Audimo ir E. Sidaro miesto pulsas

Kaip parašyti in memoriam tekstą apie žmogų, su kuriuo gilesnę pažintį pradedi jam jau išėjus? Kai žurnalo L’Officiel Mada redaktorė Asta paprašė keletą puslapių paskirti a. a. Egidijaus Sidaro karjerai, šį klausimą sau kartojau beveik visą rugpjūtį. Kai žinai, jog tekste negali likti neatsakytų klausimų ar retorinių užuominų į tai, kas galbūt būtų buvę, kiekvienas žodis pasidaro bene triskart sunkesnis.

Nepadeda knygose likę biografiniai faktai, negelbsti nuotraukos iš kolekcijų pristatymų. Tarsi bandydama iš naujo susipažinti klausiausi senų savo pačios interviu su E. Sidaru: ieškojau minčių, kurias kažkada galbūt praleidau, tyrinėjau kalbos manierą bei intonacijas. Ieškojau ir dizaineriui artimiausių žmonių, stebėjusių jo darbą iš arti, kūrusių kartu ar skatinusių kurti. Vieni kalbėjo su šypsena ir suplanuoti dešimties minučių pokalbiai virsdavo valandomis. Kiti, sutikti netikėtai ir leidę pakalbinti ekspromtu, neslėpė ašarų. Treti išvis atsisakė bendrauti, nes dar buvo per sunku.

Nors tikiu, jog tekste pavyko E. Sidarą atskleisti tiek kaip žmogų, tiek kaip talentingą kūrėją, geriau už bet kokius žodžius istoriją pasakoja jo darbai. Visuomet tikslūs, apmąstyti, elegantiški. Atskleidžiantys pasirinktą temą ir ištobulinti iki smulkiausių detalių. Ar tai būtų vyriška eilutė, ar elegantiška vakarinė suknelė, kiekvienas E. Sidaro kūrinys gimdavo su pagarba tiek paties amatui, tiek klientui.

Nenoriu, kad skambėtų makabriškai, bet tam tikra prasme verta džiaugtis, kad E. Sidaro kūrybinis kelias pasibaigė aukščiausiame taške. Jo kolaboraciją su Audimu pirmą kartą pamačiau ant Mados infekcijos podiumo, kiek vėliau – jau rengdama tekstą žurnalui. „Miesto pulso“ pavadinimą gavusi sportinių drabužių kolekcija vyrams – kiek netikėtas, E. Sidaro stilistiką į naują plotmę perkeliantis projektas. Tai demokratiškas pareiškimas apie šių dienų eleganciją, mieste kasdien įgaunančią naujas formas.

„Miesto pulsas“ pasakoja apie miesto dualumą, kuris sujungia greitį bei norą sustoti, gatvių šviesas bei prabangią tamsą, aktyvų ritmą ir brandų skonį. Kaip kolekcijos pristatymo renginyje sakė ilgametė dizainerio kolegė Kristina Kruopienytė, E. Sidaras visuomet sugebėjo klasiką (net ir sportinę!) matyti truputį kitaip, atrasti naujus sprendimus. O mums dabar atėjo metas iš naujo atrasti E. Sidarą.

Drabužiai: striukė Berlin ir tamprės Oslo
Nuotraukų autorė Vika Paškelytė