Sekmadienio pasirinkimas | Parfumerijos aristokratas Ramon Monegal

Greitas vartojimas, greiti malonumai ir greitos idėjos – savotiškas XXI-ojo amžiaus visuomenės prakeiksmas. Tad anksčiau ar vėliau atsirandantis noras atsigręžti į tradicijas bei laiko patikrintą patirtį gali būti laikomas asmenybės brandos įrodymu. Pradedama mėgautis kokybišku maistu, žvilgsnį vis dažniau traukia klasikiniai drabužių siluetai ir prabangūs audiniai, triukšmingus vakarėlius keičia intymesnė aplinka ir rūšinis vynas. Nes vienintelė tikra šių laikų prabanga yra laikas bei sugebėjimas mėgautis neskubant, mokantis ir renkantis tik tai, kas geriausia. Aukštoji parfumerija – ne išimtis, nes čia svarbiausia kokybė bei tradicijos. Norint pažinti sudėtingą parfumerijos pasaulį daug lemia gebėjimas perprasti kvapo kodą, noras gilintis į jo filosofiją, istoriją bei charakterį. Pažinti patį parfumerį, įvertinti jo darbo subtilumą bei trapią kvapo eleganciją. Todėl šiandien kviečiu susipažinti su parfumerijos pasaulio aristokratu Ramon Monegal, kuris per beveik šimtmetį sukauptą šeimos patirtį perduos jau penktai parfumerių kartai, o šiuo metu stebina unikalia prabangos vizija, telpančia į rašalinę primenantį buteliuką.

IŠTAKOS

Katalonų Monegal šeimos pavardė parfumerijos istorijoje pirmą kartą minima 1916-aisiais, kai chemijos industrijos atstovas Rayon Monegal įkūrė parfumerijos namus „Myrurgia“. Geri verslo įgūdžiai bei nuoširdus susidomėjimas kvapų pasauliu kompanijai leido jau pirmaisiais veiklos metais išleisti dvejus kvapus (vieni jų buvo unisex), o antraisiais – net šešerius. Prie kompanijos augimo nemažai prisidėjo R. Monegal sūnus Esteve – populiarus skulptorius, pažinojęs daugelį garsių modernaus meno atstovų ir protingai išnaudojęs kiekvieną galimybę skleisti kompanijos vardą. Nors parfumerinį išsilavinimą kvepalų tėvynėje Grase įgijo tik trečiosios Monegal kartos atstovai, šeštajame dešimtmetyje „Myrurgia“ jau buvo garsiausia Ispanijos parfumerijos gamintoja, kūrusi net šalies karališkajai šeimai.

Ketvirtosios Monegal kartos atstovas Ramon savo karjerą „Myrurgia“ pradėjo dar 1972-aisiais. Perėmęs svarbiausias technologines bei istorines žinias, jaunas parfumeris mokslus tęsė Ženevoje, Grase, Paryžiuje, kur dirbo kartu su pripažintais kvepalų kūrėjais. Teigiama, kad R. Monegal nuo pirmųjų pažinties su kvapų pasauliu akimirkų demonstravo išskirtinę drąsą, puikų skonio pajautimą ir gebėjimą suvaldyti net sudėtingiausius ingredientus. Nors pirmasis kūrėjo kvapas „Alada“ gimė tik 1979-aisiais, jis netikėtai tapo bestseleriu, o pats parfumeris buvo paskirtas kompanijos kūrybos vadovu. Sėkminga „Myrurgia“ istorija baigėsi 2000-aisiais, kai kompanija buvo parduota, o dar po septynerių metų išvis uždaryta. Tai – didžiulė netektis Ispanijos parfumerijos entuziastams, tačiau R. Monegal atsivėrė naujos galimybės pradėti asmeninę kūrybinę kelionę.

„Myrurgia“ laboratorijos penktajame XX-ojo amžiaus dešimtmetyje

PARFUMERIS

Nuo 2007-ųjų, kai dėl strateginių verslo susitarimų kompanijos „Myrurgia“ neliko, R. Monegal nutraukė visus ryšius su kadaise garsiu šeimos verslu ir nusprendė tapti nepriklausomu parfumeriu. Ilgai svajojęs apie projektą, kuriam galėtų besąlygiškai atsidėti ir neriboti savo kūrybos pašaliniais klausimais, R. Monegal atidarė asmeninį parfumerijos saloną. Daugiau nei tris dešimtis metų patirties sukaupęs ispanas neslepia, kad tai, ką daro jis, sugebėtų ne kiekvienas parfumerijos ekspertas. Nes norint išlaikyti tradicijas bei taikyti klasikines parfumerijos taisykles tenka naudoti tik pačias geriausias medžiagas, negalvoti apie kūrybos proceso kainą bei leisti sau eksperimentuoti tol, kol gimsta tobulas kūrinys.

R. Monegal prisipažįsta, kad jam parfumerija – tai itin sudėtingas menas, kurio auksinis amžius, deja, jau praeityje. Išplitus masinės produkcijos idėjai nuskurdo ne tik klasikinio amato žinovai, bet ir pats kvapų pasaulis – natūralius ingredientus pakeitė dirbtiniai, pradėta paisyti ne parfumerių, o masių nuomonės bei norų. Vis dėlto visiška kūrybine laisve besimėgaujantis R. Monegal savo prekės ženklo istoriją dar tik pradeda, tačiau jo pagrindui bei neįkainojamoms žinioms jau beveik šimtas metų.

Parfumeris karjeros pradžioje

„Ramon Monegal“ parfumerijos salonas Barselonoje

RAŠALINĖS ISTORIJA

Vos paėmus į rankas „Ramon Monegal“ buteliuką nesunku pastebėti, kad jis – kitoks nei įprasta. Stiklinė talpa masyvi, kiekvienas formos kampas preciziškai tikslus, tamsi viršutinė dalis išgaubta ir atsidaranti tarsi dėžutė. Jei tiksliau – elegantiška senovinė rašalinė. Pats parfumeris pasakoja, jog tai – duoklė literatūrai, antram didžiausiam žmonijos įkvėpimo šaltiniui po gamtos. Kaip garsai, žodžiai ir kitos verbalinės bei rašytinės struktūros tampa sakiniais, tekstais ir galų gale – išbaigtas pasakojimais, taip tinkamai suderinti net smulkiausi ingredientai supinami į unikalų kvapą. Todėl kiekvienas „Ramon Monegal“ buteliukas, primenantis senovinę rašalinę, yra pagarbos bei padėkos literatūrai simbolis, sukuriantis poetišką kvapo bei žodžio paralelę.

KVAPAI

Šįkart turėjau galimybę išbandyti visą Ramon Monegal kurtą kolekciją – 14 kvapų, kuriuose meistriškai susipina aukštosios parfumerijos klasika, modernios parfumerio idėjos bei pagarba tradicijoms. Kiekvieną kvapą apgaubianti istorija bei idėjos grynumas (nesunku atpažinti pagrindines natas, kitos leidžia joms atsiskleisti visu grožiu) užburia bei įtikina, nesunku pajausti paties parfumerio norą ir drasą dirbti su itin prabangiomis medžiagomis, perfekcionizmą. Pavyzdžiui, man dar niekuomet neteko susipažinti su tokiu grynu sendintos odos kvapu, įsimylėti pačiulį ar suprasti, koks įvairialypis gali būti muskusas. Taigi vienintelis talentingojo ispano tikslas – sukurti šedevro vardo vertą kvapą, tęsiantį jau beveik šimtą metų skaičiuojančią Monegal šeimos istoriją. Ir jam tai puikiai pavyksta.

Agar Musk

Pagrindinės natos: Arabian agarwood (oud), Cuir Vitessence (leather), nutmeg, acte. vetiveryle, ambroxane, musk cocktail

Įkvėpimas: Moderni rytietiško kvapo interpretacija, uoslę vedžiojanti po Edeno sodus. Tai tikrai nėra tradicinis muskuso kvapas, odą apgaubiantis tarsi kašmyro megztinis. „Agar Musk“ kiek šaltesnis, aštresnis, tačiau vos po pusvalandžio nesunku pastebėti, kad pradeda ryškėti odos akcentai, dingsta pradžioje išgąsdinti galintis agresyvumas.

Cherry Musk

Pagrindinės natos: White musk, fruit musk, muscenone, cherry accord, strawberry, tree moss, Chinese rose

Įkvėpimas: Jaunatviškas, nerūpestingas, tiesiog reikalaujantis komplimento. „Cherry Musk“ – vienas tų kvapų, kuriuos be galo lengva atpažinti, įsimylėti ir niekada nepamiršti. Nors iš natų sąrašo gali pasirodyti, kad „Cherry Musk“ turėtų būti itin vasariškas bei saldus, ant odos jis atsiskleidžia savo brandžiąją pusę, muskuso ir vyšnios kokteilis išties stebina sukuriama harmonija ir maloniai flirtuoja su uosle.

White Musk

Pagrindinės natos: Gardenia, Madagascan vanilla, Vetiver, Ward rose, Frankincense, White musk

Įkvėpimas: Vienas didžiausių visos kolekcijos siurprizų, kurį perprasti užtrunka. Sunku nepritarti pačiam parfumeriui, kuris teigia, jog „White Musk“ yra vertas afrodiziako vardo: muskuso, vanilės ir gardenijos trio sukuria itin tyrą, švelnų, net šiek tiek pudrinį kvapą, tačiau švariu jo pavadinti negalėčiau. „White Musk“ įtraukia, apsvaigina, palieka gilų įspūdį ir ant odos išlieka visą dieną. Įdomu tai, kad juo kvėpintis galėtų tiek moteris, tiek vyras – kvapo charakteris ryškus, tačiau gan universalus.

Dry Wood

Pagrindinės natos: heart of cedrat, cedar bark, bay leaf, pepper, green moss, savory, sandalwood, cedarwood, cashmeran norlimbanol

Įkvėpimas: Itin grynas ir ryškus kvapas, tačiau tikrai nepanašus į nieką, ką iki šiol yra tekę išmėginti (o medžio kvapai – vieni mėgstamiausių). Įprastai šiltas ir labai vyriškas kedro, sandalmedžio, lauro natas šįkart atgaivina samanos ir pipirai, nesunku pajusti ir ambrą. Tikrai netikėta energinga interpretacija, kuri dienos eigoje gali priminti net kiek rūgštesnį vaistų kvapą. Jeigu taip pat dievinate medžio aromatą ir mėgstate eksperimentuoti, tai – dėmesio vertas kūrinys.

Umbra

Pagrindinės natos: Haitian vetiver root, Yugoslavian tree moss, Madagascan black pepper, Bourbon geranium leaves, Canadian fir balsam, tonka bean

Įkvėpimas: Išdrįsiu teigti, kad tai – labai aštrus prieskoninis kvapas, nuo kurio vos įkvėpus apsvaigsta galva. „Umbra“ nustebina savo kartumu, itin ryškia pipirų nata, retkarčiais net primena dūmus. Manau, jog tai – itin stiprių asmenybių aromatas, pabrėžiantis valdingumą.

Ambra Di Luna

Pagrindinės natos: Amber, Moroccan cistus labdanum, Egyptian jasmine absolute, castoreum, Mysore sandalwood

Įkvėpimas: Dar vienas be galo malonus kolekcijos atradimas. Nors susipažinusi su kvapo natomis tikėjausi, kad mano mėgstami jazminai jam suteiks seksualų moterišką akcentą, nemaniau, jog „Ambra Di Luna“ bus toks provokuojantis. Šiam kvapui sunku rasti atitikmenį (nors man truputį panašu į Frederico Malle „Portrait of a Lady“), tačiau jis man iškart priminė vaikystėje atrastus senus močiutės kvepalus, kurie man iškart asocijuojasi su jos ryškiu lūpdažiu, rubinų auskarais… „Ambra Di Luna“ – vakaro aromatas, kuriuo kvepintis dieną reikėtų nemažai drąsos.

Cuirelle

Pagrindinės natos: Somali incense, Indonesian patchouli, Bourbon vetiver, Virginian cedarwood, cinnamon, beehive absolute

Įkvėpimas: Daugiasluoksnis kvapas, kurio paslapties atrakinti iš pirmo karto tikrai nepavyks. „Cuirelle“ reikia prisijaukinti, sušildyti – tik tuomet smilkalinis kvapas atskleis labai švelnias ir šiltas medaus, cinamono natas. Vis dėl to tai nėra vienas tų „skaniųjų“ ir net truputį saldžių rytietiškų aromatų, nes vetiverijos „Cuirelle“ suteikia daugiau jėgos, griežtumo.

Mon Cuir

Pagrindinės natos: Russian leather, orange flower, labdaceme, nutmeg, Indonesian patchouli, musk, Australian sandalwood

Įkvėpimas: „Mon Cuir“ galima apibūdinti vienu vieninteliu žodžiu – oda. Ir ji tokia gyvuliška bei charakteringa, kad to, kas yra buteliuke, net negalėčiau pavadinti kvepalais. Tai visiškai nauja patirtis, kuri kūną įtraukia lyg minkštas senos odos krėslas, kuriame sėdint geriamas brendis. Vienas įstabiausių „Ramon Monegal“ kūrinių, kuriam visiškai negalioja lyties ribos, nes toks kvapas pats pasirenka savo žmogų. Net jeigu „Mon Cuir“ Jums netiks, bent kartą įkvėpti būtina.

Lovely Day

Pagrindinės natos: Sambac jasmine absolute, tea rose absolute, licorice absolute, iris sur cèdre, ultrazur, black currant

Įkvėpimas: Kaip ir sufleruoja pavadinimas, tai – labai lengvas, mielas, optimistiškai nuteikiantis gėlių kokteilis. Nors „Lovely Day“ mano kvapų kolekcijoje sau vietos veikiausiai nerastų, turiu pabrėžti, kad kvapas tikrai nėra saldus ar tinkantis tik jaunoms merginoms. Itin įdomų atspalvį jam suteikia anyžius. Nors šios natos labai nemėgstu, „Lovely Day“ kompoziciją ji sustiprina, padeda išvengti perdėto romantiškumo.

L’Eau de Rose

Pagrindinės natos: Rose essence, tea rose, rose wardia, Neroli Artessence, ultrazur, Indonesian patchouli, musk cocktail

Įkvėpimas: Rožė, kokios dar niekada neteko užuosti. Nors tikėjausi, kad „L’Eau de Rose“ bus vienas iš sodresnių, tamsesnių kolekcijos kvapų, jame rožė netikėtai lengva, parfumerio taikliai lyginama su rytine rasa ant švelnių žiedlapių. Dar daugiau švelnumo suteikia muskusas, taip „L’Eau de Rose“ paversdamas nepriekaištingu ir neįkyriu dieniniu kvapu.

Kiss My name

Pagrindinės natos: Indian tuberose absolute, iris sur cèdre, Egyptian jasmine absolute, Tunisian neroli, Tolu balsam

Įkvėpimas: Meilės eliksyras, paslėptas nuostabiai spalvingoje ir gaivioje puokštėje. „Kiss My Name“ – įsimylėjėlių kvapas, kai į viską norisi žvelgti pro rožinius akinius, džiaugtis kiekviena akimirka. Man šis kvapas priminė mėgstamą gėlių parduotuvę gimtajame mieste, kur vos pravėrus duris uoslę iškart pasiekia grynas, netikėtai švelnus ir „žalias“ aromatas. Tačiau „Kiss My Name“ kiek elegantiškesnis – jam rafinuotumo suteikia jazminas, tuberoza.

Entre Naranjos

Pagrindinės natos: Tunisian orange flower absolute, mandarin orange, petitgrain lemon, neroli, amber, Indonesian patchouli

Įkvėpimas: „Entre Naranjos“ man kvepia Ispanija, nors dar niekuomet neteko ten lankytis. Tai be galo energingas, šiltas, nusišypsoti verčiantis aromatas, kurio citrusinės natos skatina sušukti „Viva la vida!“. Iš visos kolekcijos šis kvapas išsiskiria būtent gyvybinga citrina, apelsinu, apelsinžiedžiais, kuriems santūrumo suteikia medžio atspalvis.

Impossible Iris

Pagrindinės natos: Italian iris concrete, cassie d’Egypte absolute, raspberry, Comoran ylang-ylang, Egyptian jasmine absolute, Virginian cedarwood

Įkvėpimas: Dar nuo tada, kai susipažinau su F. Malle kvapu „Une Fleur de Cassie“, esu beviltiškai įsimylėjusi kasijas – itin retas, išskirtinai prabangiai ir moteriškai kvepiančias gėles. Todėl negalėjau nesusižavėti ir „Impossible Iris“ aromatu, kurio pagrindą turėtų sukurti irisai, tačiau paslaptingosios kasijos bei jazminai neabejotinai griežia pirmuoju smuiku. Kaip teigė pats R. Monegal, „Impossible Iris“ pretenzija – tapti patraukliausiu kvapu pasaulyje. Negaliu ginčytis. Negaliu ir pamiršti.

Mon Patchouly

Pagrindinės natos: Indonesian patchouli, oak moss absolute, incense, Bourbon geranium, Egyptian jasmine, vegetal amber

Įkvėpimas: Pačiulio kvapo sumaišyti su kokiu nors kitu – beveik neįmanoma, tad kvepalai, kuriuose galima aptikti ir šio augalo natą, atpažįstami nesudėtingai. „Mon Patchouly“ – graži ir net kiek romantiška odė pačiuliui, apipinta ambra, smilkalais, jazminu. Mane sužavėjo kvapo jausmingumas, tačiau tuo pačiu ir grynumas, nes pačiulis kitų natų pagalba atsiskleidžia visu grožiu, nėra erzinantis, tikrai tinka dienos metui.

Nuotraukos Ramone Monegal

Sudedamosios kvapų dalys surašytos anglų kalba, daugiau informacijos apie šiuos kvapus rasite „Creme de la Creme“ salonuose. Ši parfumerijos apžvalgų serija – bendras savanoriškas „Spintos guru“ bei „Creme de la Creme“ projektas, kuriame pristatomos aukštosios parfumerijos pasaulio įdomybės. 

Bučkis