MET Gala 2011 | Mados oskarai arba vakaras, skirtas Alexanderiui

Nuo šio garbaus ir mados istorijoje gilų pėdsaką palikusio kūrėjo mirties jau praėjo daugiau nei metai, tačiau jo darbai išliko nepamiršti iki šių dienų. Po 2010-ųjų vasario vienuoliktosios skeptikai burnojo ne tik apie Alexanderio McQueeno, bet ir apie jo mados namų mirtį, tačiau dizainerio buvusi dešinioji ranka Sarah Burton sugebėjo ištverti sunkų periodą ir McQueen vardą prikėlė iš naujo. Ką jau bekalbėti apie šių mados namų vardu ženklintą karališkųjų vestuvių suknelę, siūtą naujajai Kembridžo kunigaikštienei Catherine Middleton… Tačiau šįkart ne apie McQueen dabartį ar ateitį, o apie šlovingą praeitį, pirmuosius A.McQueeno žingsnius mados pasaulyje ir šlovingą, legendomis apipintą ekscentriškojo brito karjerą. Būtent šio kūrėjo retrospektyvinė paroda „Savage Beauty“ buvo pristatyta Niujorko Metropoliteno muziejaus lankytojams bei jo garbei paskirtas kasmetinis šio muziejaus pobūvis.

Doutzen Kroes su Giambattista Valli suknele

Šį pirmadienį, gegužės antrą surengtas pobūvis pažymėjo didingos parodos, visuomenei pristatytos gegužės ketvirtą atidarymą. Galima drąsiai teigti, jog šiomis dienomis besilankant Niujorke neužsukti į šią parodą būtų tikrų tikriausia nuodėmė – tokios nuostabios bei išsamios vieno kūrėjo retrospektyvos Metropoliteno meno muziejus jau seniai nematė. „Laukinio grožio“ paroda apima visą A.McQueeno kūrybinį periodą nuo debiutinės 1995 m. kolekcijos „Highland Rape“ iki jo paskutinės pilnos vasaros 2010 kolekcijos „Plato’s Atlantis“. Iš viso parodai surinkta daugiau nei 100 įspūdingiausių A.McQueeno darbų, kurie atkeliavo tiek iš įvairių mados muziejų bei Givenchy archyvų (šiems mados namams keletą metų britas kūrė ready-to-wear ir couture kolekcijas), tiek iš asmeninių kolekcijų. Bene žymiausiai prie parodos prisidėjo žymioji mados gerbėja Daphne Guinness – pernai nupirkusi visą geros A.McQueeno draugės Isabellos Blow garderobą, ji parodai paskolino visą eilę itin kruopščiai saugomų apdarų iš pirmųjų Alexanderio kolekcijų.

PARODA

Parodos pristatymo video

SVEČIAI

Metas apžvelgti ir patį pobūvį, kurio mados gerbėjai kasmet laukia it kino fanatikai žymiųjų oskarų. Kasmet nustebinanti vis įdomesnėmis temomis („Modelis – mūza“, „Amerikietės moterys“, „Superherojai“, „Teatras“), Metropoliteno pobūvius rengianti valdyba šįkart pasirinko kūrėją A.McQueeną. Nėra ko slėpti – tiek aš, tiek daugelis kitų šio pobūvio laukusių mados gerbėjų liko nusivylę. Kodėl? Na, konkretaus mados kūrėjo tema turėtų įpareigoti svečius dėvėti būtent to dizainerio kūrybą, tačiau šįkart tik kelios ryškiausios viešnios pasirinko A.McQueeno sukneles, o į populiariausiųjų sąrašus iškopė Stella McCartney, Chanel, Calvin Klein, Michael Kors. Net pati Anna Wintour dėvėjo Chanel aukštosios mados suknelę…

Džiugu bent tai, kad A.McQueeno apdarus dėvėjusios viešnios išties tapo vakaro pažibomis. Turbūt geriausią įspūdį paliko Gisele Bundchen, dėvėjusi 2005 rudens/žiemos kolekcijos ryškiai raudoną suknelę, taip pat maloniai nustebino ir Karen Elson, kuri pasirinko savo pačios ant podiumo dėvėtą 2004 pavasario/vasaros kolekcijos auksaspalvį apdarą. Prieš keletą metų į MET pobūvį patį A.McQueeną lydėjusi aktorė Sarah Jessica Parker taip pat pasirinko 2005 metų aptemptą šviesią suknelę. Kitos A.McQueeno mados namų apdarus dėvėjusios žvaigždės rinkosi jau S.Burton kūrybą – štai Daphne Guinness dėvėjo plunksnų suknelę iš 2011 vasaros kolekcijos, tos pačios kolekcijos modelį dėvėjo ir manekenės Hilary Rhoda, Constance Jablonski, japoniškojo Vogue mados redaktorė ir stilistė Anna Dello Russo.

Alexander McQueen vilkėjo:

Salma Hayek, Sarah Burton

Daphne Guinness

Gisele Bundchen

Naomi Campbell

Karen Elson

Sarah Jessica Parker

Anna Dello Russo

Liu Wen, Constance Jablonski

Hilary Rhoda

Stella McCartney vilkėjo:

Stella McCartney, Madonna

Livia Giuggioli, Gwyneth Paltrow

Rihanna, Eva Mendes

Kate Winslet, Kate Hudson

Naomi Watts, Thandie Newton

Calvin Klein vilkėjo:

Claire Danes, Aerin Lauder Zinterhofer

Lara Stone, Dree Hemingway

Chanel vilkėjo:

Anna Wintour

Blake Lively

Freida Pinto

Kirsten Dunst

Ryškią rožinę spalvą pasirinko:

Rosie Huntington Whiteley (Burberry), Jennifer Lopez (Gucci)

Isabel Lucas (Louis Vuitton), Brooklyn Decker (Michael Kors)

Givenchy Couture dėvėjo:

Liv Tyler, Marina Abramovic, Mariacarla Boscono, Alicia Keys

Dizaineris + Mūza

Natasha Poly su Alexander Wang, Florence su Stefano Pilati (YSL)

Natalia Vodianova su Valentino, Zoe Saldana su Francisco Costa (Calvin Klein)

Nuotraukos style, TFS

Bučkis