Verta žinoti | Lina Andriukonė

Vienas iš įdomiausių mados žurnalisto darbo aspektų – nuolatinės naujų talentų ir idėjų paieškos. Lankymasis dizaino mugėse, jaunųjų dizainerių konkursuose bei tiesiog atidesnis Facebook srauto peržvelgimas kartais gali atnešti itin malonių siurprizų, parodančių, kad Lietuvoje (ir ne tik) šviežių sumanymų tikrai netrūksta.

Būtent tokioms iniciatyvoms norėčiau dedikuoti naują Spintos guru rubriką. „Verta žinoti“ – tai trumpų interviu serija, kurioje dizainerius pristatysiu jų pačių žodžiais. Tikiuosi, jog pavyks ne tik parengti įdomių pasakojimų, bet ir pristatyti kūrėjus platesnei auditorijai, galbūt netgi padėti susirasti naujų klientų ar bent įkvėpti kurti toliau.

Pirmosios rubrikos herojės vardą išgirdau dar šią vasarą, kai jos kurtos lino suknelės pradėjo traukti žvilgsnį Vilniaus senamiesčio gatvėse bei draugių Instagram nuotraukose. Lina Andriukonė – Klaipėdoje kurianti patyrusi  mados bei scenos kostiumo dizainerė, savo vardo ženklą įkūrusi vos prieš metus. Jautrus bei jausmingas jos minimalizmas bei kūrybinės sąsajos su gyvenimo pajūryje tema man ne tik priminė gimtą miestą, bet ir paskatino Linos kūrybą įtraukti į ateinančio sezono norų sąrašą.

Apie Jus pirmą kartą išgirdau dar šią vasarą, Pop Up metu Kablyje. Bet pradžia veikiausiai slypi kažkur seniau. Kaip prasidėjo Jūsų kūrybinis kelias?

Jo pradžia buvo dar mokykloje, baigiau Eduardo Balsio menų gimnaziją. Londono universitete įgijau mados dizaino bakalauro laipsnį, bet baigusi neilgai trukus grįžau į Lietuvą. Žinojau, jog būtent čia noriu užsiimti rūbų kūrimu, bei tai, jog Lietuvoje turime itin aukštos klasės technologus bei siuvėjus, kuriems ir norėjau patikėti savo daiktų gamybą. Grįžusi pradėjau dirbti kaip laisvai samdoma dizainerė – prisidėjau prie įvairiausių projektų, kūriau individualiems klientams, teatrams bei nuotakoms. Kūrybinių žinių tikrai nestigo, bet, pradėjus realiai dirbti, pajutau, jog dar norisi pasigilinti į techninius ypatumus – nusprendžiau mokytis toliau. Klaipėdoje įgijau siuvėjo- sukirpėjo specialybę, o sukaupusi patirties 2016 metų rudenį pradėjau kurti savo prekės ženklą.

 

Atrodo, jog Jūsų kuriamų drabužių esminis motyvas –jausmingas, jautrus minimalizmas. Kaip susiformavo šis braižas?

Visų pirma, mano rūbai kilo iš asmeninio poreikio. Pati gyvendama gan greitą ir įtemptą gyvenimą tiek Lietuvoje, tiek Londone ieškojau drabužių, kuriuos būtų lengva derinti tarpusavyje, jie būtų itin funkcionalūs, bet kartu ir stilingi. Tokie, kuriais ryte apsirengus galėtum eiti į darbą, po darbo į teatrą, parodos atidarymą ar net klubą. Turėjau daug erzinančių rūbų, bet taip ieškomų “paprastųjų” surasti nepavykdavo. Taip susiformavo begalinis minimalizmo troškimas, o trapumo, jautrumo noras tikriausiai įgimtas. Dažnai renkuosi per daug lengvus audinius, itin plonas virvutes, o tuomet tenka ilgai ginčytis ir derinti detales su skeptiškomis siuvėjomis…

 

Kaip suprantu, kuriate ir gyvenate Klaipėdoje. Ar tai kažkaip formuoja požiūrį į aprangą, jos funkciją?

Manau, tikrai taip, žiemai siūlau sunkiai perpučiamas striukes, vasarai – daug lino bei įvairiausių apatinių drabužių, su kuriais bet kada gali įšokti į vandenį. Taip pat kadangi dauguma rūbų yra itin ploni, juos labai lengva susipakuoti keliaujant tiek į kitus miestus, tiek ir į gamtą.

Kokiai moteriai kuriate? Kuo ji gyvena, ko ji siekia ir ieško?

Mano moteris jausminga, kūrybinga, siekianti, vertinanti meną ir gamtą, taip pat sąmoninga, puoselėjanti natūralumą, sveiką gyvenseną, protingą išteklių vartojimą ir visuomet ieškanti.

 

Kokius audinius bei spalvas renkatės dažniausiai?

Siekdama sukurti funkcionalios kapsulinės spintos turinį dažniausiai renkuosi skirtingus juodos atspalvius. Po truputi įtraukinėju pilkus atspalvius, pavasarį pasiūlysiu daug baltos spalvos.

 

Kas Jums būtų kūrybinis eksperimentas?

Aktyviai dirbu su scenos pasauliu, kuriu kostiumus spektakliams, šokio teatrams – tai man kiekvieną kartą būna labai įdomus iššūkis ir proga eksperimentuoti.

 

Jeigu reikėtų Linos Andriukonės principus įtalpinti į tris sąvokas, kokios jos būtų?

1 – Natūralumas, tikrumas. 2 – Mažiau yra daugiau. 3 – 100% atsidavimas.

Dizainerė Lina Andriukonė

 

Linos kūrybos drabužių rasite studijoje D6 (Daržų g. 6, Klaipėda), jos Facebook puslapyje arba Instagram paskyroje. Beje, Lina dalyvaus ir Kalėdų Pop Up Kaune (gruodžio 9-10 d.) bei Vilniuje (gruodžio 16-17 d.).