Sekmadienio pasirinkimas | Editions de Parfums Frederic Malle

Nors parfumerijos naujienos dažniausiai domiuosi tik tiek, kiek yra būtina iš esmės mada besidominčiam žmogui, tai, ką šiandien Jums pristatau, išties sugebėjo patraukti mano dėmesį. Prieš keletą savaičių atradusi Creme de la Creme siūlomą Edition de Parfums Frederic Malle liniją, iš pradžių nusprendžiau kiek giliau patyrinėti šio iki šiol tik girdėto vardo istoriją bei veiklą. Tai, ką radau, iš tiesų maloniai nustebino – įdomi idėja, gražus tikslas, išskirtiniai kvapai. Šiandien jau galiu drąsiai tvirtinti, kad malonus pirmas įspūdis tapo tikru susižavėjimu. Tiek atrasta kvapų palete, tiek pačia F.Malle idėja – svarbiausias ne didelis prekinis ženklas, o dažniausiai nematomas parfumeris, „žmogus-nosis“, kuris šią magiją ir kuria.

APIE F.MALLE

Galima drąsiai teigti, kad 1962 metais gimusiam F.Malle buvo lemta tapti kvapų pasaulio dalimi. Jo senelis Serge Heftleris, puikus legendinio Christiano Dioro draugas, buvo vienas Christian Dior Parfums įkūrėjų ir Miss Dior bei Diorissimo kvapų autorius. Frederico motina taip pat buvo susijusi su šia sritimi ir tapo Christian Dior Parfums meno direktore, su parfumeriu Edmond Roudnitska sukūrusia Eau Sauvage, o 1985 ir žymųjį Poison kvapą. Taigi nuo mažų dienų F.Malle antradienio popietes leido mamos darbovietėje bei savo akimis matė, kaip gimsta skaniai kvepiantis vanduo gražiuose buteliukuose.

1986 Fredericas ir pats įsiliejo ir parfumerijos pasaulį – Roure Bertrand Dupont laboratorijoje jis mokosi apie sudedamąsias kvepalų dalis, jų gaminimo techniką, esmę ir susipažįsta su industrijos legendomis. Iki 2000 metų jis konsultuoja Prancūzijos ir viso pasaulio parfumerijos gamintojus, kol nusprendžia pats iš esmės pakeisti rinką bei grąžinti kvepalams prarastą prabangos prekės statusą. Taigi, surinkęs devynių patyrusių parfumerių komandą, jis suteikia talentams visišką kūrybinę ir finansinę laisvę ir netrukus išleidžia pirmąją devynių kvapų liniją, kuri parduodama mažame F.Malle butike Paryžiuje.

Taigi nuo to laiko Editions de Parfums Frederic Malle ženklas ne tik tapo žinomas parfumerijos ir mados pasaulyje (apie jį man pačiai yra tekę skaityti ne viename Vogue ar Elle numeryje), bet ir atidarė keletą vardinių salonų bei pristatė dar nematytą naujovę – vadinamąsias „kvapo kabinas“, kurios leidžia pirkėjui išbandyti pasirinktą kvapą be jokių pašalinių kvapų įsikišimo.

2010-aisiais Prancūzijos kultūros ministras F.Malle suteikė „Menų Kavalieriaus“ titulą.

Vienas F.Malle salonų su plieninėmis „kvapo kabinomis“

APIE LINIJĄ

Kai prieš dešimtį metų F.Malle pirmą kartą atrado sąvoką „Editeur de Parfums“, jį iškart sužavėjo idėja patyrusius parfumerius išlaisvinti nuo juos varžiusių sąlygų – įvairiausių reikalavimų, didelių prekinių ženklų, būtinybės įtikti visiems. „Nesuprantu, kodėl visi galvoja, kad įžymybės ir dizaineriai patys kuria kvepalus. Juk visą darbą atlieka ne jie! Aš pats su parfumeriais dirbu lyg redaktorius su rašytojais“,- teigia F.Malle,- „kvapų kūrėjams suteikiu visišką laisvę tirti ir išreikšti savo mintis. Kiekvienas parfumeris turi galimybę naudoti naujausias technologijas ir rečiausius, gryniausius randamus ingredientus.“

Taigi tikriausiai jau supratote, kad pagrindinė Editions de Parfums Frederic Malle idėja yra ne paties prekės ženklo kūrimas, o profesionaliems parfumeriams suteikta galimybė atskleisti savo kūrybinį potencialą ir talentą, tad ant kiekvieno buteliuko paryškina būtent parfumerio vardą. F.Malle tikrai nesistengia įtikti visiems – visi penkiolika linijos kvapų yra be galo skirtingi ir neturi nieko bendro su įvairių mados namų siūloma klasika, kurią pripažįsta visas pasaulis, tad yra skirti individualiai asmenybei.

Editions de Parfums Frederic Malle kvepalų buteliukas

TAI, KĄ IŠBANDŽIAU AŠ…

Aš už galimybę susipažinti su Frederic Malle filosofija ir kvapais esu dėkinga Creme de la Creme atstovams, kurie dar visai neseniai atrado šiuos ypatingus parfumerijos namus bei pristatė juos Lietuvos rinkai. Pati išbandžiau net aštuonis skirtingus kvapus – šešis labiau moteriškus ir du kiek vyriškesnius (mat nišinėje parfumerijoje kvapui retai kada priskiriama „lytis“). Pateikiu savo įspūdžius susipažinus su kiekvienu iš jų.

Une Fleur de Cassie by Dominique Ropion.

Pagrindinės natos: kasijos, mimoza, jazminas, rožė, vanilė, sandalmedis.

Kasija, itin reta ir išskirtinio kvapo gėlė, ne veltui buvo pasitelkta šių kvepalų kūrimui. Jais D.Ropion siekė atskleisti senųjų laikų prabangą, kai pasipuošusios moterys nebijojo drąsių, ryškių kvepalų, kurie prie odos priglustų lyg išskirtinė haute couture suknelė. Man asmeniškai šis kvapas priminė mažyčius gražaus stiklo buteliukus, kuriuos vaikystėje rasdavau ant močiutės miegamojo stalelio – storas, senas stiklas ir už jo slypintis turtingas, prabangus, labai moteriškas ir lengvai įsimenantis kvapas, turėjęs puikiai derėti prie senų, sunkių kailinių ir dailių batelių iš tuometinių mados salonų.

En Passant by Olivia Giacobetti.

Pagrindinės natos: lelijos, apelsinmedžio lapai, agurkas, kviečiai.

Kvapas, mintimis nukėlęs į pavasariu kvepiantį sodą ir bekraščius javų laukus, kai aplink tik mėlynas dangus ir gamta. O.Giacobetti šiuos kvepalus net pavadino impresionistiniais, nes pajusti galima tik keletą ryškesnių užuominų, tačiau pats kvapas sužadina emocijas ir pakeri lengvumu, skaidrumu. Taip kvepia vėjavaikiška siela…

Musc Ravageur by Maurice Roucel.

Pagrindinės natos: muskusas, bergamotė, mandarinas, cinamonas, vanilė, gintaras.

Musc Ravageur – neabejotinas favoritas iš visų aštuonių paletės. Nors ir truputį rytietiškas bei sudėtyje nerasime nė vienos gėlės, šis dramatiškas kvapas mane mintimis nukėlė į riaumojantį ketvirtąjį dešimtmetį bei salonus, kurie taip žavi turbanais ir brangakmeniais pasipuošusiomis poniomis. Kvapas – be galo galingas ir tarsi susiliejantis su oda, skleidžiantis šilumą ir apsupantis lyg kašmyro skraiste.

Le Parfum de Therese by Edmond Roudnitska.

Pagrindinės natos: mandarinas, melionas, rožė, slyva, kedras, oda.

O štai šis kvapas ne tik sužavi savo subtiliu žavesiu, bet ir be galo miela istorija: parfumeris E.Roudnitska šiuos kvepalus dar šeštojo dešimtmečio pradžioje sukūrė savo žmonai Theresai ir tik jai vienai leido šį kvapą „dėvėti“, tad jis išliko paslaptis ir niekada nebuvo gamintas platesnei auditorijai. Ne veltui šie kvepalai kvepia nuoširdumu bei meile…

Portrait of a Lady by Dominique Ropion.

Pagrindinės natos: muskusas, sandalmedis, pačiulis, smilkalai, rožė, radonosios uogos.

Tai – modernus rytietiškas kvapas, skirtas moteriai, kuri žino, kaip padaryti įspūdį ar sužavėti. Mano nuomone, šie itin moteriški kvepalai tikrai yra moderni klasika ir galėtų pakeisti legendinius Chanel No.5 ar Guerlain. Jais pasikvepinusi moteris atspindi nepriklausomą, ryškią asmenybę. Iš pradžių kvapas gal ir atrodo kiek aštrokas, net vyriškas, tačiau po valandos ant odos jis sušvelnėja, tampa gundantis ir vilioja dar kartą pauostyti.

Lipstick Rose by Ralf Schwieger.

Pagrindinės natos: žibutės, vanilė, muskusas, gintaras.

R.Schwiegeris šiuos kvepalus apibūdino taip: „jie priverčia šypsotis ir patys šypsosi – atrodo lyg švelnus rožinis lūpdažis, įkūnija trapią, jaunatvišką moterį.“ Ir iš tiesų – šis saldus, lengvas kvapas taip ir verčia mintyse regėti baltą ar rožinį buduarą bei ryte besidažančią jauną paryžietę.

Geranium pur Monsieur by Dominique Ropion.

Pagrindinės natos: mėta, snaputis, anyžių sėklos, gvazdikai, cinamonas, sandalmedis.

Šio kvapo autorius sako, kad jis skirtas vyrui, kuris nemėgsta tradicinių aštrių kvapų ir nori stilingos, įdomios alternatyvos. Man šis šiltas, rytietiškas kvapas mintyse iškart susijungia su jaukiais vyriškais megztiniais, kaklaskarėmis, senomis knygomis… Kvepalai, kurie iš pradžių nustebina savo sodrumu, po kelių minučių atskleidžia itin gaivų mėtinį pagrindą.

French Lover by Pierre Bourdon.

Pagrindinės natos: pačiulis, samanos, kedras, skudutis.

P.Bourdon kvapo pavadinimas French Lover ne tik kvepia maloniai it Paryžiuje užsimezgęs romanas, bet ir parodo, kad, pasak autoriaus, vyriškas kvapas gali būti visai neaštrus, romantiškas ir net kiek saldus! Taip ir įsivaizduoju vyruką prabangiu aksominiu kostiumu ir puokšte gražių rožių savo mylimajai.

Nuotraukos – mano ir oficialios Frederic Malle, informacija iš fredericmalle.com, apžvalgoje pateikta mano asmeninė nuomonė. Editions de Parfums Frederic Malle kvapus galite išbandyti bei įsigyti Creme de la Creme salonuose Vilniuje ir Kaune.

Bučkis