Pavasaris/vasara 2016 | Londono geriausieji

 

Prieš porą metų Londono mados savaitei buvo prilipdyta tamsiosios dėmės etiketė. Supraskite – Londonas, jaunųjų talentų kalvė, stokoja žymių ženklų pristatymų, tad nemažai redaktorių bei modelių Niujorką palikdavo ir į Europą vykdavo tik beprasidedant Milano renginiams. Bet pastarųjų metų pokyčiai industrijoje situaciją apsuko 180 laipsnių kampu: daugelis nepriklausomų vardų, pažaidę muzikinių kėdžių žaidimą, nusėdo žinomų mados namų studijose, tad natūraliai iškilo klausimas – o kas bus ta naujoji karta, kuri pakeis juos?

Žvilgsniai krypsta į Europos Vakarus – Londonas yra žinomas kaip prestižiškiausių pasaulio mados mokyklų namai ir geriausia erdvė jauniems dizaineriams tobulėti. Tiesa, čia inkubatoriaus principas neveikia – būsimieji Versace ar Tisci iš karto susiduria su mados savaitės realijomis, milžiniška konkurencija ir tokių mados namų kaip Burberry įtaka vietinei rinkai. Bet kas, jei ne mados istorija ir ateitimi vienodai persismelkusi aplinka, gali geriau išugdyti perspektyvų vardą?

Vis tik nereikėtų galvoti, kad Londonas – tik naujokų žaidimo aikštelė. Vis daugiau vardų į savo tvarkaraštį priimanti mados savaitė ne tik turi susiformavusį įvaizdį ir įspūdingą kūrėjų sąrašą (Burberry, Christopher Kane, Mary Katrantzou, Erdem…), bet ir milžinišką potencialą augti toliau. Naujausi pavasario-vasaros pristatymai šią mintį tik patvirtina, tad pristatyti geriausių savaitės šou septynetą šįkart itin malonu.

 

BURBERRY PRORSUM

 

 

Nors Burberry mados namai, tapę visos Londono mados savaitės sinonimu, pastaruoju metu sulaukė itin daug kritikos dėl silpnų ir pernelyg komerciškų kolekcijų, jų dizaineris ir vadovas Christopheris Bailey pagaliau sugebėjo nutildyti kritikus. Grunge stilistikos, karinės aprangos ir moteriško buduaro kontrasto įkvėpta kolekcija sėkmingai pritaikė visas besiskleidžiančias sezono tendencijas, pradedant šilkine naktinių tipo suknele ir baigiant romantišku apsiaustu.

 

CHRISTOPHER KANE

 

 

Jeigu Burberry mados namai atspindi Londono mados istoriją ir britiškas rankų darbo tradicijas, Christopheris Kane’as man yra kūrėjas, kuris formuoja Londono mados ateitį. Vienas geriausių jaunosios kartos mados modernistų šį sezoną nustebino ne tik platesne spalvų palete ar netipiškais audinių pasirinkimais, bet ir gerokai laisvesne, pakilesne nuotaika. Jo vasaros moteris – tiek moderniojo meno gerbėja, tiek išprotėjusi mokslininkė, tiek vakarėlio pažiba. Galbūt ji keista ir jos drabužių kontrukcija primena keistą cheminę gardelę, bet nepastebėti jos tiesiog neįmanoma.

 

PREEN

 

 

Preen mados namai ir jų kūrybinis duetas Justinas Thorntonas bei Thea Bregazzi yra tai, dėl ko Londono mados savaitė nusipelno ne tik kritikų, bet ir didžiųjų prabangos parduotuvių tinklų dėmesio. Dueto kolekcijos ne tik išlaiko unikalią romantiškai modernią kryptį, bet ir pastovią kūrybinę kokybę, palaiko balansą tarp avangardo ir kasdieniškumo. Tokia ir šio sezono kolekcija, supynusi itin romantišką vasarinės suknelės viziją su gerokai griežtesne tvarsčių, suvaržymų idėja. Kūno atidengiama minimaliai, bet mistiška atmosfera ir netipinis, viliojantis moteriškumas išlieka.

 

VERSUS

 

 

Versus, mažoji Versace moters sesuo, iš Niujorko šį sezoną persikėlė į Londoną. Ir tai matosi – Anthony Vaccarello kuriama Versus mūza iš mažą juodą suknelę dėvinčios vakarėlių liūtės virto į Londono underground scenos gerbėją. Žinoma, ji vis dar dievina juodą spalvą ir begėdiškai demonstruoja ilgas kojas, bet vietoje prabangaus švarko ir tiesioginio seksualumo ji renkasi sportinio, vietomis net truputį pankiško stiliaus siluetus, negailestingai sukarpo iš vaikino spintos pasiskolintus drabužius ir dėmesį prikaustantį derinį sukuria per keletą minučių. Nežinia, ar tokia nauja Versus kryptis patiks prie moteriškesnio stiliaus įpratusioms linijos klientėms, bet šią kolekciją galima drąsiai vadinti pilnu garderobo komplektu naujajai mados namų herojei, kuri šias sukneles bei marškinius drąsiai dėvės nuo ryto iki, na… kito ryto.

 

ROKSANDA

 

 

Nors serbų kilmės dizainerė Roksanda Ilincic savo darbus Londono mados savaitėje pristato jau bemaž dešimtį metų, jos kolekcijos mano žvilgsnį pagavo tik prieš keletą sezonų, kai jos braižas įgavo ryškų abstraktaus minimalizmo prieskonį. Ryškios spalvos, jų blokavimas, neįprastai tikslūs kirpimai ir nepriekaištingai išformuotos proporcijos ant podiumo labiau primena ne madą, bet šiuolaikinio meno parodą, kurioje emociją išreiškia spalva, o drabužis tam tampa tinkamiausia drobe. Tokia ir ateinančio pavasario bei vasaros kolekcija, žvilgsnį patraukusi ne tik fantastiškomis formomis, bet ir vienu gražiausių spalvynų, matytų pastaruoju metu.

 

THOMAS TAIT

 

 

Kanadietis Thomas Taitas jau keletą sezonų yra vienas tų vardų, kuriems skubama rašyti istoriją apie sėkmingą karjeros pradžią Londono mados savaitėje ir didžias ateities perspektyvas garsiuose mados namuose Paryžiuje ar Milane. Nors skubėti girti naują vardą lengva, T. Taito atveju tai nėra elementari panegirika – dizaineris yra jauniausias Central Saint Martins mokyklą baigęs kūrėjas, kurio sugebėjimus giria ne tik vieni geriausių mados dėstytojų pasaulyje, bet ir tokios legendos kaip Manolo Blahnikas. Jų nuomone nepatikėti būtų keista, ypač kai pavasario-vasaros kolekcija įrodė ne tik T. Taito meilę sportiniam/futuristiniam stiliui, bet ir ypatingą dėmesį detalėms, aukštosios mados vardo vertą kruopštumą.

 

BARBARA CASASOLA

 

 

Jauna brazilų kilmės dizainerė Barbara Casasola, beveik trejus metus praleidusi Roberto Cavalli mados namuose ir nusprendusi pradėti savo asmeninę liniją, man yra vienas didžiausių Londono mados savaitės atradimų. Nors industrijoje vis dažniau kalbama apie moteris kūrėjas, kurios tobulai suvokia šiandieninės klientės poreikius, Barbara atrodo kaip viena tų dizainerių, kuri tuos poreikius galėtų formuoti. Jos švarus, bet neįtikėtinai moteriškas ir seksualus minimalizmas yra tai, kas tobulai atitinka šių dienų mados idėją: šiek tiek vyriško stiliaus įtakos, ne per daug nuogo kūno, patogūs siluetai ir fantastiški audiniai bei spalvos. Galbūt tai labai drąsus pareiškimas, bet Barbara yra tai, ko labiausiai trūksta tokiems minimalistiškiems mados namams kaip Calvin Klein – jaunos moters vizijos ir aistros madai.

 

Nuotraukos Vogue Runway

x