Mados mėnuo S/S ’18 | Kas įvyko?

 

Po kiekvieno mados mėnesio prireikia bent kelių savaičių, kad visi įspūdžiai bei vertinimai susidėliotų į vietas. Kokios kolekcijos formuos kito pavasario pirkinių sąrašus? Kurios manekenės sulauks daugiausiai dėmesio ir puoš viršelius su užrašu „naujas veidas“? Ar logomanija pagaliau dings nuo podiumų? (Bent į paskutinį klausimą atsakymus buvo aiškus pristatymų maratonui net neįpusėjus – ne.)

Nors sekti visas naujienas tikrai nėra būtina, kai kurios istorijos iš tiesų padeda geriau suprasti, kuo šiandien gyvena mados industrija ir apie kuriuos vardus linksniuosime ateinantį pusmetį. Būtent tokius penkiolika punktų atrinkau ir šiai penkių minučių apžvalgai – tai, ką galėjote praleisti, bet žinoti verta.

 

1. Mėnesio debiutai

Nieko keisto, kad mados savaitės jau kelerius metus primena išlikimo žaidimą – dizaineriai mados namuose keičiasi greičiau nei pavyksta įsiminti jų pavardes. Šį sezoną debiutų skaičius buvo bene rekordinis, tad teko matyti tiek pasisekusių pasirinkimų, tiek tekstų su antraštėmis „šį ženklą galima laidoti“. Sėkmingiausios pirmosios kolekcijos: natūralus ir moteriškas Natachos Ramsay-Levi debiutas Chloe, ekstremaliai jaunatviška Shayne Oliver kolekcija mados namams Helmut Lang. Kiek mažiau sėkmingi buvo debiutai ant Jil Sander ir Roberto Cavalli podiumų, ne itin palankiai sutiktas ir silpnas naujos Givenchy dizainerės Clare Waight Keller debiutas. Tiesa, didžiausiu fiasko tapo Lanvin pristatymas, kurį kritikai pavadino „bandymu sugrąžinti duty free estetiką“, o šio New York Times teksto antraštė leido suprasti, kad kelio atgal veikiausiai nebėra.

2. Sezono supermodelis: Kaia Gerber

Neabejotinai populiariausiu sezono veidu tapo šešiolikmetė supermodelio Cindy Crawford duktė Kaia Gerber. Savo karjerą pradėjusi nuo Calvin Klein pristatymo Niujorke, žygį per mados sostinių podiumus ji tęsė su Karlo Lagerfeldo, Miuccios Prados, Donatellos Versace bei kitų garsių dizainerių palaiminimu. Puikūs Kaios duomenys bei kruopščiai atrinktas pasirodymų sąrašas lėmė, kad kūrėjų dėmesys visiškai nukrypo nuo pastarųjų metų fenomeno – instamerginų Kendall Jenner, Gigi bei Bellos Hadid.

3. Podiumai: nuo Eifelio bokšto iki krioklio po stogu

Kai mados pristatymams nebeužtenka kviestinių žvaigždžių ar muziejų erdvių, kartais pastangos surengti penkiolikos minučių šou tampa beveik nesuvokiamos protu. Pavyzdžiui, šį sezoną naktinio Saint Laurent pristatymo fonu tapo pats Eifelio bokštas, o Chanel po Grand Palais parodų rūmų stogu įrengė veikiančią penkiolikos metrų aukščio krioklių sistemą. Rašoma, kad tai – Verdono tarpeklio atitikmuo, kurio dizainas užtruko du mėnesius, o įrengimas – devynias dienas.

4. Geriausias garsas: tyla ant Marc Jacobs podiumo

Bene simboliškiausiu mėnesio pristatymu tapo amerikiečio Marco Jacobso kolekcija, skirta dizainerio kūrybinei istorija. Šou buvo surengtas milžiniškoje Parko aveniu ginklų sandėlio erdvėje, svečių kėdės buvo sustatytos vos viena eile palei salės kraštus, o modeliai žingsniavo absoliučioje tyloje. Nors mados pristatymą be garso įsivaizduoti sunku, tai neabejotinai sukūrė pagarbos kūrėjui bei kūriniui atmosferą.

5. Kolaboracija: Gucci x Elton John

Ką bendro turi Gucci dizaineris Alessandro Michele ir garsus Holivudo kostiumų kūrėjas Bob Mackie? Pasirodo, tikrai daugiau nei bendrą meilę dideliems akiniams bei kristalais dekoruotoms medžiagoms. Jų abiejų klientas – seras Eltonas Johnas, kuris tapo pagrindiniu Gucci kolekcijos įkvėpimo šaltiniu, o nuotraukose matomi modeliai yra tikrų sceninių kostiumų interpretacijos.

6. Stipriausias finalas: Gianni Versace mūzos

Visa paskutinė Versace mados namų kolekcija tapo atminimo renginiu Gianni Versace – ant podiumo pasirodė naujai perkurti garsiausi jo siluetai, ryškiausi raštai ir net keletas tikrų archyvinių kūrinių. Vis dėlto įspūdingiausiu reginiu tapo šou pabaiga, kurią vainikavo ant podiumo pasirodžiusios a.a. dizainerio mūzos – Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford ir Helena Christensen. Turbūt net neverta minėti, jog tai buvo daugiausiai ašarų, nuotraukų bei dėmesio internete sulaukęs viso mėnesio momentas. Tiesa, po pristatymo tik padaugėjo gandų, jog tai gali būti paskutinė Donatellos Versace kolekcija ir mados namų vairą greitai perims jaunesnis kūrėjas.

7. Įdomiausios pamokos: Diet Prada

Jeigu stebint kolekcijų pristatymus kartais pagalvojate, jog drabužiai kažkur jau matyti, savo nuojautos tikslumą patikrinti galite Diet Prada instagram paskyroje – šį sezoną ji supykdė ne tik Dolce & Gabbana duetą, bet ir viešai sugėdino tokius ženklus kaip Moschino ar Céline. Naujas mados istorijos pamokų formatas ar tiesiog smagi avantiūra, kritikuojanti atsikartojančią madą? Turbūt net nėra svarbu, nes įžvalgų taiklumas stebina, o palyginimai tikrai pakelia nuotaiką.

8. Esminis pirkinys: plastikinis Burberry lietpaltis

Jeigu po Burberry pristatymo galvojote, kad plastikiniai permatomi lietpalčiai beveik lipa į greitos pigios mados teritoriją (neslėpsiu, kad būtent taip pamaniau aš), smarkiai suklydote. Šis plastiko lietpaltis, kurį Net-a-Porter vadina būtinu rudens pirkiniu, kainuos bent kelis atlyginimus, bet, gali būti, tarnaus ne vieną sezoną. Tik nepamirškite prižiūrėti odinės diržo sagties, nes tai bene vienintelė jautri (ir vertinga) drabužio dalis.

9. Tendencija: seni logotipai

Pamirškite keistai perkurtas žinomų logotipų versijas, mat ateinančiais metais logomanija įgaus naujai seną formą – tokie mados namai kaip Versace, Balenciaga bei Max Mara grįžo prie simbolikos, kuri buvo naudota devintojo dešimtmečio pabaigoje ar dar seniau. Beje, šie Versace marškinėliai buvo išpirkti vos leidus juos užsisakyti iš anksto.

10. Pareiškimas: Stellos McCartney šiukšlių mada

Ekologiškos ir aplinką tausojančios mados šalininkė Stella McCartney šį sezoną gali drąsiai pasigirti pristačiusi geriausią naują sąvoką – pakvietimais į jos šou tapo šiukšlių maišeliai, o pagrindine tema – madą ir perdirbtas atliekas sujungiantis žodis „Trashion“. Nors kolekcijoje tai neatsispindėjo itin ryškiai, dizainerės pareiškimas sukėlė nemažai bangų.

11. Naujas balsas: Teddy Quinlivan

Jautriausiu mėnesio momentu tapo garsaus modelio Teddy Quinlivan pareiškimas, jog ji yra translytė, lytį pasikeitusi dar paauglystėje ir norinti padėti kitiems translyčiams asmenims mados industrijoje, kurių balsas dažnai lieka neišgirstas. Palaikymą už drasą Teddy iškart išsakė su ja nuolat dirbantis Louis Vuitton dizaineris Nicolas Ghesquière, Marcas Jacobsas bei gausybė kitų kūrėjų bei įtakingų stilistų, modelių, fotografų.

12. Muziejus: žvilgsnis į YSL

Skaudu pagalvoti, kad bene didžiausios savo svajonės išsipildymo buvęs Yves Saint Laurent’o partneris Pierre’as Bergé taip ir nesulaukė – rugsėjo pabaigoje Paryžiuje atsidaręs YSL muziejus, dedikuotas garsaus kūrėjo karjerai, duris atvėrė praėjus vos keletui savaičių po P. Bergè mirties, o spalio viduryje veikti pradėjo ir muziejaus padalinys Marakeše, kur pora dažnai leisdavo atostogas ir turėjo vilą su sodu. Jeigu artimiausiu metu turėsite galimybę apsilankyti Paryžiuje, nueiti į šį muziejų būtina, mat jis iki smulkiausių detalių atkūrė dizainerio studiją, o parodoje gausu garsiausių jo archyvinių kūrinių.

13. Scenarijus šaliai: Calvin Klein Amerika

Kaip teigė belgų dizaineris Rafas Simonsas, vadovaujantis Calvin Klein mados namams, ši jo kolekcija – tai odė Amerikos siaubui bei grožiui. Nors įvertinus šiandienes šalies aktualijas toks pareiškimas skamba itin politiškai, R. Simonso įkvėpimu tapo amerikietiška pop kultūra, kurioje susijungia mokyklos šokėjos ir siaubo filmų herojai, Alfredo Hitchcocko filmų įtampa ir auksinių Holivudo laikų elegancija. Verta kolekcijos nuotraukas apžiūrėti detaliau – pastebėsite, jog bateliai primena tramdomuosius įtaisus, pirštinės – filmus apie serijinius žudikus, o raštai ant drabužių – kriminalų skiltis senuose laikraščiuose.

14. Interpretacija: geros Demnos Gvasalios naujienos

Kad jau prakalbome apie laikraščius, jų motyvas buvo pastebėtas ir ant Balenciaga mados namų podiumo, kur Demna Gvasalia marškinius ir švarkus išmargino „geromis naujienomis“ – stereotipinėmis besišypsančių žmonių nuotraukomis ir maketais su netikrais tekstais. Tiesa, jeigu galvojate, kad tai kažką primena, tikrai neklystate – laikraščių motyvą dar ano amžiaus pabaigoje išpopuliarino Dior mados namams kūręs Johnas Galliano.

15. Mėnesio finalas: Louis Vuitton ateities praeitis

Kodėl istorinė apranga mums šiandien atrodo tokia tolima ir skirta nebent teatro scenai, kai ją būtų galima pritaikyti kasdienai? Tokia mintimi šį sezoną vadovavosi ir visą mados mėnesį užbaigė Louis Vuitton dizaineris Nicolas Ghesquière, pristatęs itin konceptualią kolekciją, kurioje susijungė Liudviko XIV-ojo laikų prabanga ir futuristinė sportinė tematika. Galbūt skamba kiek nepraktiškai, tačiau N. Ghesquière pavyko sukurti tobulą bendrą kontekstą nesuderinamoms detalėms: ilgus puošnius švarkus papildė šilko šortai, derinius užbaigė meno kūrinius primenantys išgaubto pado sportiniai bateliai.

 

Nuotraukos iš New York Times, Tommy Ton, Vogue Runway, Instagram, Burberry.com