Ruduo/žiema 2010 | Grožio tendencijos

Reguliariai rašydama apie mados pasaulį, jo naujienas bei užkulisius, neretai pastebiu, jog augant informacijos srautui apie mados kūrėjus, modelių reklaminius kontraktus bei pristatomas kolekcijas, į antrą planą vis dažniau nustumiamos naujienos, susijusios su grožio industrija. Nors makiažo bei šukuosenos modeliavimo menas laikomas neatsiejama mados pasaulio dalimi, šios temos kažkodėl tampa ne mados leidinių, bet gyvenimo būdo žurnalų turinio dalimi. Atrodo, jog staiga pamirštama moters grožio bei drabužio dermė, itin svarbų vaidmenį mados pristatymų metu atliekantys meistrai, galų gale šukuosena bei makiažu perteikiama kolekcijos ar net viso sezono tendencijų nuotaika. O šį pusmetį grožio tendencijos patirs ne ką mažesnį lūžį nei mados: moterys vėl kviečiamos prisijaukinti natūralumą, prisiminti saiką, grįžti prie šiltų bei rudeniškų žemės atspalvių. Ir, pasirodo, nude look intriga ne ką mažiau įdomi nei praėjusių sezonų femme fatale įvaizdis. Ar išdrįsite išbandyti?

Visiškai pakeitę supratimą apie drabužį bei į mados Olimpą grąžinę visagalį minimalizmą, mados kūrėjai taip pat sulaužė ir ne vieną iki šiol galiojusią makiažo bei šukuosenos formavimo taisyklę. Ištarkite „sudie“ griežtam kuodeliui bei raudonų lūpų-juodų akių deriniui – į jūsų kosmetinę grįžta jaukių ir šiltų žemės tonų makiažas, antakių pieštukas bei plaukų apimtį didinančios putos. Ant podiumo užkėlę jaukią smėlio spalvų paletę ir paprastus, detalėmis neperkrautus siluetus, dizaineriai panašią koncepciją aptarė ir su grožio meistrais atrinkdami tinkamiausius atspalvius, kurdami kolekcijos temą geriausiai atitinkantį makiažą. Rezultatas? Per garsiausius mados pasaulio podiumus nuvilnijusi natūralumo, minimalizmo banga.

Štai aštuntojo dešimtmečio Paryžiaus romantikę atgaivinusi Chloe dizainerė Hannah McGibbon ant podiumo išleido merginas legendinius Čarlio Angelus primenančiomis puriomis palaidų plaukų šukuosenomis bei ganėtinai natūraliu, vos vos akis pabrėžiančiu pilkų atspalvių akių makiažu. Klasikinio karjeristės garderobo temą pasirinkusi italė Gucci mados direktorė Frida Giannini taip pat vengė „vakarinio makiažo su dieniniais drabužiais“ efekto, tad jos modelių bruožai buvo tik švelniai paryškinti akių pieštuko prisilietimu, o nerūpestingą Gucci moters eleganciją atspindėjo dailiomis bangomis ant pečių gulusios sruogos. Įdomu, kad panašų įvaizdį pasirinko ir aštresnį, modernesnį stilių mėgstantys jauni dizaineriai kaip Thakoonas, Derekas Lamas, Alexanderis Wangas. Pastarasis, pristatęs itin sėkmingą Wallstreet’o įkvėptą kostiumų kolekciją, taip pat rinkosi tik švelnų antakių paryškinimą ir jaunatvišką šlapių plaukų efektą, nors prie tamsios jo darbų paletės bei pogrindžio vakarėlį priminusio šou būtų tikęs ir sunkesnis makiažas. Tačiau A.Wangas nebūtų tituluojamas madingiausiu šių dienų kūrėju, jei dar mados mėnesio pradžioje nebūtų nuspėjęs ne tik kostiuminio apdaro sugrįžimo, bet ir natūralaus grožio tendencijos pasirodymo.

Tačiau pereikime prie to, ką šį sezoną vertėtų „prisijaukinti“ moterims, rytiniui tualetui galinčios skirti 15-20 minučių ateinančio  ir norinčioms, kad jų makiažas būtų ne tik madingas, bet ir tinkamas kasdienai bei ilgai išliekantis. Viena svarbiausių sezono taisyklių – ryškių spalvų atsisakymas ir tarsi padūmavęs (nepainioti su raudonojo kilimo smokey eyes), lengvas veido bruožų paryškinimas. Nebeliko prieš keletą sezonų tokio populiaraus bei ryškaus juodo akių apvado, kraujo raudoniu šviečiančių lūpų, tarsi Viduramžiais dirbtinai išbalintų porcelianinių veidų be natūralios skruostikaulių linijos ir jos metamo šešėlio – šie femme fatale įvaizdžiui tikę atributai dabar liks nebent teminių vakarėlių elementais. Kasdienai siūloma naudoti tik tiek makiažo, kiek būtina paslėpti mažiems netobulumams (randeliai, spuogeliai, pigmentinės dėmės, patamsėję paakiai) ir paryškinti dailiausiems veido bruožams. Jei turite puikios formos antakius, neužgožkite jų ryškiomis lūpomis bei šešėliais, jei Jūsų puikios akys – užteks ramių rusvų ar pilkšvų tonų šešėlių, jei lūpos – pertepkite jas švelniu blizgiu ar gal net išdrįskite pasirinkti itin madingą tamsų lūpdažį. Svarbiausia sezono taisyklė yra saikas ir natūralumo išlaikymas, tad neverta iš veido kurti kaukės – geriau pasirūpinkite veido oda ir leiskite jai pailsėti, pasilepinkite kaukėmis, drėkinančiais ar riebumą reguliuojančiais kremais – juk nieko nėra gražesnio nei švytinti, švari bei makiažo nepaliesta oda. Tačiau kodėl truputį nepagudravus bei nepadailinus to, ką davė gamta? Pristatau Jums svarbiausių rudens/žiemos 2010 makiažo tendencijų sąrašą.

IŠRYŠKINTI ANTAKIAI

Šį sezoną itin pasisekė toms, kurių išraiškingi antakiai – grožio meistrai, keletą pastarųjų sezonų negailestingai juos balinę bei kitaip kankinę, pagaliau nusprendė, kad ir daili, natūraliai atrodanti vešlių ir gražiai išlenktų antakių linija vis tik būtina, jei jau norima dailiai įrėminti akis. Taigi padėkite pincetus bei peroksidą ir verčiau įsigykite antakių pieštuką su šukelėmis – tai bene vienintelis svarbus pirkinys, nes paryškinus antakius akių šešėliai bei gausybė sluoksnių tušo jau nebėra būtinybė. Atkreipkite dėmesį į Prada mados namų modelį – pieštuku paryškinta bei šukelėmis suformuota antakių linija tapo pagrindiniu viso veido akcentu, žvilgsniui suteikė griežtumo, paslaptingumo. Net nepastebime, jog manekenės vokai be šešėlių, o blakstienos nepaliestos tušu. Prie tokio įvaizdžio reikia nebent nosies blizgesį maskuojančios birios pudros (jokiu būdu ne bronzerio!) ir lūpų odą puoselėjančio vazelino.

TAMSIOS LŪPOS

Tik drąsiausioms! Mados namai Chanel su linija Noirs Obscurs netikėtai pradėjo naują itin tamsių lūpdažių maniją, kuria šį sezoną pasekė jaukių sluoksniuotų mezginių kolekciją pristatę mados namai Missoni, Dior aristokračių įvaizdį kūrusi garsioji Pat McGrath, stilingieji Proenza Schouler vyrukai. Įdomus akcentas – tamsųjį lūpdažį ant lūpų patartina paskirstyti ne visiškai lygia linija, tačiau lengvai tapšnoti teptuku ir maišyti kelis skirtino tamsumo atspalvius.

ŠILTI ATSPALVIAI

Viena praktiškiausių bei lengviausiai pritaikomų šio sezono tendencijų. Grožio meistrai pataria atsisakyti intensyvių mėlynų, violetinių ir juodų atspalvių, o įsigyti vienintelę rusvų žemės tonų šešėlių paletę, vos pastebimus šiltos spalvos skaistalus (juos patariama naudoti itin saikingai – vos vienu ar dviem brūkštelėjimais lengvai paryškinant liniją nuo smilkinių iki skruostikaulių vidurio) ir beveik permatomą blizgesį su švelniu oranžinės ar rudai rausvu atspalviu. Itin rudeniška ir tinkama net šviesiausiai odai – pati išbandžiau naują Maybelline rusvų šešėlių paletę, kuri puikiai tiko, nors oda balta lyg popierius.

ŠEŠĖLIŲ PILKUMA

Nors pagrindiniu veido akcentu rekomenduojama palikti lūpas ar antakius, akis pabrėžiančių šešėlių mylėtojoms taip pritaikyta nauja tendencija – pilkų atspalvių šešėliai, pritaikyti tiek dienai, tiek vakarui. Kadangi juodą spalvą patariama palikti ramybėje, dienai siūlomas Chloe mados makiažo meistrų sukurtas įvaizdis su visą akį įrėminančiais šviesiai pilkais atspalviais, o vakarui patariama rinktis Diane Von Furstenberg variantą su daugiau blizgesio bei tamsesniu apvadu.

AŠTUNTOJO DEŠIMTMEČIO BANGOS

Prieš keletą metų daugelio mados gerbėjų pamilti trumpi griežti bob kirpimai jau baigia ataugti, plaukų tiesintuvai liko nebent 2006-2007m. sezonų kolekcijų nuotraukose, o nenatūralias spalvas ar dažymą gausybe smulkių sruogelių geriau išvis pamiršti. Į mados viršūnę kartu su natūraliu makiažu grįžta ir sveiki, natūralios spalvos purūs palaidi plaukai, dailiai gaubiantys pečius. Jums tereikės dar drėgnus ką tik išplautus plaukus ištepti purumo suteikiančiomis putomis, džiovinti juos žemyn nulenkus galvą, o baigus lengvai pakedenti bei iššukuoti retu šepečiu. Dienos eigoje plaukus galite surišti į laisvą uodegą ar susukti į žemą netvarkingą kuodelį su keliomis tarsi netyčia iškritusiomis sruogomis, įrėminančiomis veidą.

Nuotraukos daylife, vogue.co.uk

Bučkis