Pavasaris/vasara 2011 | Must Have sąrašas

Ak, koks liūdnas ir niūrus mūsų lietuviškas pavasaris… Sinoptikams „džiuginant“ naujienomis, kad balandžio vidurį dar sulauksime šlapdribos, o mados leidiniuose jau ganant akis į spalvingus sijonus bei šortus pasidaro neaišku, kaip pradėti formuoti savo šiltojo sezono garderobą. Prisipažinsiu – aš pati kol kas gyvenu tvirtai įsisupusi į mylimiausią lietpaltį ir į spintą vis nenoriu pakabinti šilto megztinio, tačiau vis tik norisi pamažu persiorientuoti į minimalizmu bei aštuntuoju dešimtmečiu kvepiantį pavasarį bei daug ryškių spalvų žadančią vasarą. Na, gal mano sudarytas tradicinis sezoninis must-have sąrašas kol kas (šlapdribai krintant ir šiaurės vėjui stingdant…) nebus pernelyg aktualus, tačiau visi žinome puikų posakį „roges ruošk vasarą, o vežimą – žiemą“ ir jau galime pradėti pamažu planuoti savo šiltojo sezono garderobą.

Kuo ypatingas šis pavasario/vasaros 2011 sezonas? Na, tikrai ne tik naująja mados padangės žvaigždute Arizona Muse, dar staigesne dizainerių kaita ar po krizės atsigaunančia kūrėjų vaizduote. Manau, jog galėčiau šio sezono padiktuotas tendencijas drąsiai išskaidyti į dvi didžiules grupes: nuosaikųjį minimalizmą ir triukšmingą aštuntojo dešimtmečio stilių.

Pradėkime nuo minimalizmo. Neslėpsiu, kad man asmeniškai ši amžinąja neretai vadinama tendencija visad tiko ir patiko – turbūt devynis kartus iš dešimties palankiau įvertinčiau ne įspūdingą bei detalėmis perkrautą, o kuo paprastesnę bei išgrynintą idėją. Taigi šį pavasarį/vasarą galiu džiaugtis ir pradžiuginti kitus minimalizmo gerbėjus, nes dizaineriai ne tik atsigręžė į klasikines formas, kurioms nereikia jokių papildymų, bet ir pateikė ne vieną naują variaciją. Manau, kad minimalizmo tendencijai galėčiau drąsiai priskirti į šį sąrašą pakliuvusį vidutinio ilgio sijoną, prie kurio užtenka priderinti paprastą palaidinę ir balerinų batelius, taip pat – ir ryškų akcentą (kuo paprastesnis modelis, tuo intensyvesnė spalva), kuklią voko formos delninukę.

Antroji ir vasara išties kvepianti tendencija yra aštuntojo dešimtmečio stilius. Kelią vakarėliams, glamour stiliui, išraiškingoms formoms! Į mados olimpą grįžta Yves Saint Laurento išpopuliarinta 70‘s klasika: platėjančios kelnės aukštu liemeniu (nuoroda į YSL legendą Le Smoking), ilgos suknelės su skeltukais beveik iki šlaunies viršaus, didžiulės plačiabrylės skrybėlės, ryškūs lūpdažiai bei dideli, purūs ir banguoti plaukai. Ši tendencija – neabejotinas išsigelbėjimas toms, kurios tiek pavasarį, tiek vasarą prisibijo atrodyti per daug kukliai ir trokšta atskleisti visą savo moteriškumą.

Taigi, pasitelkdama geriausiai sudaryto sąrašo detales atitinkančias nuotraukas bei internetinės parduotuvės butiq.lt pasiūlymus, pateikiu Jums, mielosios skaitytojos, tradicinį sezono must-have sąrašą. Tikiuosi, jog panašius susidarysite ir pačios – šį sezoną galimybių atrodyti madingai išties netrūksta, tad įkvėpimo galite ieškoti tiek mamų ar močiučių spintose, tiek parduotuvėse. Gražaus šiltojo sezono!

|SĄRAŠAS|

MIDI ILGIO SIJONAS

Pirmoji ir, manau, pati pavasariškiausia sąrašo detalė – platus ir romantiškas vidutinio ilgio sijonas, pasiūtas iš lengvutės plazdenančios medžiagos bei puikiai derantis tiek prie kuklios palaidinės su bateliais, tiek prie puošnesnio švarko ir net sportinius batelius „inkariukus“ primenančios avalynės. Didžiausias šio sijono privalumas – jį labai lengva įpinti į bet kokį derinį, taigi, manau, kažką panašaus įsigyti tikrai verta. Galų gale, kuri iš mūsų kada nors nenorėjome tapti tikra balerina…

PLATĖJANČIOS KELNĖS

Štai ir aštuntasis dešimtmetis! Platėjančios kelnės aukštu liemeniu šįkart, rodos, tikrai pajėgs išstumti populiarumą prarandančias siaurėjančias kelnes, o ir vasarai patogus laisvas siluetas atrodo žymiai tinkamesnis. Žinoma, šiltajam sezonui siūlyčiau rinktis šviesesnės spalvos (smėlio, balintos kavos) kelnes ir jas derinti prie šį pusmetį itin populiarių paprastų baltų marškinių ar įmantrios šilkinės palaidinės. Jei norite įspūdingesnio efekto, prie tokių kelnių puikiai tiktų ir priderintas klasikinis švarkas.

MAXI ILGIO SUKNELĖ

Paprasta, elementaru, tačiau daugelis merginų vis dar prisibijo ilgų ir žemę beveik siekiančių suknelių. Vienos vasarą nenori slėpti dailiai įdegusių kojų, o kitos tiesiog nežino, kaip teisingai išsirinkti tokią suknelę  ar tiesiog bijo, kad nepataikys į bendrą tendenciją. Galiu patikinti, kad must-have sąraše ilga suknelė atsidūrė viena pirmųjų – ją šį sezoną patariama dėvėti ne tik paplūdimyje, bet ir dieną prie švarko ar sandalų, taip pat ir paliečiant hipių stilių bei į plaukus įsisegant kokią gėlę.

RYŠKUS AKCENTAS

Elementaru, tačiau visad puikiai atrodo! Šį pavasarį/vasarą tikrai neverta apsiriboti vien madingomis balta ar smėline spalvomis, nes ant podiumų pasirodė ir eilė dailių oranžinių, raudonų, rožinių tonų. Turbūt pats universaliausias ryškus daiktas garderobe būtų paprasto modelio ryši mini suknelė (visai kaip ir nuotraukoje pavaizduotas Calvin Klein modelis) , kurią pravartu dėvėti tiek prie stilingų kutuotų sandalų ir didelių akinių nuo saulės, tiek su klasikiniu švarku ir aukštakulniais.

STAMBUS KULNAS

Turbūt sunkiausia buvo išrinkti išties madingą, bet tuo pat metu ir praktišką avalynės pavyzdį sąrašui. Manau, kad neabejotini lyderiai avalynės srityje buvo dizaineriai, pristatę itin pavojingus aukštakulnius metaliniu siauru kulniuku, tačiau nusprendžiau, kad aktyviam šiltajam periodui reikia kažko patogesnio ir mažiau puošnaus. Viena geriausių alternatyvų – bateliai ir basutės itin stambiu, dažnai mediniu kulnu. Derinkite tiek prie džinsų, tiek prie lengvučių naktinukus primenančių suknelių!

SKRYBĖLĖ

Na ir kaip gi atsispirti pagundai akis elegantiškai paslėpti po didžiule plačiabryle skrybėle, primenančia Holly Golightly iš „Breakfast at Tiffany’s„? Šį sezoną už skrybėlių tendenciją padėką reikėtų reikšti italei Miucciai Pradai, vėl atgaivinusiai elegantiškų skrybėlių tendenciją. Na, gal jos dryžuoto varianto ir nenorėčiau, tačiau paprastos juodos didelės srybėlės tikrai neatsisakyčiau…

LŪPDAŽIS

Turbūt ganėtinai keista, kad į must-have sąrašą įtraukiau ne tik drabužius bei aksesuarus, bet ir vieną makiažo priemonę – ryškų lūpdažį, be kurio šią vasarą – nė iš vietos. Jis populiarus buvo ne tik ant podiumų (nuotraukoje matote Fendi mados namų modelį su ryškiu raudonai oranžiniu lūpdažio atspalviu), bet ir gatvėse, tad kodėl savo išvaizdai nesuteikus to trūkstamo vadinamojo „cinkelio“?

DELNINUKĖ

Paskutinė sąrašo dalis – itin paprasta ir minimalistiška voko formos delninukė, kurią išpopuliarinti turbūt labiausiai padėjo Celine mados namų dizainerė amerikietė Phoebe Philo. Didžiausi šios delninukės pliusai: tinka prie visko, itin talpi, puikiai atrodo ir… paprasta pasisiūti pačioms! Taip, tokio tipo rankinėms tereikia šiek tiek patinkančio standaus audinio ir minimalaus užsegimo, nes visas tokios rankinės mechanizmas yra tiesiog atlenktas audinio galas, kurį paskui užlenkime kaip voką.

Nuotraukos vogue.com ir butiq.lt

Bučkis