Sekmadienio pasirinkimas | Įsimintiniausios 2010 metų akimirkos

Įprasta metų gale ramiai atsisėsti prie balto popieriaus lapo ir neskubant, ramiai viską apmąstant apžvelgti visus praėjusius metus. Kas įvyko, kokius planus pavyko įgyvendinti, kokiems teks palaukti kitų metų ir taip toliau. Apžvalginį 2010 metų „Kas įvyko“ įrašą paskutinei šių metų dienai esu numačiusi ir aš, tačiau kartais prie svarbiausių naujienų tiesiog „nelimpa“ tai, ką norėtųsi pridėti subjektyvaus, asmeniškai mielo. Taigi šį sekmadienio pasirinkimą ir skiriu dešimčiai man labiausiai atmintin įstrigusių 2010 metų momentų madoje.

Gražiausia podiumo akimirka

Karlie Kloss ir Lanvin pavasaris/vasara 2011

Atrodo taip paprasta ir elementaru, tačiau kartais didžiausią nuostabą ir susižavėjimą sukelti gali tiesiog nuostabus ryškiai raudonos spalvos audinio sijonas bei jį dėvinčios manekenės eisena. Nebūtinos aukštosios mados technologijos – svarbiausia čia emocija.

Nauja gatvės stiliaus žvaigždė

Frida Gustavsson

Septyniolikmetė švedė šiemet žavėjo ne tik puikiu darbu ant podiumo ar prieš fotografo objektyvą, bet ir originaliu asmeniniu stiliumi. Galima drąsiai teigti, jog ji padėjo iš naujo pamilti vintage, ilgus žemę šluojančius sijonus, didelius dirbtinio kailio paltus, senelio kareiviškus batus primenančią avalynę.

Ryškiausias naujas veidas

Daphne Groeneveld

Nors šiai olandei per Šv. Kalėdas sukako vos 15 metų, 2010-aisiais ant savo kabliuko ji sugebėjo užkabinti įtakingiausius industrijos veikėjus. Debiutavusi vasarį Milano madų savaitės metu, metų galą ji jau pasitiko būdama Givenchy ir Calvin Klein ekskliuzyviniu modeliu, Miu Miu veidu ir pozuodama Vogue Paris viršeliui su pačiu Tomu Fordu. Ir tai – tik pradžia.

Drąsiausias eksperimentas

Karlo Lagerfeldo ledo karalystė Grand Palais rūmuose

Ką čia bepridursi – Karlas Lagerfeldas sugeba viską. Kurti garsiausiems pasaulyje mados namams, fotografuoti, užsiimti papildoma menine veikla. Tačiau šitokio akibrokšto iš jo nesitikėjo niekas. Kaizeris Grand Palais parodų rūmus Paryžiuje pavertė tikra ledo karalyste ir iš Švedijos atplukdė 265 tonas sveriantį ledo gabalą. Ko tik nepadarysi dėl 15 minučių trunkančio pristatymo…

Geriausias viršelis

Numero #113 gegužė 2010

Ar pastebėjote, kaip vos per keletą metų pakito mados leidinių viršeliai? Ne? Pagalvokite. Vis dar ne? Šiek tiek padėsiu. Viršelio nuotraukos pasikeitė nuo viso ar pusės kūno atvaizdo iki tik galvos ar veido. Kaip šią tendenciją pavadino blogeris Bryanboy – veido renesansas. Man labiausiai patikęs metų viršelis puikiai šią bangą atspindi – fotografės Camillos Akrans daryta manekenės Anjos Rubik veido nuotrauka Numero viršeliui tinka nepriekaištingai.

Įspūdingiausia fotosesija

Water & Oil, Vogue Italia rugpjūtis 2010

Fotosesijos idėjos ir svarbos aiškinti turbūt nereikia – vasarą Meksikos įlankoje įvykusi naftos gręžinio avarija per pasaulio naujienų laidas ir laikraščius galų gale išsirutuliojo iki fotosesijos Vogue Italia leidinyje. Aktualu, įdomu, netikėta.

Geriausia reklaminė kampanija

Giorgio Armani ruduo/žiema 2010

Renkantis labiausiai patikusią metų reklamą viršaus tikrai nepaėmė patriotiški jausmai ar džiaugsmas tautietės Editos Vilkevičiūtės pasiekimais. Geriau prisimenantys mano pastabas net žinos, jog senjorui Armaniui nejaučiu didelio susižavėjimo. Tačiau ši reklama – nepakartojamas puikios manekenės bei fotografų dueto Mert & Marcus darbas, atskleidžiantis tikrąją Armani moterį, kuri taip ir prašosi dievinama bei garbinama.

Metų stiliaus ikona

Miroslava Duma

Vaikiškų veido bruožų coliukė mados publikai įrodė, kad fotografų blykstėms pritraukti tikrai nereikia būti populiariu modeliu ar vaidinti moterį-mados savaitę Anną Dello Russo. Rusė stilistė ir mados redaktorė Miroslava Duma, pasižyminti ypatingai geru skoniu ir sugebėjimu pasirinkti akį traukiančius apdarus, šiemet savo stiliumi įkvėpė ne vieną mados mylėtoją.

Didžiausią įspūdį palikęs filmas/kostiumai

Black Swan

Nors šį filmą peržiūrėjau vos prieš savaitę, turiu pripažinti, jog jį žiūrėsiu dar tikrai ne kartą. Psichologinė įtampa, baleto scenos užkulisiai, talentingų šokėjų konkurencinė kova, vidinė merginos drama ir, žinoma, nepakartojami Niujorko mados dueto Rodarte kostiumai mane tiesiog prikaustė prie ekrano.

Kvapą užgniaužusi kolekcija

Givenchy HC ruduo/žiema 2010

Atrodo, jog mados istorijoje Givenchy mados namų dizaineris Riccardo Tisci šios kolekcijos pagalba dar aukščiau užkėlė tobulybės kartelę. Nerengęs viešo pristatymo ir nusprendęs susikoncentruoti ties pačios kolekcijos kūrimo procesu, italas naujausiu savo aukštosios mados darbu atėmė žadą ne tik paprastiems mirtingiesiems, bet ir mados Olimpui. Nors švaistytis tokiais skambiais žodžiais nemėgstu, tai, manau, yra gražiausia, ką esu mačiusi.

Nuotraukos TFS, Vogue.com, altamiranyc, Chanel News

Bučkis