Mados mėnuo F/W ’21 | Kas įvyko?

 

Ar tai pirmas ir paskutinis virtualus pandeminis mados mėnuo? Ar jis išvis baigėsi? O gal mados sostinės ir mados savaitės tampa bereikšmės ir į jų vietą stoja YouTube transliacijos bei Instagram Live? Apie kintantį mados pristatymų formatą kalbama jau kelis metus, tačiau pandemijos apribojimai privertė keistis dar greičiau. Ir nebūtinai taip, kaip norėtųsi: podiumus teko išmainyti į dezinfekuotas aikšteles, o gyvą auditoriją pakeitė ta, kuri komplimentus žeria nebent ekrane spaudinėdama širdeles.

Bet mada vis tiek sugebėjo įkvėpti optimizmo ir patikinti, kad kūrybiškumas perlipa visus barjerus – jei tik COVID-19 testas neigiamas. Nepamenu kito sezono, kada pristatymų metu skambėjo tiek šokių muzikos. Pavyko tiek imituoti vakarėlius, tiek sukurti jų vertas kolekcijas. Pavyko į mados lauką įtraukti dar daugiau įvairiausių menininkų, specialiųjų efektų meistrų, įstabiai įvairios išvaizdos modelių. Tai, ką matėme kelis paskutinius mėnesius, yra puikus įrodymas, kad mada juda į priekį ir tą stengiasi daryti drąsiau nei bet kada anksčiau. Nes kas žino, kas mūsų laukia rytoj…

Todėl dalinuosi dešimti svarbiausių ir įdomiausių mados mėnesio naujienų, kurių praleisti buvo išties nevalia:

1. Alternatyvi Mugler realybė ir jos herojės

Galimybė kurti mados namams, turintiems ilgą ir gerai žinomą istoriją, turi dvi puses. Geroji ta, kad visada galima kliautis praeities archyvais ir juos pritaikyti dabarčiai. Kiek liūdniau yra tai, kad veikiausiai niekada nepavyks prilygti mados namų įkūrėjui ar įkūrėjai. Mugler dizaineris Casey Cadwallader mane žavi tuo, kad net nesistengia imituoti garsiojo Thierry Mugler, o vietoje praeities renkasi žiūrėti į ateitį. Jo kolekcijos video pristatymas – mano asmeninis sezono favoritas. Nuo futuristinių drabužių iki podiumu (atbulomis) žingsniavusių modelių, tarp kurių – translytės ikonos bei aktyvistės Hunter Schafer ir Dominique Jackson. Mugler ateitis išties gerose rankose.

Peržiūrėkite MUGLER pristatymą

2. Toliau nuo podiumo į… kur?

Kaip jau minėjau įžangoje, šį sezoną podiumus ir svečių kėdes pakeitė, na, beveik bet kas, kur podiumo paprastai nebūna, ir filmavimo komandos. Jaunųjų paryžiečių Coperni šou vyko automobilių aikštelėje, Miu Miu savo pristatymą surengė Alpių viršukalnėje, Dior mados namai grįžo į Versalio veidrodžių salę, Chloé šou vyko tiesiog vienoje Paryžiaus centro gatvių. Žiūrint pristatymus buvo galima net pamiršti, kad dėmesį reikia kreipti į drabužius, o ne tai, kas akį traukia jų fone.

Peržiūrėkite Coperni bei Miu Miu pristatymus

3. Šokiai pandemijos metu

Pati įdomiausia šio sezono tendencija – vakarėlių ilgesys. Iš pirmo žvilgsnio gal ir keista, tačiau aš tikrai žinau, ką skubėsiu traukti iš spintos pandemijai pasibaigus: trumpą suknelę, aukštakulnius, kuriais iš naujo mokysiuos vaikščioti, ir bet ką, kas blizga. Man pritartų ir Chanel dizainerė Virginie Viard, kuri pristatymą dedikavo Paryžiaus naktiniam gyvenimui ir šou surengė klube Castel. MSMG kolekciją sudaro išskirtinai vakarėlių drabužiai, kuriuos dėvės žavios milanietės, o Lanvin pasirinko turtingų merginų vakarėlių temą. Bene smagiausias šou su geriausiu garso takeliu – KENZO, jau tapęs ir Instagram sensacija (#PlanningtoKENZO). Kol laukiame karantino pabaigos, verta pajudėti bent sėdint fotelyje.

Peržiūrėkite Chanel, MSGM, KENZO, Lanvin pristatymus

4. Loewe kuria antraštes

Kai naujienos nėra netikėtos, vis tiek įmanoma rasti būdą jas pranešti įdomiai. Loewe mados namai su Jonathanu Andersonu priešakyje išleido ir išplatino laikraštį, kurio antraštė nepranešė nieko stebuklingo, bet tapo socialinių medijų kabliuku visai mados žiniasklaidai. Beje, pati kolekcija nuostabi, o žiūrėti pristatymo video dar įdomiau, kai apie drabužius pasakoja pats dizaineris. Visai kaip XX a. viduryje, kai mados naujienos tikrai pasirodydavo laikraščiuose.

Kolekcijos peržiūra su dizaineriu Jonathanu Andersonu

5. Sezono debiutai Fendi, Givenchy ir Chloé

Pirmieji gyvi plojimai dar turės kiek palaukti, bet pirmąsias kolekcijas jau galime įvertinti. Amerikietis gatvės mados specialistas Matthew Williamsas savo debiutui Givenchy mados namuose pasitelkė gausybę įžymių draugų. Ir, žinoma, išnaudojo jų Instagram profilius (patys drabužiai sulaukė gerokai mažiau dėmesio nei juos dėvintieji) bei milijonus sekėjų. Kim Jones debiutas Fendi mados namuose ir pirmoji moterims skirta kolekcija gerokai nublanko prieš gausų Karlo Lagerfeldo palikimą. O Gabrielos Hearst kolekcija Chloé mados namams atrodė gan solidžiai, tačiau laiko dar prireiks – ypač jei dizainerė sieks atrasti įdomesnį asmeninio braižo bei Chloé stiliaus mišinį.

Peržiūrėkite Fendi, Givenchy, Chloé pristatymus

 

6. Schiaparelli žiūri į ateitį

Po kelių nesėkmingų bandymų atgaivinti Schiaparelli mados namus pagaliau viskas einasi taip, kaip ir turėtų – amerikietis dizaineris Daniel Roseberry į juos sugrąžino dramą bei absoliutų netikėtumą. Būtent tai, ko taip trūksta šiandienėje madoje. Galų gale, kiek galima žiūrėti senų Johno Galliano pristatymų kartojimus?

Pamatykite Schiaparelli kolekcijos fotosesijos užkulisių video

7. Pirmoji sofos eilė

Nuomonės formuotojai šį sezoną Instagram sekėjų nuomones formavo nuo savo namų sofų. Žinoma, pilnai aprengti naujausių kolekcijų drabužiais, bet vis tiek būdami ne daugiau nei 20 metrų nuo šaldytuvo. Influenceriai – jie visai kaip mes!

8. Tendencija: jaukumas

Vakarėlių aprangos tendencija gal ir smagi, bet kol kas irgi reikia kažką dėvėti. Todėl mados namams, pasirinkusiems jaukumo ir kasdienės aprangos kryptį, širdingai dėkoju už įkvėpimą, kaip toliau neprarasti sveiko proto (ir nebijoti savo atspindžio veidrodyje) dirbant iš namų. Mano favoritai – Altuzarra, Khaite ir Maryam Nassir Zadeh.

9. Rafo Simonso triumfas

Kaip didžiulė belgo Rafo Simonso gerbėja tiesiog turiu pabrėžti, kad bet kokį jo kūrybos žingsnį paminėčiau kaip sezono svarbiausią. Bet šįkart jis išties triumfavo – tiek duete su Miuccia Prada, tiek kurdamas savo asmeninę liniją, kurioje pagaliau yra ir moteriškų drabužių. Jeigu ir verta ieškoti užuovėjos nuo pandemijos negandų, tai nebent Rafo Simonso kurtame apsiauste. Virtualiai, žinoma.

Pamatykite Prada ir Raf Simons pristatymus

10. Dingę iš akiračio?

Jeigu geriau panagrinėsite šio sezono kolekcijų sąrašus, pamatysite, kad ten daug ko trūksta. Pavyzdžiui, Bottega Veneta, Saint Laurent, Gucci, Celine, Balenciaga, Alexander McQueen kolekcijų. Šie mados namai nusprendė arba savo pristatymus rengti pagal individualų tvarkaraštį, arba juos išvis atšaukti. Kitas prapuolimas – dingusi Bottega Veneta Instagram paskyra, kurią jau pakeitė internetinis žurnalas IssueBet… Gal @bottegaveneta yra tiesiog @newbottega?

Nuotraukos iš: WWD, Vogue Runway, Chloe, Givenchy, Mugler, Prada, Loewe Instagram, Camille Charriere Instagram