Pavasaris 2016 | Spintos guru must have sąrašas

 

Kiek pastaruoju metu teko rašyti apie naujausias mados kryptis, kiekvieną kartą norėjosi pabrėžti, jog pusmečio tendencijos – jau gerokai pasenusi sąvoka. Pripažinkite – ant mados sostinių podiumų karaliauja dizainerių individualizmas, o keli sutapimai tikrai neturėtų sulaukti sezono tendencijos etiketės. Tiesa, mada niekur nedingsta, tik dideles jos kryptis keičia mažesnės ir vietoje temų iškyla aiškūs siluetai.

Dėl to jau keletą sezonų vengiu sudarinėti tendencijų sąrašus ir bandyti iš gausos kolekcijų atrinkti tai, kas iš tiesų nėra aktualu. Paskutiniu metu daugiau dėmesio verta skirti socialinėms medijoms (juk būtent jos dabar formuoja norus ir suvokimą, kas yra madinga) ar iš sostinių gatvės stiliaus kylančiai madai. Mat sezono nuotaiką dabar apibrėžia jau ne abstrakčios temos, o konkretūs daiktai, kuriuos matote kadruose iš Paryžiaus ar Niujorko.

Pradedant esminiais pavasario aksesuarais ir baigiant netikėtu hitu tapusiu bomber švarku, šįkart dalinuosi vienuolika esminių pavasario akcentų, galinčių tapti neblogu gidu į madingą kapsulinį garderobą. Gero įkvėpimo!

 

Nors šį pavasarį lakūno švarkas, populiariai vadinamas tiesiog bomberiu, laikomas patogiausia alternatyva lietpalčiui ar odiniam švarkui, įdomi ir jo dekoratyvi funkcija. Jau kurį laiką ieškau kažko panašaus į šį Marni modelį iš Net-a-Porter – juoda spalva ir modelis išlaiko daikto praktiškumą, bet blizgūs siuvinėjimai leidžia švarką dėvėti ne tiek dienos metu.

Pečius apnuoginanti palaidinė – reveransas Proenza Schouler pavasario ir vasaros kolekcijai. Šį variantą iš Zara galima dėvėti tiek prie patogių džinsų ir sportbačių, tiek segėti ilgą romantišką sijoną. Tik nepamirškite Proenza Schouler stiliaus – geriausiai prie nuogų pečių atrodo sukelti plaukai ir įsimintini auskarai.

Turiu prisipažinti, kad niekada nemėgau rankinių – suvokiu jų grožį ir gebėjimą išgelbėti visą aprangos derinį, bet kai einant iš namų užtenka banko kortelės ir telefono, puikiai pasitarnauja kišenės. Vis dėlto šią vasarą ketinu pagaliau atrasti tobulo dydžio ir neutralaus dizaino rankinę kaip ši iš Chloe. Juoda, ne per didelė, nekrentanti į akis ir vis tiek savaip įdomi.

Jeigu būtų galima atrinkti vos vieną svarbiausią sezono pirkinį, titulas veikiausiai atitektų šviesiems netolygaus kirpimo džinsams, kuriuos išpopuliarino prancūzų mados namai Vetements. Ieškote gero pakaitalo ir kažko įdomaus prie kasdienių marškinėlių? Ši pora – iš H&M, bet verta panašių džinsų pasižvalgyti ir dėvėtų drabužių parduotuvėse.

Galbūt kiek keistokas pavadinimas, bet kelius siekianti elegantiška suknelė sutinkama tiek filmuose apie šeštąjį dešimtmetį, tiek šių dienų stiliaus ikonų spintose. Kodėl? Nepaneigiamas jos moteriškumas traukia ir atveria daug stiliaus galimybių. Pavyzdžiui, šią Zara suknelę galėtumėte dėvėti tiek su klasikinėmis aukštakulnėmis basutėmis, tiek su sportbačiais ir per didele odine striuke.

Kelių paskutinių mėnesių manija, kurią dabar jau sunkoka sustabdyti. Kai didžioji dalis sezono drabužių itin neutralūs arba atmetantys puošnumo idėją, įdomu derinius pagyvinti netikėtais meniškais akcentais. Celine stiliaus lankstyto metalo auskarai – vienas paprasčiausių būdų tą padaryti. Ši pora (ir daugelis kitų, į kurias vis dar paslapčia žvilgčioju) iš Zara, kažką panašaus galimai rasite ir blusų turguose ar vėlgi dėvėtų daiktų parduotuvėse.

Klasikiniai balti marškiniai niekuomet neišeina iš mados, bet kodėl nepasirinkus įdomesnės jų interpretacijos? Ypač jeigu ieškote kažko, kas tiktų prie bohemiško sijono ar tarsi lopytų džinsų, atkreipkite dėmesį į prailgintą nugaros dalį, įdomesnes rankoves (kaip ir šio Toga modelio), susiaučiamą akcentą priekyje.

Plona tankaus mezgimo suknelė – vienas geriausių garderobo pagrindų, ypač šiltuoju metų laiku. Taip, ji dažniausiai aptempta ir ilgesnė, bet ją labai lengva sluoksniuoti su didesniais marškiniais, švarkais, derinti su kariškais batais ar sandalais. Geriausias spalvos pasirinkimas – juoda, rusva ar pilka, kaip šio H&M varianto.

Vasaros sandalų paieškos man dažniausiai prasideda ir baigiasi klausimu “ar ši pora pagaliau priverstų mane iššokti iš mylimų sportbačių?”. Tai reiškia, jog sandalų kulnas turėtų būti ne per aukštas, modelis patogus ir vizualiai netrumpinantis kojų, o pats dizainas – kiek įmanoma universalesnis. Dėl to labai tikiuosi, kad ši pora iš Zara greitu metu atsiras ir parduotuvėse Vilniuje.

Dar vienas akcentas, be kurio jau nebeįsivaizduoju tinkamo pavasarinio garderobo. Kai visa apranga vienspalvė ir nesinori jos apkrauti elegantiškais papuošalais, puikiu papildomu akcentu tampa bandana tipo skarelė (ši – iš Marks & Spencer). Jeigu nenorite jos rišti ant kaklo, galite bandyti riešą ar rankinės rankeną.

Kulotai – tai plačios kelnės, kurių ilgis baigiasi kiek žemiau kelių. Nors iš pirmo žvilgsnio toks modelis gali atrodyti neįprastai ar net priminti sijoną, jis tobulai dera su, tarkime, marškinėliais ir aukštakulniais (nepamirškite apsmukusių kojinių) ar klasikiniu švarku ir sandalais. Šis modelis – iš Zara.

 

Nuotraukos H&M, Zara, Marks & Spencer, Net-a-Porter, Fashion Copious

X