Resort 2012 | Yves Saint Laurent

Tenka pripažinti, jog pastaraisiais metais mados naujienų tinklalapiuose buvo kaip niekad daug pranešimų apie legendinių Paryžiaus mados namų Yves Saint Laurent vadovybės nepasitenkinimą pagrindiniu dizaineriu Stefano Pilati bei gandų  apie tariamą kūrėjo atsistatydinimą ar atleidimą iš pareigų. Na taip, keletas paskutinių darbų daugeliui mados kritikų išties pasirodė silpnokos, tačiau peržiūrėjusi šios resort 2012 kolekcijos nuotraukas tiesiog nesitvėriau džiaugsmu. Ant podiumo nebematėme tų tamsiais keistais drabužiais vilkinčių ir už baltų marškinių apykaklių pasislėpusių vienuolių ar pikto žvilgsnio femme fatale. Šįkart manekenės virto dailiomis moderniomis pin-up merginomis su marinistinio stiliaus suknelėmis, ryškiu lūpdažiu bei katės akių formos akiniais. Rodos, S.Pilati sujungė geriausius XXa. antrosios pusės vasarinių komplektų hitus su sava meile aštrumui bei minimalizmui. Rezultatas? Tai dėvėti norisi dabar!

Pati kolekcija šįkart maloniai nustebino tiek pasirinkta marinistine tema (nors resort kolekcijų tarpe ji populiari, Yves Saint Laurent jau senokai nieko panašaus nerodė), tiek spalvų gama, tiek atsigręžimu į paties Yves Saint Laurento darbus iš aštuntojo-devintojo dešimtmečių. „Didysis kūrėjas dar 1982 metais pristatė jūrinių motyvų įkvėptą kolekciją, kurioje netrūko koketiškų permatomų pėdkelnių bei platforminių batelių derinių, tiesiog rėkiančių „O kodėl gi ne?“. Mane tai sužavėjo,“- Style.com žurnalistams užkulisiuose pasakojo italų dizaineris, jau gerą dešimtį metų dirbantis ir kuriantis Paryžiuje.

To žavaus netikėtumo jausmo netrūko ir šįkart. Pristatymą pradėjo kraujo raudonumo odinis lietpaltis ir karoliukais siuvinėti platforminiai bateliai, kuriems, beje, jau pranašaujamas hito statusas. Maloniai nustebino ir naujomis spalvomis bei audiniais „pražydę“ sijonų bei maršinių deriniai, kuriems žaismingumo suteikė inkaro formos detalės. Kiek netikėtai į kolekciją įsiliejo S.Pilati braižą lengvai išduodantis ryškus ir „aštriai“ sukirptas raudonas paltukas, trumpas tamsiai mėlynas puspaltis su dekoratyviniu inkaru.

Likusioje kolekcijos dalyje, labiau orientuotoje į popietės bei vakaro aprangą, vyravo aštuntojo dešimtmečio disko stiliaus detalės: plačios rankovės, apnuoginti pečiai, akyse mirgantys raštai, net daugelį metų nematytas aguonomis išmargintas audinys.

Taigi kolekcijai vertėtų ir netgi derėtų rašyti ganėtinai aukštą balą vien už sugebėjimą „išlįsti“ iš tradicinių YSL rėmų, tačiau nepamiršti mados namų archyvų. Kolekcija, rodos, išties puikiai pritaikoma bet kurios elegantiškos moters spintai, o idėjų atnaujinti mėgstamam marinistiniam stiliui niekada nebus per daug.

Nuotraukos vogue ir style.com

Bučkis