Parduotuvių apžvalga | Black Friday, arba kaip investuoti į drabužinę

Nors pasakymas „investuokite į savo spintą“ geriausiai skambėjo turbūt tik seriale „Sex and The City“, po prieš keletą metų pasaulį sukrėtusios finansų krizės ne vienas drabužių kūrėjas atsigręžė į klasiką, o mados gerbėjai savo garderobą nusprendė pildyti ne tik naujausias sezono tendencijas atitinkančiais kūriniais, bet ir kokybiškais drabužinės pagrindais, nepavaldžiais Jos Didenybės mados kaprizams. Tiesa, šiemet apžvalgininkai jau vis drąsiau kalba apie atsigavusią ekonomiką bei optimistiškas vartotojų nuotaikas, tačiau kalbos apie investicijas į garderobą vis netyla. Atėjus žiemos sezonui, moterų žvilgsniai pirma krypsta į klasikinius, itin kokybiškus paltus, striukes, megztinius, o tendencijos tarsi nustumiamos į antrą planą. Prekybos centro EUROPA komandos pakviesta paieškoti įprastų bei kiek netradicinių drabužinės pagrindų, apsidžiaugiau, kad pagaliau atiduodama duoklė kokybei. Šį penktadienį vyksianti išskirtinių pasiūlymų diena „Black Friday“  lepins nemažomis nuolaidomis bei leis papildyti šaltojo sezono garderobą brangesniais, tačiau geros investicijos vardo vertais drabužiais.

Garsieji „juodieji penktadieniai“ – už Atlanto puikiai žinoma tradicija, pamažu atkeliaujanti ir į Europos bei Azijos šalis. Juoduoju penktadieniu JAV yra vadinama diena, einanti po Padėkos dienos, kai parduotuves užplūsta tūkstančiai pirkėjų, nes oficialiai prasideda kalėdinių pirkinių sezonas. Ne paslaptis, jog tądien vilioja milžiniškos nuolaidos, o didžioji dalis prekybos vietų dirba nuo itin ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro. Nors pc EUROPA į Kalėdinių pirkinių maratono traukinį lapkričio viduryje įšokti dar neskubina, jų juodasis penktadienis kviečia atrasti dar palyginti neseniai atsidariusius kokybiškų prabangių moteriškų bei vyriškų drabužių salonus, galbūt net investuoti į brangesnį, tačiau savo kainos tikrai vertą ilgaamžį daiktą – kostiumėlį, džinsus, žieminį paltą, jaukų geros vilnos megztinį, odinę rankinę ar ilgaaulius, kuriems taikoma 20-40 procentų nuolaida pasitaiko pakankamai retai.

Mano žygio po parduotuves žemėlapyje šįkart atsidūrė penkios vietos: „Aprangos galerija“ (ieškančioms kažko jaunatviško), „Julia Janus“ (romantiškosios lietuvių dizainerės gerbėjoms), „Pennyblack“ (mėgstančioms modernią klasiką), „Max & CO“ (prabangos ieškotojoms) bei „Stefanel“ (ištikimoms mados mylėtojoms). Kodėl pasirinkau būtent šias vietas? Manau, kad visose penkiose parduotuvėse kokybės standartai pakankamai aukšti, o drabužiai verti už juos sumokamų pinigų. Taip pat dėmesį kreipiau ir į tai, ar parduotuvėse sau kažką rasti galėtų tiek mano amžiaus mergina, tiek brandesnė moteris. Drabužius stengiausi atrinkti klasikinius ir tiksiančius išties ne vienam sezonui, tačiau jokiu būdu ne nuobodžius, o turinčius išskirtinių akcentų.

P.S. Ant nuotraukų užrašytos kainos yra be nuolaidos – pilną nuolaidų sąrašą rasite čia: http://www.pceuropa.lt/black-friday/.

APRANGOS GALERIJA

Pirmasis komplektas, rastas „Aprangos galerijoje“ – skirtingų faktūrų derinys. Nors jaukų raštuotą „Hilfiger Denim“ megztinį galima dėvėti tiek prie džinsų, tiek prie įdomesnių kelnių, šįkart jį derinau su juodu pieštuko formos „Morgan“ sijonu, puoštu nėriniais – išskirtinį drabužį kitą sezoną galėsite derinti su lengvomis palaidinėmis ar net paprastais marškinėliais.

Kiek kasdieniškesnis – antrasis derinys. Lengvas spindinčių siūlų „Firetrap“ megztinis puikiai tiko prie smulkiu juodai baltu raštu margintų klasikinių „Fornarina“ kelnių (jos puikiai atrodytų ir su marškiniais ar net odine striuke). Vis tik mano favoritas – šiltas bei jaukus „Morgan“ švarkas su nusegama kailine apykakle.

JULIA JANUS

Dizainerės Julijos salone ieškojau kiek romantiškesnių spintos pagrindų. Nudžiugau išvydusi itin dailią gryno šilko palaidinę (modelis – itin universalus), kurią sumaniau derinti su išskirtinio dizaino aksominėmis galife kelnėmis bei neutralios spalvos lakuotais laiveliais.

„Julia Janus“ salone atradau ir įdomų kelius siekiantį paltą, apgaubiantį liemenį. Paltas pasiūtas iš itin standžios bei šiltos vilnos. Prie jo puikiai derėjo rusvi odiniai ilgaauliai.

Paskutinis itin elegantiškas radinys – erdvus, kokono siluetą primenantis vilnonis paltas, surišamas po krūtine. Nors konsultantės tikino, kad šį modelį itin mėgsta vyresnės moterys, aš manau, kad jaukus paltas nepriekaištingai atrodytų ir dėvimas jaunesnės merginos.

MAX & CO

„Max & CO“ salone žvilgsnį pirma patraukė ne drabužiai, tačiau būtent tokie aksesuarai bei avalynė, kokius pirkčiau ieškodama klasikinio dizaino bei ilgaamžiškumo, tad dėmesį atkreipiau į klasikinius aukštakulnius bei rankinę, puoštus „houndstooth“ raštu, taip pat aulinukus, aukštakulnius ilgaaulius.

Dėmesį patraukė ir klasikinio modelio šiltos languotos vilnos paltas, puoštas itin įdomiu kailių deriniu (meškėnas ir kojotas). Nors pažvelgus į kainos lapelį šis drabužis gali pasirodyti nevertas užrašytos sumos, apsirengus nesunku pajausti, kad šis drabužis geriausiu žiemos draugu galėtų būti tikrai ne vienerius metus.

STEFANEL

Jaučiu ypatingą simpatiją „Stefanel“ ženklui (turbūt ne tik todėl, kad jų veidu ne kartą buvo mano mėgstamiausias modelis Daria Werbowy) – jų kurti aksesuarai bei drabužiai visad atitinka naujausias tendencijas, tačiau, kaip sako nuolatinės klientės, kartą įsigijus megztinį ar palaidinę su jais skirtis tiesiog nebesinori. Todėl visų pirma nuskubėjau apžiūrėti aksesuarų – dėmesį patraukė ši nedidelė odinė per petį permetama rankinė bei gryno kašmyro šalikas.

Ieškodama drabužių pasirinkau tris variantus – tamsų modernaus modelio avikailio paltą su liemenį juosiančiu dirželiu, stilingą ir sportinio stiliaus detalėmis papildytą marškinių bei kelnių derinį, jaukų spindinčiais siūlais puoštą megztinį, kurį galima dėvėti ir kaip tuniką. Nors parduotuvėje buvo galima rasti ir šio sezono tendencijas atitinkančių megztinių su gyvūnų piešiniais bei stilingų palaidinių, investicijos labiausiai verti man pasirodė tie drabužiai, kurie nėra tokie pavaldūs mados vėjams.

PENNYBLACK

Naujame „Pennyblack“ salone išrinkau tris drabužių derinius. Galbūt sukelsiu šypseną, tačiau pirmasis man kiek priminė dizainerės Victorios Beckham stilių – tiesaus kirpimo kelnės, stilingi derantys marškiniai, odinė ryškesnė delninukė bei, žinoma, aukštakulniai… Manau, jog dviejų skirtingų audinių marškiniai tiks ir prie džinsų bei sijonų, o kelnes bus nesunku pritaikyti kuriant tiek elegantišką įvaizdį (tik pridėkite aukštakulnius!), tiek kasdienišką stilių (padės ilgaauliai bei jaukus megztinis).

Antrasis komplektas – laisvalaikio stiliaus. Jaukūs odiniai aulinukai, tiesaus kirpimo šviesios kelnės (tiesa, šios man buvo kiek per didelės, tačiau modelis taip patiko, kad nugaroje trumpam teko prilaikyti adatėle) bei megztinis, puoštas „degrade“ efektu – šilta vilna apačioje virsta plonyčiu perregimu tamsiu audiniu. Puikiai atrodo dabar, puikiai atrodys ir kitą rudenį.

Romantiškąją „Pennyblack“ pusę atskleisti bandžiau šiuo deriniu – dviejų dalių suknele (viršus vilnonis, apačia – lengvutė bei plazdanti, tačiau spalvos bei raštai – itin elegantiški), klasikiniais odiniais ilgaauliais bei „Prada“ mados namus primenančiu santūriu militaristinio stiliaus paltu. Tiesa, pastarasis – pakankamai nelengvas, tačiau nuo žvarbių žiemos vėjų tikrai apsaugos.

Žinoma, nė vienas straipsnis apie investicijos vertus pirkinius negali būti užbaigtas be… juodos rankinės. Ši mano žvilgsnį „užkabino“ klasikine forma bei neįprastu audinių deriniu – standžia drobe bei kailiu. Nors vasarą ji turbūt neatrodytų itin puikiai, žiemą ranka perbraukti per minkštą kailį kišenėje ieškant telefono turėtų būti itin malonu.

Už paskutinės minutės pagalbą fotografuojant dėkoju draugiškoms pardavėjoms!

Įrašą remia pc EUROPA, tekste pateikta mano asmeninė nuomonė, drabužius atrinkau bei derinau pati.

Bučkis