Saint Laurent Pre-Fall 2016 | Los Andželo naktys

 

Kai prancūzų mados namų Saint Laurent dizaineris Hedi Slimane paskelbė, kad vietoje įprastinio vyrų kolekcijos pristatymo Paryžiuje svečius pakvies į šou Los Andžele, mados industrija tarsi nepatogiai sujudo: ar kūrėjas tikrai palieka mados namus, kaip skelbė naujienų pranešimai, ir tai bus didysis jo atsisveikinimas? O galbūt H. Slimane į Los Andželą, kur pats gyvena nuo 2008-ųjų, perkels visus mados namų renginius, kaip 2012-aisiais perkėlė pagrindinę savo dizaino studiją?

Pirmąjį gandą paneigė Saint Laurent namų vadovybė, antrąjį – pats dizaineris. Saint Laurent vyrų rudens ir moterų pre-fall kolekcijų pristatymas Los Andžele buvo tiesiog asmeniškesnis žvilgsnis į H. Slimane susižavėjimą Vakarų pakrantės kultūra: šou nuspręsta surengti legendinėje Palladium koncertų salėje, o kolekcijos nuotaika mintyse iškart kūrė paralelę, kad H. Slimane ir Los Andželo ryšys yra toks stiprus, kokį kadaise savo mylimam Marakešui jautė pats Yves Saint Laurentas.

Nors iš vadinamųjų lookbook nuotraukų nesunku pastebėti, kad Saint Laurent atidavė duoklę naktinei Los Andželo kultūrai, kolekcija neabejotinai turėjo ir kitą (beje, ne mažiau svarbų) įkvėpimo šaltinį. Šiemet sueina 50 metų nuo tada, kai Y. Saint Laurentas transformavo požiūrį į dėvimąją madą ir atidarė savo pirmąjį Rive Gauche linijos saloną. Todėl kolekcija kvėpavo septintojo dešimtmečio nuotaika – tai sufleravo blizgūs, puošnūs drabužių audiniai, blizgučiais puoštos modelių akys, paryžietiškai rokeriškos šukuosenos. Kažkas tarp Jane Fondos ir Loulou de la Falaise, Davido Bowie ir Serge Gainsbourgo.

Be abejo, skeptikams kilo ne vienas klausimas apie tai, ar H. Slimane archyvinių kostiumų (kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio) šou vis dar gali būti aktualus 2016-aisiais, kai mada pamažu pamiršta septintojo-aštuntojo dešimtmečio nuotaikas ir yra pasiruošusi žvelgti į priekį. Galbūt dizainerio odė praeičiai iš tiesų nebeturi ambicijų būti moderni? Nors išskirti vienus mados namus kaip kultūrinį judėjimą šiandieninėje perteklinės mados aplinkoje yra drąsu, kalbant apie Saint Laurent tenka nustumti tendencijų įtaką ar asmenines simpatijas konkrečiam istorijos laikotarpiui.

Tai, ką kuria H, Slimane, galima vadinti savotišku protestu prieš masę beveidžių mados namų, kurių dizaineriai daugiau dėmesio skiria klientų poreikių tyrimams, o ne asmeninio braižo vystymui ar aiškiai kūrybinei krypčiai. Tol, kol Saint Laurent vardą reprezentuos H. Slimane, mados namų etiketė bus gerokai daugiau nei tiesiog prabangi užgaida. Tai bus odė gyvenimo būdui, kuris ryte leidžia išeiti iš vakarėlio Paryžiuje ir kitame dalyvauti jau nusileidus Los Andžele. Be abejo, dėvint aksominį auksu siuvinėtą švarką, akis paslėptus po juodais akiniais ir avint galbūt šiek tiek per daug naktinio gyvenimo mačiusius verstos odos aulinius batus.

 

Nuotraukos Saint Laurent

X