Pre-Fall 2013 | Jean Paul Gaultier, Givenchy, Stella McCartney

Anglų kalboje egzistuoja pasakymas „has taken on a life of its own“. Nors lietuviškas vertimas „pradėjo atskirą gyvenimą“ neskamba taip gražiai, būtent šie žodžiai šiemet geriausiai apibūdina „Pre-Fall“ sezoną. Kadaise skirtas tik lentynų užpildymui belaukiant pagrindinių metų kolekcijų, šį sezoną žodžių junginys „Pre-Fall“ simbolizuoja visiškai savarankišką laikmetį mados industrijoje, neretai vertą daugiau dėmesio nei didžiosios metų mados savaitės. Kolekcijos perkopia 20 modelių ribą, rengiami nemaži pristatymai (žinoma, kalbu ne tik apie „Chanel“ klajones po visą pasaulį), o patys drabužiai tampa vis labiau atpažįstami ir, svarbiausia, pripažįstami. Petraukos sesijoje proga (pirmi du egzaminai įvertinti dešimtukais, valio!) pagaliau radusi laiko peržvelgti visas naujausias kolekcijas, atrinkau tris, mano manymu, išties vertas Jūsų dėmesio: „Jean Paul Gaultier“, „Givenchy“ ir „Stella McCarney“. Bendras vertinimas? Kad tik taip atrodytų ir pret-a-porter

JEAN PAUL GAULTIER

Didžiulis siurprizas iš dizainerio, apie kurį jau darosi sunku kalbėti be ironiškos šypsenos, nes nebesuprasi, ar Paryžiaus enfant terrible stengiasi surengti gerą šou, ar pats iš savęs pasijuokti, ar tiesiog stokoja naujų idėjų. Džiaugiuosi, jog prancūzo „Pre-Fall“ darbas išsklaidė mano abejones ir parodė, jog šešiasdešimtmetis parako atsargų dar turi išties nemažai. Nors naująjį darbą galima pavadinti aukso viduriu tarp funkcionalumo bei beprotystės, sunku nesusižavėti dekonstruotos konstrukcijos idėja – rodos, ponas Gaultier įsijautė į daktaro Frankenšteino vaidmenį ir drąsiai kūrė klasikinio palto ir odinės striukės hibridą, taip pat ketvirčiais suskaidė klasikinį kostiumą (jei tiksliau – pusė kostiumo ir pusė laisvalaikio aprangos komplekto) ir, žinoma, žaidė idėja „moteris-vyras“. Manau, panašių inžinerinių stebuklų galime tikėtis ir ant aukštosios mados podiumo, tad „Jean Paul Gaultier“ pristatymo diena mano kalendoriuje tikrai bus paryškinta.

GIVENCHY

Daug kritikuota, mados gerbėjų sutikta nelabai palankiai ir žurnalistų praleista pro akis, ši Riccardo Tisci kurta kolekcija vis tiek turėjo atsirasti mano sąraše. Ne tik todėl, jog esu aistringa šio italo kūrybos gerbėja ir, kai gyvenimas pasidaro nebemielas, valandų valandas spoksau į jo kurtas sukneles kompiuterio ekrane. „Givenchy“ „Pre-Fall“ darbas man pasirodė naujas ir kiek netikėtas, tarsi sujungiantis vyriškąją mados namų liniją su moteriškąja – čia vyrauja tamsios rusvos ir pilkos spalvos, kelnių deriniai, žemakulnė avalynė, itin griežto kirpimo kostiumų interpretacijos. Džiugu, kad vaizdą gerokai pagyvino stilizuotus lietuvių austų juostų motyvus kiek primenantys grafiniai raštai, asimetriški sprendimai, „Balenciaga“ pavasario/vasaros kolekciją primenantys banguojančio audinio elementai su baltu pamušalu. Ne taip, kaip visuomet, tačiau nemanau, jog prasčiau.

STELLA MCCARTNEY

Kolekcija, kurią tiesiog lemta įsimylėti. Net „style.com“ apžvalgininkė Nicole Phelps pajuokavo, jog S.McCartney sugeba nuvalkiotą posakį „ne drabužis turi dėvėti savininką, o savininkas drabužį“ paversti tikrų tikriausia tiesa. Sunku nesutikti – „Pre-Fall“ kolekcijos mergina išties yra labai įdomi ir unikali, man šiek tiek primenanti legendinę Woody Alleno heroję Annie Hall – keista, truputį juokinga, tačiau puikiai besijaučianti savo kupranugario vilnos spalvos palte, dėvinti vyriško stiliaus marškinius bei kelnes. Beje, būtent paltai tapo šios kolekcijos ašimi – ilgi ir tiesaus kirpimo, švelnesnių formų siekiantys kelius, įdomiai siuvinėti apsiaustai, trumpi su dideliais atlapais ir pusilgiai, pasiūti iš kontrastingų audinių, jie atrodė tiek stilingai, tiek be galo patogiai. Žinoma, negalima nepastebėti ir dryžių motyvo, kuris šilkinius marškinius ar kelnes paverčia kiek panašius į jaukią pižamą, kurią, aišku, gaubia paltas. Dizainerė išdrįso eksperimentuoti ir su vakaro apranga. Nors jos sukneles jau pamėgo daugelis Holivudo įžymybių, „Pre-Fall“ aksomo bei šilko kūrinius galima pavadinti itin sėkmingais – dizainerė siekė universalumo ir subtilumo, tad, pasirinkusi kuklų ilgarankovį modelį, nesuklydo.

Nuotraukos iš style.com

Bučkis