2016 madoje | Kas įvyko ir ko laukti

 

Žinote, kas labiausiai nustebino rengiant 2016-ųjų mados naujienų apžvalgą? Ogi tai, jog jiems apibendrinti galėčiau panaudoti nemažą dalį teksto iš 2015-ųjų laiško, kuriame užsiminiau tiek apie Demną Gvasalią, kurio vardą tarti šiemet išmoko jau visi, tiek apie Instamerginas, kurios šiemet jau buvo vadinamos supermodeliais, tiek apie vis dar nesibaigusią chaotišką dizainerių kaitą.

Galbūt itin sudėtingų 2016-ųjų pabaigos išvakarėse drąsoka taip sakyti, bet madai šie metai buvo dosnūs. D. Gvasalia debiutas ant Balenciaga podiumo atnešė seniai lauktą netikėtumo jaudulį, Dior mados namų dizainere pirmą kartą tapo moteris – italė Maria Grazia Chiuri, CoverGirl kosmetikos kompanija pralaužė ledus pasirinkdama pirmą ambasadorių-vaikiną, o grožio sąvoką pagaliau pakeitė šis tas įdomesnio – unikalumas.

Nors džiugesį nešė ir pozityvus mados atsakas į Rio olimpinių žaidynių nuotaikas (prisimenate Louis Vuitton kolekciją, pristatytą Brazilijoje?), ir mados meistrystei paskirta Metropoliteno odė Manus x Machina, šiemet teko susitaikyti ir su keletu skaudžių netekčių. Trys reikšmingiausios: mus palikę gatvės stiliaus fotografas Bill Cunningham, dizainerė Sonia Rykiel bei itališkojo Vogue vyriausioji redaktorė Franca Sozzani.

Ką tai reiškia ateinantiems metams? Pamatysime, kaip vystysis Vetements bei Gucci stilistikos era, kokią kryptį pasirinks Vogue Italia žurnalas, iki šiol garsėjęs drąsa mados kontekste komentuoti pasaulio įvykius, kaip mada toliau bandys laužyti savo pačios nustatytus standartus. Viliuosi, kad kitų metų debiutai džiugins (Rafas Simonsas ir Calvin Klein!), darbai kels šypseną, o metų pabaigos laiškas turės daugiau savitumo.

Pirmą kartą šiemet norėtųsi užsiminti ir apie mados metus Lietuvoje. Jei tiksliau, neblėstančią viltį, jog ateinantys atneš įdomių renginių, iniciatyvų, puikių kolekcijų, pašnekovų bei naujų talentų, ko 2016-aisiais labai trūko. Todėl 2017-aisias norėtųsi palinkėti daugiau drąsos ir mažiau būtinybės prisitaikyti. Nebūtina griebtis populiarių temų ar formatų. Nereikia stengtis kurti taip, kaip įprasta, ar mąstyti siaurose ribose. Juk žvilgsnis visada krypsta ten, kur dar nėra buvęs. Nuveskite jį ten ir 2017-aiasiais.

 

Nuotrauka Andrew Miksys for Dazed and Confused Spring 2016

X