Ruduo/Žiema 11’12 | Vyrų mados tendencijos

Pasirodo, kad į ši tinklaraštį kartais užsuka ir keletas vyrukų, tad, jiems paprašius, nusprendžiau šįkart tendencijų sąrašu palepinti ne tik ištikimąsias skaitytojas, bet nepamiršti ir skaitytojų. Žinoma, nuolat tenka tiek sau, tiek kitiems pripažinti, kad Lietuvoje vyriška mada vis dar diskriminuojama ir yra tarpusi tarsi tabu. Taip pat kasdien iš naujo gimsta ir stereotipas, kad mada besidomintis ar tiesiog stilingą aprangą mėgstantis vaikinas būtinai bus gėjus arba mažų mažiausiai menininkas. Vyriška rankinė? „Bobiška“. Įdomaus silueto batai (t.y. ne sportbačiai) – nesąmonė. Nepuoselėju vilčių, kad man pavyks kažką pakeisti ar išvengti panašaus turinio komentarų, tačiau vis tik su malonumu atrinkau pagrindines rudens/žiemos sezono vyriškos mados tendencijas ir tikiuosi, kad jei ne vyrams, tai bent jų moterims šis sąrašas padės bent kiek įdomiau pasitikti šaltąjį sezoną.

Na, po griežtokos įžangos vis tik norėtųsi kiek plačiau pakalbėti apie vyrišką madą ir jos supratimą Lietuvoje. Manau, kad nesuklysiu pateikusi asmeninį pavyzdį. Mano draugės kartais juokaudavo, kad aš, mada besidominti mergina, turėčiau susirasti visus stiliaus ir mados kanonus atitinkantį vyruką, tačiau visi tokie, gyvenantys Lietuvoje, arba rengia „mados reidus“, arba, deja, domisi nebent kitais vaikinais. Juokai juokais, bet jau beveik pusę metų savo dabartinį draugą bandau išauklėti, kokius marškinius ar džinsus pasirinkti, kaip derinti švarką ir t.t. Neseniai 18-ojo gimtadienio proga net padovanojau „Versus“ knygą pavadinimu „Vyro garderobas“. Rodos, spaudimas truputį veikia (patarimų klauso, knygą skaito), tačiau iki idealo dar toli, o didžioji dalis mano pasiūlymų tiesiog „gėjiški“. Argi sąvokos „lietuvis“ ir „mada“ iš tiesų taip nesiklijuoja ir sveiką protą bei paprasčiausią estetikos suvokimą nugali įsišaknijęs stereotipiškas mąstymas? Deja taip. Vis tik gatvėse vis dažniau ir dažniau tenka pamatyti tikrai neblogai atrodančių vaikinų ir širdyje belieka džiaugtis, kad reikalai juda į gerąją pusę. Gal vieną dieną pasiseks ir man…

Na, leidus sau truputį papriekaištauti, dabar norėčiau kiek plačiau apžvelgti savo sudarytą tendencijų sąrašą. Nors išskyriau ir keletą atskirų detalių (pilkas kostiumas, raudona/geltona spalva, krepšys, avalynė, skrybėlė), kitas smulkesnes tendencijas tiesiog sujungiau į dideles grupes: retro stiliaus detalės, prabangūs akcentai ir kasdieniški gatvės stiliaus atributai. Aksesuarams nusprendžiau pasitelkti ne podiumo nuotraukas, o internetinės parduotuvės „Luisa via Roma“ siūlomus modelius. Nors vyrų mada išties kinta labai lėtai ir ją sunku palyginti su moteriškąja, man atrodo, kad šio sezono tendencijos išties ne tik praktiškos, bet ir įdomios, tad bent kažkokį akcentą sau prisitaikyti tikrai bus įmanoma.

TENDENCIJOS

Neabejotinas rudens/žiemos sezono podiumų lyderis šįkart buvo paprasčiausias klasikinis pilkas kostiumas, tapęs tiek stilingo vyro kasdienės aprangos „must-have“, tiek puikiu pasiūlymu išeigai. Kostiumo siluetas dažniausiai buvo ganėtinai prigludęs – siaurokos kelnės (neretai kiek patrumpintos), klasikinis liemenuotas švarkas su viena saga ir paryškintais atlapais. Audinio spalva svyravo nuo itin šviesios pilkos, tiek iki šlapio asfalto, daugeliu atvejų audinys buvo dekoruotas linijomis arba vos matomais langeliais.

Štai šią tendencijų grupę, manau, verta aprašyti kiek plačiau ir paminėti pagrindines atskiras detales. Tikriausiai reikėtų pradėti nuo klasikinio palto, kurį šį sezoną dizaineriai pasiūlė tiek kareiviško stiliaus, tiek tradicinio britų dendžio. Dažniausiai palto ilgis vos siekia kelius, jį rekomenduojama įsigyti su liemenį parėžiančiu diržu ir kailine apykakle. Antra įdomi detalė – patrumpintos kelnės, kurios rekomenduodamos tiek renkantis kasdienį apdarą, tiek siūdinantis kostiumą. Įkvėpimo galite semtis iš senojo Holivudo filmų bei Lanvin ir YSL kolekcijų. Paskutinis akcentas – vyro garderobe kiek rečiau sutinkamas apsiaustas (angl. cape), kurio istorija prasideda dar gūdžiais viduramžiais, kai vyrams reikėjo patogaus ir rankų judesių nevaržančio apdaro. Jei esate linkęs rinktis kažką netradicinio ir retai matomo gatvėje – apsiaustas būtų puikus elegantiškas pasirinkimas.

Kūrėjai nepamiršo ir tų vyrų, kurie vertina prabangą – ant podiumo netrūko tiek aksomo, tiek kailio, tiek odos dirbinių. Prakalbus apie aksomą būtina paminėti, kad kolekcijose pasirodė tiek ištisi juodo aksomo kostiumai, tiek kiek paprastenis variantas – aksominiai švarkai. Būtent pastarąjį ir patarčiau įsigyti, jei norite sužavėti netradiciniu pasirinkimu vakaro metu. Šaltojo sezono klasika kailis taip pat grįžo kiek netradiciniu būdu – papuošęs apykakles ir rankogalius, kailis atsidūrė ir milžiniškuose paltuose, kurie primena roko žvaigždžių apdarus. Paskutinis akcentas – oda. Ją daugiausiai rinkosi Paryžiaus mados namų kūrėjai ir pasiūlė ne vieną nuostabų odinį paltuką ar švarką, kuris ne tik neatrodytų nuobodžiai, bet ir suteiktų visam deriniui žavingą prabangų akcentą.

Nors kostiumai ir vyrauja pilki, ant podiumų tikrai netrūko ir ryškesnių pasiūlymų – ypač populiarios buvo ryškiai raudona bei geltona spalvos, tarsi tyčia atitinkančios rudenišką dvasią bei krentančių lapų atspalvius. Žinoma, drąsiausieji gali įsigyti šių spalvų paltus ar net ištisus kostiumus, tačiau aš siūlyčiau tik kelis akcentus – kaklaskarę, klasikinį megztuką, šaliką, diržą ar batus.

Kadangi puikiai suprantu, kad ne visi stilingi jauni vyrukai staiga puls į prabangos ar retro stiliaus glėbį, dalį tendencijų paskyriau ir į kasdienių gatvės akcentų kategoriją. Į ją įeina stilingas ir patogus beisbolo stiliaus švarkelis su apvaliu kaklu ir minkštu siluetu, languotas audinys, puikiai tinkantis tiek flaneliniams marškiniams ar šalikui, tiek įdomesniam švarkui, didelis jaukus žieminis megztinis su V formos iškirpte. Viena tendencija vis tik gal pasirodys kiek keistoka, tačiau ji nesitraukia jau trečią sezoną – šortai! Deja, daugelį vyrų ji gąsdina vien dėl to, kad rudenį prie jų reikėtų ir pėdkelnių…

Kadangi vyrų avalynės mada tikriausiai yra bene lėčiausiai kintantis dalykas visoje industrijoje, šiam rudeniui bei žiemai dizaineriai ir vėl pasiūlė klasikinį aulinukų modelį su švelniomis baikeriškos ar kareiviškos avalynės užuominomis. Tiesa, vyriški batai „nusimetė“ keletą sezonų vyravusią platformą ir buvo pasiūlytas truputį paaukštintos pakulnės modelis. Nors įdomiausiai atrodytų suvarstomi batai (kaip Balmain), šįkart nesuklysite pasirinkę ir klasikinį modelį su užtrauktuku šone ir dekoratyvinėmis sagtelėmis.

Turbūt geriausias ir praktiškiausias sezono pasiūlymas – klasikinis „laiškanešio“ krepšys, kurį šį sezoną mados kūrėjai siuvo iš geros kokybės tamsios odos, pridėjo puikią ir patogią ilgą rankeną bei pasirūpino talpumu, kad tilptų ir nešiojamasis kompiuteris. Svarbiausia išsirinkti gerą, patogų modelį, kuris tiktų tiek kasdienai, tiek keliaujant. Mano favoritas – vidurinis Dior Homme modelis, nes jo siluetas nesenstantis, o dvigubos rankenos atrodo patogios.

Paskutinis rekomenduojamas šaltojo sezono akcentas – tarsi iš penktojo ir šeštojo dešimtmečio filmų nužengusi klasikinė skrybėlė, vadinamoji fedora. Žinoma, prie džinsų jos derinti gal ir nevertėtų, tačiau jei nuspręsite ja pagyvinti savo garderobą, siūlau rinktis panašią į šį Lanvin modelį – kiek didoka, paslaptinga, tamsios spalvos ir nepriekaištingai sukirpta.

Nuotraukos vogue.co.uk, luisaviaroma.com

Bučkis