingų mados leidinių straipsnius apie naująjį straight-cut (tiesaus kirpimo) modelį visas abejones išsklaidžiau bei pasirinkau skambiai leggy vadinamas kelnes. Manau, jog šio modelio pranašumą puikiai atspindi duotoji pravardė – vidutinio aukščio liemens nuo klubų truputį platėjančios ir tiesų siluetą per visą kojos ilgį suformuojančios kelnės iš tiesų tinka visiems figūros tipams bei sukuria puikią itin ilgų kojų iliuziją (ypač puikiai veikia, jei avimi ir aukštakulniai bateliai). Tokias kelnes siūloma rinktis klasikinių neutralių spalvų (populiariausia vis tik pilka, kaip nuotraukoje parodyto Gucci modelio), derinti su klasikiniais marškiniais, liemenį pabrėžiančiais švarkeliais. Manote, kad toks modelis tinka tik suaugusioms moterims, dėvinčioms kostiumėlius? Galima drąsiai teigti, kad ne, nes tiesaus kirpimo kelnės ne ką prasčiau atrodo ir su suvarstomais lygiapadžiais, dailiais megztukais, pačiomis įvairiosiomis palaidinėmis, net jaunimo pamėgta paryškinta pečių linija.

PELERINA

Galbūt pamanysite, jog šis drabužis atrodo nematytas ir šį sezoną nebuvo pernelyg populiarus, tad leiskite iškart Jus pataisyti – pelerinos, kolekcijose tarsi „ištirpusios“ tarp gausybės paltų, pasirodė beveik ant kiekvieno madingiausio podiumo, pradedant Yves Saint Laurent (nuotraukoje) ar Alexander Wang bei baigiant Celine. Susegamos ties kaklu bei dažniausiai besibaigiančios ties liemens linija, pelerinos šį sezoną bus derinamos prie visko: suknelių, romantiškai besiplaikstančių sijonų, kelnių. Kaip išsirinkti tinkamiausią peleriną? Siūlau kiek ilgesnį, šiltos vilnos (nors galite išbandyti ir kailio, ypač avikailio) variantą, kuriame būtų palikti iškirpimai rankoms, o apykaklė būtų kiek paaukštinta.

RYŠKŪS RAUDONI ATSPALVIAI

Vis dar kalbama apie metališkus aukso ar sidabro atspalvius, bet dienai siūlyčiau ne ką mažesnio dėmesio sulaukusius ir praktiškesnius ugninius raudonus bei oranžinius tonus. Kodėl būtent jie? Kadangi šį sezoną garsiausiai kalbama apie minimalizmą ir klasikinius siluetus, kartais akys išties pavargs nuo jūros pilkų, juodų bei smėlinių drabužių, tad kodėl neįliejus šiek tiek ryškumo bei energijos? Tam geriausiai ir tinka ugninės spalvos, puikiai tiksiančios ir prie madingųjų camel spalvos apdarų.

AKSOMO AUDINYS

Neabejotinas sezono siurprizas, netikėtai užvaldęs ne vienus iki tol sunkesnių audinių vengusius mados namus. Pradėjęs savo pergalingą žygį Niujorke (Alexander Wang, Ralph Lauren, Joseph Altuzarra, Zac Posen) ir pratęsęs jį Europoje (Burberry Prorsum (nuotraukoje), Roberto Cavalli, Christian Dior), aksominis audinys per keletą savaičių iš nuobodaus ir pernelyg prabangaus audinio tapo populiaria ir kasdienai pritaikyta naujove. Kaip tokį rizikingą audinį pritaikyti savo garderobui? Vienas „saugiausių“ pasirinkimų – kiek paraukta vyno raudonumo aksominė suknelė ar tamsiai mėlynas/žalias švarkelis, visai aprangai suteiksiantis aristokratiškos prabangos.

KITTEN-HEEL BATELIAI

Metas pereiti prie avalynės. Nors būtų galima pristatyti daug naujų modelių (trumpesnis kelių nesiekiantis aulas, gausybė sagtelių, kiek pastambėjęs kulnas), šįkart nusprendžiau pristatyti dar prieš kelis metus itin nemadingu vadintą ir su trenksmu grįžusį nediduką ir kitten heel vadinamą kulniuką, neviršijantį 4-5 centimetrų. Tai itin aktualu moterims, kurios yra linkusios aukštakulnę avalynę avėti beveik kasdien, tad stipriai pažemėjusi pakulnė (praeitą žiemą ji siekė net 15 centimetrų) reiškia ne tik didesnį komfortą, bet ir stabilumą. Tokios žemos pakulnės batelius rekomenduojama rinktis kiek smailėjančia nosele, kaip nuotraukoje pavaizduoto Stella McCartney modelio smėlinės-pilkšvos spalvos. Kaip matote, tokius batelius tinka avėti tiek prie pieštuko formos sijonų ar suknelių, tiek prie nerūpestingai paraitotų kelnių, tad klausimų dėl praktiškumo ar derinimo neturėtų kilti.

MIDI DYDŽIO RANKINĖ

Paskutinis dešimtasis sąrašo punktas – vidutinio dydžio aiškios formos rankinė. Kažkada dievinome didžiules kelioninius krepšius primenančias rankines, paskui sekė elegantiškų (tačiau nelabai praktiškų) delninukių eilė, o dabar, su visu klasikos kultu, grįžo išsiilgta midi dydžio rankinė su tvirtu klasikiniu siluetu. Galinti šiek tiek priminti portfelį ar tradicinius trapecijos formos Hermes mados namų modelius, tokia rankinė neilgomis rankenomis šį sezoną siuvama iš tvirtos odos, dažytos tiek neutraliais juodais, rudais ar pilkais, tiek madingaisiais balintos kavos, oranžiniais, chaki atspalviais. Tiesa, tokia rankinė gali tapti puikia investicija, nes visad patogus bei iš mados neišeinantis modelis Jūsų spintoje tarnaus dar ilgai.

Nuotraukos vogue.co.uk ir TFS

Bučkis