Vogue Paris 95 | Ikonos vakar, šiandien ir rytoj

“Dar visiškai nesijaučiu ir neatrodau 95-erių”, – mados leidiniui WWD juokaudama prasitarė Emmanuelle Alt, Vogue Paris vyriausioji redaktorė. Jau daugiau nei penkiolika metų dirbanti prancūziška mados biblija vadinamame žurnale (ketverius iš jų – vyriausiosios redaktorės pozicijoje), E. Alt tam tikrus prancūziškos mados kodus perteikia itin moderniai ir šiuolaikiškai, bet… niekada nepamiršta, kad mada šiame žurnale nėra tik tema ar abstraktus reiškinys. Tai – geriausia erdvė subtiliai provokacijai.

Nors žurnalas jau ne kartą sulaukė kritikos dėl savotiško humoro jausmo, kultūrinių akcentų interpretavimo ar politinio korektiškumo problemų, jubiliejinis spalio mėnesio numeris sukėlė kiek kitokio tipo diskusijas. Tiesa, ne mažiau audringas ar įdomias, nes į viešumą iškėlė klausimą, ką šiandien reiškia taip dažnai vartojama sąvoka “ikona”.

 

Gisele Bundchen, Kate Moss, Christy Turlington ir Kendall Jenner. Keturios skirtingo amžiaus ir tipažo manekenės, atspindinčios platų ir liberalų Vogue Paris žvilgsnį į moteriškumą. Tik jeigu pirmosios trys jau ne kartą pelnė mados pasaulio legendų statusą, kaip derėtų reaguoti į E. Alt sprendimą vieną viršelių paskirti ir devyniolikmetei Kendall? Kai atrodė, kad ginčai dėl įžymybių – manekenių – instamerginų pamažu blėsta, Vogue Paris nepraleido progos vėl šliūkštelėti žibalo į ugnį. Tiesa, su savita elegancija ir argumentais.

Be abejo, didžioji dalis diskusijų internete ir spaudoje vis dar sukosi apie tai, kur galima nubrėžti ribą tarp profesionalaus modelio ir įžymybės, bet būtent čia E. Alt sprendimas Kendall įvardinti kaip šių dienų ikoną ir pradeda įgauti prasmę. Kodėl? Nuomonės apie Kendall sugebėjimus prieš kameros objektyvą ar ant podiumo gali skirtis, bet, manau, ši mergina pradėjo naująją supermodelių erą, kurios mados industrija nematė jau kelis dešimtmečius. Dar prieš gerus penkerius metus mados žiniasklaida rašė, kad devyniasdešimtųjų podiumo įžymybes pakeitė šimtai pernelyg jaunų ir minioje ištirpstančių slaviškų veidų, o sąvoka „manekenė“ atsidūrė kaip niekada arti to paties žodžio, tik reiškiančio plastikinį modelį, aprengiamą drabužiu ir pastatomą vitrinoje.

 

Vis dėlto socialinės medijos ir nauja įžymybių atžalų-modelių karta situaciją apsuko 180 laipsnių kampu – tokie vardai kaip Kendall, Gigi ar Bella pažįstami ne tik plačiajai auditorijai, bet ir vertinami mados pasaulyje dėl sugebėjimo derinti tikrą karjerą su internetinės įžymybės statusu. Galima jų nemėgti, bet paneigti, kad šios merginos yra naujieji supermodeliai, nepavyks. Galbūt jų karjeros pradžią nulėmė televizija ar internetas, o ne gatvėje sutiktas agentas, bet šiandienos ikonos tikrai ne mažiau įdomios ar įtakingos nei prieš kelis dešimtmečius buvo Kate ar Naomi.

Ar 95-asis Vogue Paris gimtadienis buvo tinkamas laikas tokiam drąsiam E. Alt pareiškimui? Mados žiniasklaida ginčijasi, kad galbūt derėjo susilaikyti ir atiduoti duoklę tikrosios ikonoms. Bet, prisipažinsiu, šį 472 puslapių numerį jau laikau savo rankose ir galiu drąsiai pasakyti, kad turinys fantastiškas, o redaktorės drąsa įkvepia. Galima tik pusiau juokais, pusiau rimtai spėlioti, ar šimtojo jubiliejaus viršelio žvaigždė jau turi savo instagram profilį…

 

Kendall Jenner | Fotografas David Sims

Stilius Suzanne Koller

 

 

 

Kate Moss | Fotografai Mert & Marcus

Stilius Emmanuelle Alt

 

 

 

Gisele Bundchen | Fotografas Mario Testino

Stilius Emmanuelle Alt

 

 

 

Christy Turlington | Fotografai Inez & Vinoodh

Stilius Geraldine Saglio

 

 

 

X