Įkvėpimui | Kaip dėvėti kasdienius džinsus?

Turbūt nieko nenustebins paprasta tiesa, kad šiandieninės moters garderobo bent be vienos poros džinsų įsivaizduoti tiesiog neįmanoma. Alternatyvaus stiliaus paauglė, į penktąją dešimtį įkopusi elegantiška moteris, jauna mada besidominti studentė – kiekviena jų turi mėgstamiausią modelį, spalvą, audinį. Džinsai per pastarąjį šimtmetį tapo tikru universalumo ir patogumo sinonimu, nes, pasirodę dar 1873-aisiais kaip darbininkams skirto patvaraus audinio apranga, šiandien yra tapę neatsiejama garderobo dalimi, būtina it marškinėliai, maža juoda suknelė ar švarkas. Vis tik tenka pripažinti, kad suvokti džinsus kaip stilingą garderobo detalę ir eksperimentuoti dar tik pradedama. Vyrauja nuomonė, kad jie tinkami tik tada, kai galima sau leisti atsipalaiduoti ir negalvoti apie išvaizdą, susirasti didelį megztinį ir įsispirti į sportinius batelius. Žinoma, džinsus dažniausiai renkamės būtent dėl praktiškumo ir funkcionalumo, tačiau iš jų galima “išspausti” gerokai daugiau – sukurti jaunatvišką “tomboy” įvaizdį, derinti su elegantiškais aukštakulniais, eksperimentuoti su šimtais, gal net tūkstančiais skirtingų siūlomų faktūrų, spalvų, kirpimų. Pasitelkusi geriausius gatvės mados pavyzdžius, šiandien pasistengsiu įrodyti, kad džinsų taikymui nėra ribų, ir galbūt įkvėpti išbandyti kažką naujo.

Elegantiškas minimalizmas

Dailūs aukštakulniai, elegantiški marškiniai, subtilūs aksesuarai ir… džinsai. Geriausias elegantiško minimalizmo dėvint džinsus pavyzdys – prancūzų stilistė ir “Vogue Paris” vyriausioji redaktorė Emmanuelle Alt, kurios tipiška uniforma beveik nesikeičia: lieknas kojas pabrėžiantys mėlyni arba juodi siaurėjantys džinsai, marškinėliai arba marškiniai, madingi grakštūs aukštakulniai ir klasikinis švarkelis. Ir nieko daugiau nereikia – tikra paryžietiška magija… Iš tiesų turint bent kelias poras paprastų siaurėjančių džinsų galima nuolat keisti aukštakulnius, švarkus, marškinius ir visada atrodyti puikiai. Nedidelis patarimas: ieškokite džinsų vidutinio aukščio liemeniu, nes į juos sukišti marškinėliai ar kitos palaidinės atrodo geriausiai, pabrėžia moterišką figūrą, optiškai pailgina kojas bei padeda išvengti nemalonaus vaizdo atsitūpus ar atsisėdus.

Tomboy stilius

Iš vaikino spintos pasiskolinti marškiniai, jaukus megztinis, mylimiausi grubaus stiliaus aulinukai arba “Converse” batai, skrybėlė, portfelis ir kiek per dideli, tarsi grasinantys nuo klubų nuslysti džinsai – klasikinis “tomboy” stiliaus derinys, tobulai tinkantis toms dienoms, kai norisi paprastumo, patogumo, tačiau nepamirštami ir keli derinį “sulipdantis” akcentai. Panašų įvaizdį neretai renkasi švedų redaktorė, dizainerė bei modelis Elin Kling, nuolatos gyvenanti tarp Švedijos bei Niujorko. Minimalus makiažas, grubios odos rankinė, sportinio stiliaus bateliai arba šiek tiek kaubojiški auliniai, didelis megztinis – smulkios šviesiaplaukės šventasis gralis tiek keliaujant, tiek bėgiojant po niekada nemiegantį Niujorką. Jei galvojate, kokie džinsai geriausiai tiktų tokiai idėjai, verta atkreipti dėmesį į kiek apdribusį tiesų modelį žemesniu liemeniu. Džinsai turi atrodyti it pasiskolinti iš vaikino spintos, juos galima palenkti, pritaikyti vyriško stiliaus diržą.

Dvigubas derinimas

Nors ši tendencija paplito dar praėjusiais metais, skirtingų spalvų bei faktūrų džinsinio audinio derinimas išlieka itin populiarus. Jeigu nedrąsu iškart skubėti įsigyti džinsinio švarko, sarafano, kombinezono, švarko bei suknelės (žinoma, visko iškart tikrai nereikia dėvėti), rekomenduojama pradėti nuo klasikinių šviesios spalvos džinsinių marškinių, kurie puikiai derės tiek prie siaurų tamsių, tiek prie”flare” modelio šviesių džinsinių kelnių. Jeigu atrodys, kad visko šiek tiek per daug, galima derinį užbaigti neutralios spalvos minimalistiniu švarku, nepretenzingo modelio bateliais.

Neįprasta forma

Platūs, siaurėjantys, plėšyti, apsiūti “lopais”, “išaugę” iki kombinezono – kiekvienas modelis garderobe padeda kurti vis kitokio stiliaus derinius. Štai platėjantys “flare” džinsai puikiai tiks norinčioms įsijausti į aštuntojo dešimtmečio dvasią, kombinezonas pravers, kai norėsis alternatyvoms mylimiausiems praktiškiems kasdieniams džinsams, o plėšyti ar kitaip dekoruoti džinsai puikiai tiks kuriant jaunatviškesnį įvaizdį su marškinėliais bei sportinio stiliaus avalyne.

Jaukūs akcentai

Grįžkime prie klasikos – jaukaus džinsų ir megztinio derinio, kuris nebūtinai turi atrodyti pilkai ir nuobodžiai. Ryškios spalvos, įdomūs sluoksniavimo būdai ar net įdomiai supinta kasa ar kuodelis gali staiga pakeisti visą išvaizdą. Šį sezoną pats geriausias variantas – siaurėjantys šviesūs džinsai bei ryškiaspalvis didžiulis megztinis aukštu kaklu, kurį laisvalaikiu renkasi rusė stiliaus ikona Miroslava Duma, jau minėta Elin Kling, o mados savaičių metu – ir būrys kukliai, bet stilingai atrodyti mėgstančių supermodelių. Itin tinkami akcentai užbaigti minimalistiškam deriniui – vyriško stiliaus laikrodis, ryškus lūpdažis.

 Nuotraukos jak&jil, įrašas rašytas specialiai manodrabuziai.lt blogui

Bučkis