D. EFECT ruduo-žiema ’15 | Ji skaito Dostojevskį

 

Ar kada pabandėte į kolekciją pažiūrėti ne tik kaip į iš mažesnių elementų sudarytą dėlionę, bet kaip į konkrečios moters spintą, pritaikytą įvairiausiems gyvenimo atvejams? Pradedant nuo kasdienių derinių ir baigiant vakarui skirtais komplektais, toks alternatyvus žvilgsnis į kolekciją leidžia pamatyti ją naujomis akimis. Ir, žinoma, įsivaizduoti moterį, kuri galėtų dizainerio vizijoje gyventi dvidešimt keturias valandas per parą.

Taip pabandžiau pažvelgti ir į naujausią D.EFECT rudens-žiemos darbą – fotografo Visvaldo Morkevičiaus sukurtą lookbook’ą su manekene Ieva Palionyte. Tik šiukštu nesuklyskite nuotraukose matydami tik Ievą. Kiekviename kadre tarsi gintaro inkliuze įstrigusi Eglės Žiemytės kūrybos DNR grandinė: puikiai pažįstamas jos moters keistumas, šypseną keliantis nesugebėjimas atrodyti tiesiog paprastai, ryškūs spalvų kontrastai ir siluetai, neretai aplinkiniams keliantys klausimą “kiek sluoksnių drabužių ji iš tiesų dėvi?”.

Neabejotinos E. Žiemytės stiprybės – meilė netradicinei formai ir meniškiems elementams – geriausiai atsiskleidžia būtent šaltojo sezono kolekcijose. Jos moters charakteris – irgi. Kaip pati dizainerė apibūdina naujausią savo darbą, jis nėra skirtas moteriai, kuri yra linkusi save riboti stereotipišku požiūriu į drabužį ar spalvą. Dieną ji drąsiai dėvės kokteilio suknelę, o eidama į vakarėlį pasirinks bent tris sluoksnius laisvai krentančių drabužių. Dieną jos drabužius puoš perregimas tinklelis, o vakarinį derinį – sportinės medžiagos.

 

 

 

Itin taikliai visą kolekciją apibūdina jos aprašyme rasta eilutė apie tai, kad D.EFECT rudens herojė itin aistringai imasi kiekvieno laukiančio darbo, bet jos kasdienybėje būna ir netikėtumų – pradėjusi skaityti Dostojevskį ji negali prisiversti padėti knygos, dėl to nusprendė pameluoti kad serga. Ir, žvelgiant į nuotraukas, nesunku tai įsivaizduoti – prieš akis iškyla kavinės kampe tyliai skaitanti mergina, kuri dėvi ryškiai oranžinį džemperį ir juodą sijoną. Ji tokia susikaupusi, kad po stalu susipynusios kojos nutirpo, o veidą liečiantys pirštai netyčiomis sugadino ryškų akių apvadą. Jai nereikia jokių aksesuarų ir dėvėdama net sunkų vilnos paltą ar neopreno džemperį ji jaučiasi visiškai neužgožta sudėtingų siluetų.

Tai stilius, kuris moteriai atrodo visiškai normalus, tačiau žiūrintiems iš šono jos pasirinkimai neretai gali pasirodyti kiek… savotiški.

– E. Žiemytė

Žvelgdama į kolekciją iš labiau techninės pusės privalau pabrėžti, jog E. Žiemytė yra viena tų retų kūrėjų, sugebančių net labai abstrakčius, iš pirmo žvilgsnio sudėtingus siluetus pritaikyti kasdieniams drabužiams. Neįprastų kirpimų sijonai atrodo nepriekaištingai su paprasčiausiais masyviais džemperiais, o patrumpintos tiesaus kirpimo kelnės dera su skulptūriškomis palaidinėmis. Net būtų sunku pasakyti, ar siluetas diktuoja taisykles audiniui, ar audinys siluetui, nes kiekvienas derinys atrodo natūralus, neišskiriamas.

 

 

 

Nors paprastai kolekcijų ašimi tampa ryškiaspalviai vyriško kirpimo paltai, šįkart man didžiausią įspūdį paliko fantastiški kelnių ir švarkų deriniai. Ir nereikia galvoti vien tik apie klasikinius juodus duetus su tinklelio elementu (nors jie – absoliutūs favoritai). D.EFECT klientei ne ką mažiau patiks ir tiesios, griežtos formos švarkai, dekoruoti užtrauktukais, didelėmis kišenėmis. Nors jų modeliai iš pažiūros gali pasirodyti sunkūs ar slegiantys, kiek nuleista pečių linija jiems suteikia moteriškumo, o priderintos siaurėjančios kelnės sukuria jaunatvišką, sportišką įvaizdį. Fantastišku akcentu tampa ir kolaboracija su jaunosios kartos tapytoju Andriumi Zakarausku, kurio serijos Lern Malen darbas keletą palaidinių bei suknelių papuošė ryškiais, vyriškai stipriais potėpiais.

Turbūt natūraliai iškyla klausimas, ar ateinantį sezoną D.EFECT moteris bus kažkuo nauja, kitokia, stebinanti. Žvelgiant iš komercinės pusės – taip, ji atras keletą naujų modelių ir spalvinių idėjų. Ją labiau domins kontrastai ir sportinė stilistika. Žvelgiant iš meninės – patikėkite, ji niekada ir nebuvo įprasta…

Nuotraukos ir informacija D. Efect

X