Ruduo/žiema 2012 | Vyrų mados tendencijos

Ne paslaptis, jog žvelgiant į gerokai anksčiau vykstančias vyrų mados savaites galima drąsiai pranašauti, ką matysime ir ant moterų „ready-to-wear“ podiumo. Kartojasi idėjos, temos, audiniai, kartais spalvos, tačiau tikslesnių paralelių dažniausiai išvesti taip ir nepavyksta. Tik ne šį sezoną. Juokais net galima teigti, jog ką dėvės jis – to būtinai norės ji, ir atvirkščiai. Štai filmą „Matrica“ priminusi juodos odos tendencija papuoš ne tik stilingų moterų spintas, bet ir leis jų vyrams įsijausti į herojų vaidmenį. Švelnusis aksomas, kailio akcentai – taip pat ne išimtis, nes vilios abiejų lyčių atstovus. Galbūt iš konteksto kiek iškrenta vyrų mados kūrėjų pajuokavimai bei vaikiškos detalės ant rimtų vyriškų drabužių, grąžinusios modelius į vaikystę. Tačiau ne veltui šį sezoną griežtą kelnių kostiumą perima moterys, leidžiančios savo vyrams iš naujo atrasti malonumą žaisti bei eksperimentuoti su mada, kuri šį sezoną išties palanki ieškantiems naujovių.

Viena pirmųjų tendencijų, kurią pavyko pastebėti ant Milano bei Paryžiaus podiumų – netikėtai aukštas vyriškų kelnių liemuo, įdomios kelnių proporcijos, sukirpimas. Tai – neabejotina retro stiliaus įtaka, aštuntojo dešimtmečio idėjų sugrįžimas, kai vyrai noriai derindavo platėjančias kelnes aukštu liemeniu prie stilingų prasegtų marškinių, neretai pasipuošdavo įdomių šiltų atspalvių velvetiniu švarku, kopijuodavo serialo „Miami Vice“ personažų stilių. Vis tik šiandien kelnes aukštu liemeniu mieliau rinksis minimalistai, abstraktesnę madą mėgstantys vyrai, įsimylėję „Lanvin“ mados namų kolekciją. Jie tokio kirpimo kelnes derins prie baltų marškinių, tiesaus kirpimo švarkų, susagstomų megztinių.

Jūsų dėmesį ateinantį sezoną prikaustyti turėtų viena linksmiausių pastarųjų metų temų – vaikiški akcentai, kuriuos dizaineriai taikė net itin griežto kirpimo marškiniams bei kostiumams. Vis laisvėjant vyriškos aprangos dizainui (vis rečiau sakoma, kad vyriška mada beveik nekinta), mados kūrėjai drąsiau žaidžia su audinių puošyba, įdomių temų parinkimu, išdrįsta nustebinti bei sukelti šypseną nepaverčiant drabužio neįmanomu dėvėti. Štai „Burberry Prorsum“ kolekcijoje ant marškinių „apsygyveno“ lapės, ant „Dior Homme“ paltų bei kostiumų – paukščiai. Su puikiausiomis itališkomis eilutėmis žaisti sumanė net „Bottega Veneta“ kūrėjas vokietis Tomas Maieris, kostiumus padabinęs didžiuliais taškais, o belgas Rafas Simonsas vyrą aprengė berniukišku šortų kostiumu. Didžiausią siurprizą pateikė „Jil Sander“ mados namai – iš pirmo žvilgsnio pakankamai rimta ir agresyvi jų kolekcija modeliams atsukus nugarą pasirodė… vaikiška, nes net juodų odinių paltų nugaras puošė linksmi siuvinėti banginiai bei kiti gyvūnai.

Dar viena nuotaiką kelianti tendencija – raštų bei spalvų gausa, pražydusi šaltojo sezono vyrų madoje. Akį rėžiančios spalvos, abstraktūs ornamentai bei įvairių gamtos vaizdų atkartojimai šįkart papuošė ne tik smulkesnius aksesuarus, švarkus ar marškinėlius, bet ir ištisus kostiumus. Nors tokios eilutės formalios aprangos gerbėjams nerekomenduojamos, kūrybinių specialybių atstovai jas turėtų nesunkiai pamilti, nes ryškios spalvos visuomet palieka įspūdį, o reikalui esant galima tokį kostiumą išskaidyti dalimis arba tiesiog pasirinkti raštuotą, tačiau juodai baltą eilutę. Tiesa, prie tokių drabužių rekomenduojama rinktis jau gerokai ramesnių atspalvių aksesuarus, avalynę ir marškinius.

Jei tik turite galimybę – nepatingėkite išnaršyti savo tėvų ar senelių spintas ir paieškoti vieno svarbiausių rudens bei žiemos sezono akcentų – senoviško kareiviško palto, kurio elegantiškas siluetas bei daili kailinė apykaklė šiandien gali būti derinama ne tik su klasikinėmis kelnėmis bei ilgaauliais, bet ir su šį sezoną itin madinga metalu puošta avalyne, džinsais. Tokie puikaus kirpimo dvejų eilių sagų ar per liemenį suveržiami paltai, pasirodę beveik kiekvienoje žinomų kūrėjų kolekcijoje (ką jau kalbėti apie tai, kad jie tapo net „Prada“ kolekcijos ašimi!), gali nustebinti tiek spalvotais akcentais, tiek klasikiniais neutralių spalvų deriniais, kurie turbūt patiktų ir Jūsų būsimiems vaikams ar net vaikaičiams – juk mada nuolat sukasi ratu…

Jau minėta, kad pastaruoju metu vyriška mada vis drąsiau lipa iš savo kiauto bei pasiūlo naujesnių įdomesnių siluetų, tačiau nepamiršta mados mylėtojų palepinti ir įdomiomis spalvomis. Viena jų – ir moterų kolekcijas „užgrobusi“ raudonojo vyno spalva, daugeliui paltų bei eilučių suteikusi savotiškos milanietiškos nerūpestingos elegancijos bei prabangos – turbūt nesuklysiu teigdama, jog ši spalva tiesiog tobulai tinka aksomo švarkams, laisvalaikio bateliams, marškiniams, net odos rankinėms. Kiek konservatyvesnis pasiūlymas – labai tamsi mėlyna spalva, prastesnėje šviesoje atrodanti it visiškai juoda. Taip žiūrovų akis „apgaudinėję“ dizaineriai stengėsi, jog visas aprangos derinys būtų vien tik šios spalvos su nedidelėmis išimtimis avalynei ar pirštinaitėms. Tokia tamsi mėlyna – puikus pasirinkimas tiems vyrams, kuriems jau kiek pabodo juodos eilutės, tačiau įprasta tamsiai mėlyna spalva atrodo kiek netinkama šaltajam sezonui. Dar viena tendencija – rusvi atspalviai lauko aprangoje. Įdomu, kad mados kūrėjai šį sezoną su mielu noru atsisakė tradicinių juodų ar pilkų striukių bei paltų, o vietoje jų pasirinko gerokai jaukiau bei šilčiau atrodančius šviesius rusvus atspalvius, kaip antai balintos kavos, smėlio, kupranugario vilnos, pieniško šokolado.

Vis tik galima drąsiai teigti, jog bene daugiausiai mados ekspertų dėmesio šį sezoną sulaukė mados kūrėjų bandymai vyrų madoje prisijaukinti naujus audinius. Iki šiol prabangos bei išskirtinių progų simboliu laikytas aksomas staiga persikėlė į kasdienių drabužių sekciją – įvairūs dizaineriai jį dažė įvairiausiomis spalvomis, siuvo iš jo švarkus, puspalčius, kasdienius aksesuarus. Tiesa, pamirštas nebuvo ir vakarinis kostiumas, nes „Gucci“ bei „Dolce & Gabbana“ mielai siuvinėjo aksomą aukso siūlais bei kitaip jį įmantriai apdirbo, kad „black tie“ kodo švarkai sugebėtų vyrą paversti vakaro traukos centru. Niekas nepamišo ir kailio – šįkart jis buvo naudojamas kiek rečiau, tačiau gerokai įspūdingesnis, prabangesnis. Nors ant daugelio kūrėjų podiumų buvo galima pastebėti tik kailio akcentus, visas taisykles sulaužiusi „Hermes“ kūrėja Veronique Nichanian klientams pristatė net išskirtinį karakulio paltą. Vis tik viena didžiausių rudens tendencijų tapo juoda oda, primenanti filmą „Matrica“. Iš jos, galima sakyti, dizaineriai siuvo viską – „Yves Saint Laurent“, „Jil Sander“ vyrai dėvėjo pilnus odinius kostiumus su priderintais paltais bei avalyne, kitų mados namų kolekcijose juoda oda tapo derinius griežtinančiu akcentu, valdžios simboliu.

Vyrų tendencijų apžvalgą rašiau ir būsimajam rudens/žiemos sezono „Stiliui Plius“, tad ten jų galėsite rasti daugiau :)

Nuotraukos vogue.it

Bučkis